Ugrás a tartalomra

Július 1-től élőben kell bejelentenie a vendéglátósoknak, mit és mennyit esznek a vendégek

telex.hu
Utoljára módosítva
2023. május 17. szerda 14:39
Ez a gyakorlatban kivitelezhetetlennek tűnik. 

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatot szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el – írja a Telex

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) kerülnek az adatok, de azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Központi Statisztikai Hivatal is látni fogja. A vendéglátó üzleteket és a turisztikai attrakciókat is regisztrálni kell. Július 1-jétől a vendéglátósoknak csak az NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftvereivel értkesíthetik a termékeiket, az adatszolgáltatási kötelezettség alól csupán a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek, a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés, illetve a mozgó vendéglátóhelyek (büfékocsi) élveznek kivételt. 

A vendéglátósok szerint az új előírás szinte kivitelezhetetlen lesz.

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban” – fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője egy közelgő új szabályozásról. 

Az intézkedést azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és a naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot. Nem utolsó szempont a turisztikai ágazat fehérítése sem. 

(via Magyar Narancs)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!