Ugrás a tartalomra

Könnyen tragédiába fordulhat a nyaralás

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 12. péntek 10:39
Az eltűnés napjától számítva a sikeres mentés esélye napi szinten négyzetesen csökken.
Kutyás keresés Tokajnál a Tiszában / Fotók: magánarchívum

A nyár az önfeledt kikapcsolódás időszaka, de veszélyeket is rejt magában. A legtöbb életmentésre, személykeresésére is a nyári hónapokban van szükség. Az eltűnések, balesetek körültekintéssel elkerülhetők lennének. A Spider Mentőcsoport alapítójának tanácsait hallgattunk meg a témában. 

- Nyáron sokan családostul, barátokkal, vagy egyénileg utazásokat és kirándulásokat tesznek. A víz mellé tervezett programok esetén teljesen más típusú veszélyek merülnek föl, mint, ha túrázni indulunk a hegyekbe. Sőt a tavak, a folyók és a gyors sodrású patakok környezetében is eltérő problémák adódhatnak, ha fürdeni, vagy horgászni megyünk – nyilatkozta portálunknak Lehoczki-Spider László, a Spider Mentőcsoport alapítója. 

- Viszont az útra, a helyszín ellátottságára, valamint a segítségkérés lehetőségeire való felkészülés mindig fontos szempont. Akárcsak a hasznos eszközök bepakolása, mint a feltöltött mobiltelefon, kiránduláskor pedig a térkép, mert hegyvidéken megszűnhet a térerő – emelte ki. 

Kerüljük a virtuskodást!

Hangsúlyozta, hogy az odafigyelés hiányából, amit alkoholos állapot is okozhat, és a virtuskodásból adódik a legtöbb baleset. Víz mellett például rizikófaktor, ha felhevült testtel ugrálunk be a vízbe. Sokan pedig úgy sérülnek meg, hogy a víz alatt nem látható tárgyba, akár egy régi stégbe ugranak bele. 

A leghűségesebb társsal

- A szabad vizeken csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni, amit legtöbbször vízi őrség is ellenőriz. A bányatavaknál a hirtelen mélyülő tó, a folyóknál pedig az erős sodrás vezethet balesethez. Éppen ezért egyedül sose menjünk el ilyen helyre fürödni! Ha pedig megtörténik a baj, a fuldokló után tapasztalatlan ember ne ugorjon utána, mert könnyen leránthatja a víz alá! Sokkal jobb, hogyha inkább egy tárgyat odanyújtunk neki és annál fogva igyekszünk kihúzni – javasolta Lehoczki-Spider László. 

Figyeljünk az idősekre!

Megosztotta velünk, hogy a nyári időszakban az időskori eltűnés a leggyakoribb oka, amiért riasztják a Spider Mentőcsoportot. Viszont idén volt már példa öngyilkosságra és vízi balesetre is a Tiszán. Ezt követően a kánikulának és az időjárás hirtelen változásainak veszélyeire tért rá, ami legjobban a szépkorúakat, betegeket viseli meg.

- Nyáron a leggyakoribb egészségügyi problémák a fejfájás és az ízületi fájdalmak szoktak lenni. A demenseknél és Parkinson-kórosoknál időnként menési kényszer lép fel. Ez azért veszélyes, mert gyakran a sok évvel ezelőtti dolgokra jobban emlékeznek, mint például az útvonalra. Őket nagyon nehéz keresni, mert nem tudatosan cselekszenek, bár a veszélyérzetük általában működik – számolt be az életmentő. 

Szárazföldi keresés kutyával

Hozzátette, hogy az öngyilkosságra készülők legtöbbször olyan helyre kóborolnak, ahol el tudnak bújni. A rossz szándékban sántikálók ugyancsak, különösen akkor, ha egy órán belül nem követik el tettüket, mert akkor a szégyenérzetük szintén rejtőzködésre készteti őket. Sokszor ők hamarabb észreveszik azokat, akik keresik őket, mint fordítva. Emellett sértődött gyerekek, kamaszok is néha világgá szoktak menni, de általában a gyerekeket a legkönnyebb megtalálni. 

Minden információ fontos

Megtudtuk, hogy a személykeresést a rendőrséggel együttműködésben végzi a Spider Mentőcsoport. Általában a rendőrökhöz futnak be a riasztások. Ők végzik el az adatfelvételt és kérik fel a mentőcsoportot. 

Kutyakiképzés Lehoczki-Spider Lászlóval

- A mi munkánkban az információszerzés a legfontosabb, amiben a média és a közösségi média tájékoztatása rengeteget jelenthet. Utána jön a szárazföldi és vízi koordinált keresés, amit jobb, ha a laikusok a szakemberekre hagynak. Először mindig az irányt kell meghatározni. Ebben a kamerafelvételek nagyon sokat segítenek, valamint a mobiltelefonok, amelyeknek a helyzetét be lehet mérni. A hiteles szemtanúk szintén hasznos részletekkel tudnak szolgálni, akárcsak a hozzátartozók általi pontos személyleírás. Továbbá az eltűnés idejének és az eltávozás okának egyértelmű meghatározása – sorolta a Spider Mentőcsoport alapítója.  

Azonnal jelentsük be!

- Hat kutyánk van, akik ugyanazt a kiképzést kapták és bevethetőek több szakágban: nyomkövetés, vízi keresés, élő és halott keresés szárazföldön. Csak az évek és a rutin rangsorolja őket. Közülük öten nagy testűek és Nózi, a wales terrier kisebb. A nagyok között három németjuhász, köztük a nyolcéves Hope, valamint egy malinois, meg egy labrador dolgozik. Ők a frontkutyák, akik hosszabb területeken tudnak elszagolni és nagyobb tereket tudnak bejárni. A kicsik inkább a kisegítő kör. Utóbbiakat könnyebb szállítani és a romok között hatékonyabban tudnak mozogni, mert vékonyabb üregekbe is beférnek. Jelenleg öt-hat hónapos kölyköket is képzünk – részletezte. 

A jelenlegi Spider Mentőcsoport egy része

Nyomatékosította, hogy a keresés hatékonysága 80 százalékban a kutyavezetőn és csak 20 százalékban múlik a mentőkutya munkáján. A nyomkövetést az eltűnt valamely gyakran megfogott tárgya, legtöbbször ruhadarabja alapján határozzák meg. Az eltűnést követő 6 óráig forró nyomon járnak, 12 óráig pedig kihűlő nyomon. Utána már csak az eltűnő nyom van. Ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb, lehetőleg még aznap megtörténjen a bejelentés. Ilyenkor az esetek 90 százalékában megtalálják az eltűnő személyt. Aztán naponta négyzetesen csökken az esély, különösen, ha odakint tölti valaki az éjszakát. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!