Ugrás a tartalomra

Húsz éve nyújtanak segítő kezet alkoholbeteg sorstársaiknak

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 22. csütörtök 16:10
Idén ünnepli húszéves jubileumát a miskolci Anonim Alkoholisták (AA) csoportja.
Bill Wilson és Bob Smith / Fotó: AA

„Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak azon, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget!” Ezt az Assisi Szent Ferenctől származó imát használják azok az önsegítő közösségek, akik függőségüket a Tizenkét Lépéses program segítségével tartják kordában. 

Nem gyógyulást ígérnek, hanem a sorstársak közös tapasztalataiból és erejéből kiindulva segítenek a függőséggel való józan együttélés megtalálásában az önismereten keresztül. 
A módszert az 1930-as évek Amerikájában élő két alkoholbetegséggel küzdő jó barát, Bob Smith és Bill Wilson dolgozta ki, amiben Bob istenhite is szerepet játszott. Az Anonim Alkoholisták közösségének alapítása 1935-ben szintén az ő nevükhöz fűződik, amelynek kezdetét Bob Smith szabadulásához kötik – olvasható az Anonim Alkoholisták magyarországi közösségének hivatalos oldalán

Reményt, újrakezdést ad

Miskolcon is működik AA-csoport. A közösség 20 éves születésnapjáról Kádár Páltól, a Napfényt az Életnek Alapítvány szociális munkásától értesültünk, aki maga is vezet mentálhigiénés beszélgetéseket függőknek és baráti kapcsolatban áll a csoport tagjaival. 

„Más magyar nagyvárosokkal egyidőben - amerikai és német anonim alkoholisták segítségével - először 1991-ben indult kezdő gyűlés Miskolcon. Viszont a próbálkozás hosszabb távon akkor még kudarcba fulladt. Ugyanakkor néhány miskolci érintett elkezdett átjárni a már működő gyűlések helyszínére más városokba: Egerbe, Gyöngyösre és Budapestre. 2004 ősz elején pedig a Gyuri nevű tag megalapította az első miskolci AA-közösséget, amely a vármegyei kórház kápolnájában lelt otthonra” – idézte fel Kádár Pál

Elmondta, hogy miután a csoport kinőtte a helyét, a gyűlés helyszínét átvitték a minorita templom egyik hittantermébe. Megosztotta, hogy vannak, akik meggyógyultak, de néhányan – Irénke, Huba és Tibi - már csak a mennyei gyűlésen vehetnek részt, akikre szintén jó szívvel emlékeznek. Felidézte, hogy annakidején a tízéves jubileumot a minorita templomkertben nagyszámú érdeklődés mellett, nyolcvan fő részvételével rendezték meg. 

Idén is törekszenek ugyanerre a lendületre, biztatást, reményt adva, sok ember számára az újrakezdésre. A 20 éves születésnapi ünnepséget szeptember 7-én, a Mindszenti templom Milleniumi termében fogják tartani. 

Várnak minden szabadulni vágyót a gyűléseiken is: 
Hétfőn 17 órától a Családsegítő Központban (Arany János u. 37.), kedden 18.30-tól a Selyemréti Római Katolikus Plébánia, Szent István Közösségi Házában (Bajcsy-Zsilinszky út 33/B), csütörtökön 17 órától az Új Esély Központban (Szentpéteri kapu 66.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!