Ugrás a tartalomra

Korszerű kezelést kapnak a HIV fertőzöttek

Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2019. augusztus 17. szombat 00:24
Miskolcon is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV pozitív gondozottak. Az ötödik éve működő decentrumban jelenleg több mint 10 nőt és férfit kezelnek HIV fertőzéssel. Az ellátottak 25 és 40 év közöttiek, 80 százalékuk férfi, 20 százalékuk nő. Az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres terápiával nem alakul ki a betegség AIDS stádiuma.

Szűréssel, alapos vizsgálattal és vérvétellel megállapítható a fertőzöttség. Az intravénás droghasználók, a homoszexuálisok és a magas HIV fertőzött országból érkezők vannak leginkább kitéve a veszélynek. A Semmelweis tagkórház infektológiáján 5 éve gondozzák Borsod-Abaúj-Zemplén és az utóbbi években Heves és Szabolcs Szatmár Bereg megye HIV fertőzött betegeit is.

A tudomány mai állása szerint a betegség nem gyógyítható. Azoktól kell tartani, akik nem tudják, hogy hordozzák ezt a vírust. Tavaly 229 új HIV fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon és 57 betegnél már az AIDS stádiumát is kimutatták.

Az európai betegségmegelőzési és járványügyi központ adatai szerint Magyarországon több mint 4000 fertőzött lehet, jól lehet mi 2000-2500 fertőzöttet tartunk számon akik az ellátórendszerben vannak, rendszeres orvosi kezelésben részesülnek és rendszeresen szedik a gyógyszert - mondta Lakatos Botond, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Akiknél diagnosztizálták a HIV vírust és rendszeresen szedik gyógyszerüket, azoknak már nincs jelen a vírus a vérükben, így nem is fertőznek. A betegség 5-10 évig is lappanghat, ezért fontos, hogy mielőbb kiderüljön.

Az önkéntes szűrésen van a lényeg. A HIV szempontjából az a lényeg, hogy valaki vegye a bátorságot és menjen el a szűrésre. Egy anonim szűrőállomásra, ahol még a nevét sem kell bemondania, vagy akár egy bőr és nemi beteg gondozóintézetbe, vagy ÁNTSZ-intézetbe és tudja meg magáról, hogy HIV fertőzött-e vagy sem. Egy egyszerű vérvétel, de akár egy egyszerű gyorsteszt is lehet - hívja fel a figyelmet Szlávik János infektológus, osztályvezető főorvos.

A HIV betegség kezelése rendkívül drága. Egy betegnek havonta 2-300 ezer forintba kerülnének a gyógyszerek, ha államilag nem támogatnák.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!