Itthon tartották a kupát, rangos országos versenyt nyert meg a miskolci Szentpáli csapata
Csütörtökön lezárult a háromnapos Országos Schnitta Sámuel gasztronómiai csapatverseny, aminek Miskolc adott otthont. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg a vendéglátó alapszakmák oktatásában résztvevő technikumok és szakközépiskolák számára a versenyt.
A keddi ünnepélyes megnyitót követően embert próbáló napok vártak a fiatalokra, hiszen a csapatoknak több gyakorlati feladatot is meg kellett oldani a szakmai zsűri előtt.
A megmérettetés leglátványosabb programját, a látványebédet a Miskolci Gasztro Centrumban készítették el. Az ötfogásos ételsor étrendjének, italsorának összeállítása, a menükártya szerkesztése és a szervírozás komoly kihívás elé állította a versenyzőket, ám többnyire pazar kompozíciók kerültek a szakmai zsűri elé.
Csütörtökön a cukrászok mutatták be húsvéti tortáikat és a versenyre megálmodott pálinkás bonbonjaikat. A pincérek szaktudását díszasztalok terítésével, pezsgőbontással és kitöltéssel tesztelték.
Feszült pillanatok következtek ezt követően, hiszen jött az eredményhirdetés. A házigazdáknak óriási volt az öröme aztán, amikor kihirdették: a VII. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny döntőjében a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola lett az első.
„Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult csapatunk sikeréhez ebben a szoros és embert próbáló küzdelemben” – örvendeztek a közösségi oldalukon.
Az aranyéremmel a Szentpáli csapata kiérdemelte a VIII. Országos Schnitta Sámuel döntőn való részvétel jogát is.
A csapat tagjai:
Balogh Jázmin – cukrász
Járai Boglárka – pincér
Tóth Elvira – pincér
Asztalos Dániel – szakács
Sztankovics Zalán – szakács
Csapatvezető: Cserei Lászlóné
A fődíjat a Borszéki 4 csillagos Hotel Melik ajánlotta fel 6 fő részére 2 éjszaka szállás, félpanziós ellátás Borszéken.
Az első helyezett csapat részére különdíjat ajánlott fel a Berkemann Kft. A felajánlás 6 pár munkacipő a csapattagok részére, amit katalógusból választhatnak ki. A díjat átadta Balanyi Melinda, a Berkemann Kft. értékesítési vezetője. A felajánlás értéke 500 ezer forint.
A csapat további jutalmát Ortó Gyula mesterszakács felajánlásaként kapta, amely egy 72 részes evőeszköz készlet.
A csapat tagjai közül különdíjban részesült Balogh Jázmin cukrász versenyző, a különdíjat felajánlotta és átadta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke. A különdíj: egy 150 ezer forint értékű workshopon való részvétel a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében.
A legjobb pincér élőmunkáért járó különdíjban részesült Járai Boglárka és Tóth Elvira pincér versenyző, a különdíjat felajánlotta a Kunság Szesz Zrt. és Bortársaság, valamint a Győri Szakképzési Centrum.
Ezüstérmes a Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum csapata lett. A második helyezett csapat a Lakiteleki Hungarikum Liget Hotel felajánlását kapta 6 fő részére 1 éjszaka szállás, félpanziós elláttással, belépő 6 fő részére a Gabriella fürdőbe.
A bronzérmes Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének csapata az Ensana Thermal Hotel Margaret Island felajánlását vehette át 6 fő részére 1 éjszaka félpanziós elláttással.
További díjazottak:
• A legjobb szakács csapat munkájáért különdíjban részesült, a díjat felajánlotta Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, valamint a Chefs.hu munkaruházati bolt. A díjban a Párkányi Összevont Magán Szakközépiskola csapata részesült.
• A legjobb tányérdesszert munkájáért 30 ezer forint értékű különdíjában részesült a Nyíregyházi Mokka Cukrászda felajánlásából a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola cukrász versenyzője, Mészáros Lilla.
• Tóth László olimpiai bajnok cukrászmester, a zsűri tagja minden cukrász versenyző részére ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet személyesen adott át a verseny eredményhirdetésén.
• A döntőben résztvevő valamennyi versenyző a támogatók által felajánlott értékes ajándékokban részesült, melyeket a szakmai, elméleti és gyakorlati képzésük során hasznosíthatnak. Az ajándékcsomag tartalmazta Voleszák Zoltán-Mészáros Tibor szakmai könyvét is.