Ugrás a tartalomra

Közelebb kerül a Dayka az Avashoz, már dolgozik az átkötésen a kivitelező

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 01. szerda 14:21
Szerdán a Városháza aulájában megtartották a belvárosi Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések - közismertebb nevén: a Dayka-átkötés - projektnyitó rendezvényét.
Miklós Viktor főosztályvezető mutatja: itt ér majd össze a Dayka és a Meggyesalja utca. | Fotók: Juhász Ákos

A kivitelező múlt héten vette át a munkaterületet, már dolgoznak a kisajátított házaknál, ahol a tervek szerint jövő nyártól már egy új utca húzódik majd. A projektként csak Dayka-átkötésként emlegetett szakasz miatt a Petőfi utca 9. és 11., valamint a Meggyesalja utca 8. és 10. alatti épületeket el kell bontani. Ezeket már évekkel ezelőtt kisajátították, üresen állnak, hamarosan lebontják őket.

De mi is ez az átkötés? A Dayka utcát meghosszabbítják a Meggyesalja felé, gyakorlatilag a Szinva-híd vonalában. A beruházás eredményeként létrejön egy kétsávos utca, ez váltja majd ki jövő tavasztól, nyártól a Rácz György utcai közlekedést.

- Ha úgy nézzük, egy többévtizedes folyamat zárulhat le a projekt befejezésével - mutatott rá Miskolc polgármestere a projektnyitó rendezvényen. Veres Pál felidézte, hogy még a '70-es évek közepén bontották el azt a háztömböt, ahol most a Szinva-híd áll.

A kisajátított tömb a Dayka felől

- Fogalmazhatunk úgy is akár, hogy a Dayka utca egyre közelebb kerül az Avashoz - tette hozzá.

A kronológiát folytatva a polgármester emlékeztetett arra is, hogy bő egy évtizede, a leendő főtér tervezésénél kezdett el egységben gondolkodni a Daykáról és a térről az előző városvezetés, miközben a belváros forgalmát szerették volna csillapítani.

- Mi ezt a tervet, a főtér élhetőbbé és szebbé tételét, nem vetettük el, ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a forgalomtól "megszabadítsuk" a közeli Rácz György, valamint Károly utcát - sorolta Veres Pál, aki türelmet és megértést kért mind a közlekedőktől, mind a környéken élőktől. Azt is elmondta, hogy a várható korlátozásokról, lezárásokról rendre tájékoztatják majd őket.

Veres Pál polgármester a nyitórendezvényen: a főtér élhetőbbé és szebbé tételének tervét nem vetettük el

- Az ilyen beruházások, amik ha kis lépésekkel is, de segítik a klímasemlegesség elérését, a széndioxid-kibocsátás csökkentését - zárta mondandóját a polgármester.

Miklós Viktor, a Polgármesteri Hivatal pályázati főosztályvezető mindezt azzal egészítette ki, hogy a kivitelezés a tervek szerint 14 hónapot vesz majd igénybe, ha minden rendben megy, akkor tehát a jövő nyár közepére befejezhetik a munkát. A közel 2 milliárd forintos projekt - ahogy Veres Pál is elmondta - csak az első lépése annak, hogy megkezdődhessen a főtér kialakítása, ami kiterjedhet a Kálvin, a Rácz György és a Petőfi utcára is.

Ami változik: a Meggyesalja utca azon szakaszán, ami az új út és a Rácz György utca közé esik, az út burkolata háromsávosra bővül, a kétoldali gyalogos járda megmarad. Az átépítéssel érintett szakaszokon új forgalmi rendet vezetnek majd be. A projekt keretében felújítják a Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utcát. Zajcsillapító burkolat kap a Rácz György út, a Petőfi utca elejére pedig térkőburkolat kerül. Új forgalmi sávokat és buszöblöket is építenek. A megváltozott forgalmi rendnek köszönhetően a Rácz György és a Petőfi utca is forgalmi csillapított övezetté alakul. Továbbá négy új jelzőlámpás csomópontot is kiépítenek, ezeknél zebrákat alakítanak ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!