Ugrás a tartalomra

Ingyenes marad az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 06. hétfő 15:25
Hétfőn született meg erről a döntés.
autopalya_m30_miskolc
Fotó: Juhász Ákos

– Január elsejét követően is ingyenesen használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszát, erről állapodott meg Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere és Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Mint ismert, október végén adták át hivatalosan az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszát. A beruházást a borsodi megyeszékhely polgármestere is méltatta lapunknak, Veres Pál úgy fogalmazott, még tovább erősödhetnek a kapcsolatok mind a környező településekkel, mind Kassával. Ugyanakkor további útfejlesztések követhetik az autópálya átadását, itt egyebek mellett megemlítette, hogy a Szinva jobb partján épülne egy elkerülő út, és ehhez kapcsolódna egy Sajó-híd is. Intermodális csomópontok kialakításáról is beszélt a városvezető, és fejlesztenék a Futó utca – Egyetemváros – Vargahegy útvonalat is.

Ezt követően kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy január elsejét követően is ingyen használhassák az autósok a miskolci elkerülőt. Az új szakasz megépítésével és átadásával ugyanis az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló rendelet értelmében a korábban ingyenesen használt elkerülőszakasz is fizetőssé vált volna.

A rendelet komoly ellenérzéseket szült a miskolciakban, ezeket fogalmazta meg a Miskolcot vezető Velünk a Város frakció vezetése is, amikor múlt hét csütörtökön sajtótájékoztatón szólaltak fel az elkerülő fizetőssé tétele ellen. Simon Gábor frakcióvezető és Szilágyi Szabolcs, a megye 1-es választókerületének összellenzéki képviselőjelöltje egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a sorozatos elvonásokat követően újabb, ezúttal karácsonyra időzített ajándékkal lepte meg a kormány a miskolciakat”. Környezet- és pénztárcakímélő megoldásnak találják az elkerülő utakat.

Kérték is, hogy az illetékesek vizsgálják meg annak a lehetőségeit, hogyan maradhat a továbbiakban is ingyenes az elkerülő használata.

Hétfőn aztán Csöbör Katalin tudatta, hogy sikerült megállapodásra jutni Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a kérdésben, így az autósok továbbra is ingyenesen használhatják a miskolci elkerülő szakaszt.

Indoklásként azt írták, hogy Miskolcon az úthálózat-fejlesztések miatt jelenleg is több helyen építkeznek, ezért is volt fontos, hogy továbbra is ingyenesen használható maradjon a miskolci elkerülőszakasz, hogy ne terheljék tovább Miskolc belvárosi forgalmát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!