Ugrás a tartalomra

Korrupciós botrány az Egyesült Államokban az egyetemi felvételik miatt

mti.hu
Utoljára módosítva
2019. március 13. szerda 09:54
Több tucat ember ellen emeltek vádat korrupció miatt az Egyesült Államokban - jelentette be sajtótájékoztatóján a bostoni szövetségi ügyészség kedden. 

A vádlottakat, köztük neves színészeket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzeket fizettek elitegyetemeknek azért, hogy a gyermekeiket - akár a felvételi teszteket is meghamisítva - felvegyék az intézménybe. A bostoni ügyészség szülőket, egyetemi előkészítőt tartó oktatókat és egyetemi vezetőket vádol kenőpénzek adásával, illetve elfogadásával és csalással. Egyes szülők akár 6,5 millió dollárig terjedő összeget is fizettek gyermekeik egyetemi felvételéért cserében. Előfordult, hogy az összeg fejében élsportolónak minősítve vették fel az egyébként nem is sportoló fiatalt. 

A dokumentumok szerint egyes vádlottak hamis életrajzot is készítettek, amelyben sportolói múltat vázoltak fel, azt a látszatot keltve, mintha az egyetemre készülő fiatal komoly sporteredményeket mutatott volna fel. Más esetekben a felvételi előkészítőt tartó oktatók végezték el a leendő diák helyett a tesztet, vagy a dolgozat beadása előtt egyszerűen kijavították a hibákat. 

A visszaéléseket 2011 és 2019 között az Egyesült Államok legnevesebb egyetemein követték el: a washingtoni Georgetown Egyetemen, a cambridge-i Harvardon, a connecticuti Yale Egyetemen, a kaliforniai Stanfordon, vagy az észak-karolinai Winston-Salemban lévő Wake Forest Egyetemen. Összesen 33 szülő és 17 egyetemi alkalmazott ellen emeltek vádat. 

A sajtótájékoztatón Andrew Lelling massachusettsi államügyész hangsúlyozta: nem lehet megengedni, hogy a gazdagok számára külön felvételi rendszer létezzék, mint ahogyan a büntetőjog is egyenlő mércével mér. Megjegyezte, hogy minden egyes gazdag, de érdemtelenül felvett diák egy tehetséges fiatal elől vette el a helyet. 

Felicity Huffman színésznő ellen három rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat, a színésznőt Los Angelesben le is tartóztatták. Ő a lánya egyetemi felvételéért 15 ezer dolláros kenőpénzt fizetett. A másik színésznő, Lori Loughlin és férje összesen 500 ezer dollárt fizetett, hogy a két lányát felvegyék a dél-kaliforniai egyetemre.

Kedden délután a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) bejelentette, hogy azonnali hatállyal elbocsátja két munkatársát: Donna Heinel sportigazgatót és Jovan Vavic vízilabdaedzőt. A bírósági dokumentumok szerint Vavic 250 ezer dollárt fogadott el annak fejében, hogy két leendő diákot a vízilabdacsapat tagjaként tüntetett fel annak érdekében, hogy felvételt nyerjenek az egyetemre. Az ügyészség vádirata szerint Donna Heikel - aki szintén kapott kenőpénzeket - megkönnyítette a fiatalok egyetemi felvételét. 

Jason White, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője bejelentette: a hawaii Honoluluban letartóztatták Vavicot.  A Dél-Kalifornia Egyetem vezetősége közölte: felülvizsgálják és szükség esetén korrigálják az egyetemi felvételi folyamatát. 

Kenőpénzek elfogadása és csalás gyanúja miatt letartóztatták a szintén kaliforniai Stanford Egyetem egyik edzőjét, John Vandemoert is, aki már el is ismerte bűnösségét. Vandemoert kedden szintén azonnali hatállyal elbocsátották az egyetemről.

A Los Angeles-i székhelyű Kalifornia Egyetem (UCLA) felfüggesztette az egyetemi labdarúgócsapat edzőjét és további széleskörű vizsgálatot ígért az ügyben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!