Ugrás a tartalomra

Helyi civilek is tiltakoznak az M30-as miskolci szakaszának fizetőssé válása ellen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. augusztus 29. kedd 15:22
A Helyi Civilek Szövetsége Egyesülete szerint a módosítással plusz forrást nem remélhet az állam, azt viszont elérheti, hogy az elkerülő helyett Miskolc forgalma jelentősen megnőjön, ami rontaná a városban élők életminőségét.

autopalya_m30
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Petíciót indított a Helyi Civilek Szövetsége Egyesület azért, hogy továbbra is ingyenes maradjon, a M30 autópálya Miskolcot elkerülő szakasza. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az országos sajtóban az elmúlt napokban jelent meg, a hír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium augusztus 25-én kiadott egy jogszabálytervezete szerint több változásra is készülni kellene a hazai utakon. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy bővülne a díjköteles útszakaszok listája, fizetőssé válna a z M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszát (Miskolc Dél és Miskolc Észak kijáratok között). A módosítás indoklása szerint mindezt 150 milliárd extra bevétel reményében tenné a kormány.

A Helyi Civilek Szövetsége a petícióban úgy fogalmaz, a helyiek és a szervezet véleménye szerint Miskolc esetében semmiképpen sem várható, hogy a módosítás miatt többen váltanak majd autópálya-matricát, mivel az elkerülő út helyett vélhetően a legtöbben a városon átvezető szakaszokat fogják választani azok az autósok, akik most élnek az elkerülő előnyeivel. Vagyis a módosítás jelentősen megnövelheti a vármegyeszékhely forgalmát, ezzel dugókat előidézve, rontva a levegő és a miskolciak életminőségét.

- Kérjük a Tisztelt Minisztériumot, hogy az M30-as Miskolci elkerülő szakaszát tartsák meg ingyenesnek, és töröljék ezt a változást a készülő törvényből, így segítve a Miskolcon és környékén élők életét! - zárul a petíció.

A Helyi Civilek Szövetségének petícióját itt tudja aláírni. A két napja indult tiltakozóakciót a cikk megjelenéséig több mint 730-an írták alá.

A civilek mellett a politika is tiltakozik a döntés ellen: a Miskolcot irányító Velünk a Város frakció szombaton este közleményben jelentette be, hogy tiltakoznak a tervezet ellen. Nyílt levelet írtak a kormánynak az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszának ingyenesen tartása érdekében, amit három munkanapra elhelyeztek a városháza portáján, hogy a városi képviselők aláírják azt, beleérve a kormánypártiakat is. Mint fogalmaztak, szerda este nyilvánosságra hozzák a levelet az aláírók névsorával együtt.

Reagált a hírre Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki úgy fogalmazott, kiáll az M30-as miskolci szakaszának ingyenessége mellett, ezért egyeztetéseket kezdeményez az ügyben a Lázár János vezette szaktárcával. Mint mondta, 2021-ben a szakasz fizetősség tétele már felmerült, és ő akkor is megkereste az illetékes minisztériumot, kiállt a Miskolcon és a környéken élők érdekében és végül célt is ért. ""Lépni kell! Bízom benne, hogy újra sikerrel járunk majd! Én ismét ott leszek" - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!