Ugrás a tartalomra

Ingyenes európai vonatbérlethez juthat 750 magyar fiatal

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 12:34
Az Európai Unió DiscoverEU elnevezésű programjának most nyíló újabb, nyolcadik pályázatának keretében, szerdától jelentkezhetnek a bérletekért a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok.
Fotó: EP

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő vasárnap, a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megnyílik az újabb lehetőség a magyar fiatalok számára is szerdától. Az idei "első körben" azok pályázhatnak, akik 2004. július 1-je és 2005. június 30-a között születtek, ezen két dátumot is beleértve. 

Az ingyenes utazási bérletekre március 29-én délig lehet jelentkezni a program hivatalos weboldalán.

Ujhelyi István, az Erasmuson belüli DiscoverEU mentora közölte, hogy eddig 212 ezer bérletet osztottak szét a jelentkező 916 ezer európai fiatal között. Magyarországról 25 ezren pályáztak a kvóta szerint járó 5 ezer utazási jogosultságra. 
A jövő héten induló újabb fordulóban több mint 35 ezer ingyenes vonatbérletet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 jut.

Az EP-képviselő arra kérte a fiatalokat, hogy "ne csak bulizni induljanak" majd, hanem olvassanak utána a történelmi eseményeknek, és látogassanak el a fontos helyszínekre.
Ujhelyi István sajátos helyszínt választva, a sajtótájékoztatóját Párizs közelében, a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban tartotta. Ezzel kapcsolatban azt mondta: "vannak dolgok, amelyek szétválasztanak minket", mások viszont az összetartozást erősítik. "Szétválaszt minket például Trianon, az a békeszerződés, amely nekünk inkább egy békediktátum volt. Mi tehetünk róla, a mi politikusaink" - jelentette ki.
Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a sebre mégis valamiféle gyógyír volt az európai uniós összetartozás. Bejelentkezése arról szólt, ami egyben kell, hogy tartsa az EU-t - hangoztatta az EP-képviselő. 

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!