Ugrás a tartalomra

Május 3-ára várják a járvány hazai tetőzését

index.hu/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 20. hétfő 12:51
Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az is elhangzott, a magunk mögött hagyott hétvégén a fővárosban kevesebben szegték meg a korlátozásokat, mint az ország többi részén.
Müllet Cecília - Fotó: MTI

Kétszázötvenezernél is is több rendőri ellenőrzés volt a koronavírus-járvány miatt, jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az index.hu azt írja, országosan 3945 szabálysértés ügyében intézkedtek a rendőrök a hétvégén, amikor egyébként a rendőrség tapasztalatai szerint többen szegik meg a szabályokat. Az alezredes kiemelte, a fővárosban hétvégén kevésbé volt jellemző, hogy az emberek megszegték a korlátozásokat, mint az ország többi részében.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy vasárnap két teherszállító járat érkezett Budapestre, amelyek Shanghaiból illetve Szöulból hoztak összesen 22 ezer tonnányi védőfelszerelést Magyarországra.

Müller Cecília ismertette a járványhelyzet hétfő reggeli adatait, azaz azt, hogy újabb 68 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 1984 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen,  267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Müller azt is elmondta, 10 idős, krónikus beteg hunyt el, így

A tisztifőorvos ismét kiemelte a Pesti úti idősotthon adatait, arról beszélt, jelenleg 223 fertőzöttek tartanak nyilván ebben az intézményben, köztük 19 dolgozó érintett és eddig 23 személy hunyt el.

A fővárosi dokumentció alapján Müller Cecília kijelentette: biztos, hogy "fizikailag" egy hétig nem volt jelen a Pesti úti idősotthonban orvos, "tehát bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni". Ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy további vizsgálatokat kell folytatni ebben az ügyben.

Az országos tisztifőorvos megerősítette: május 3-ára várják az előrejelzések tükrében a vírusfertőzések tetőzését és az operatív törzs is régóta erre készül.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tetőzés azt jelenti, hogy egyfajta plató keletkezik, vagyis több napig ugyanannyi megbetegedésszámot regisztrálnak majd, mint a korábbi időben.  Azt ugyanakkor nem tudják megmondani, hogy a várt plató meddig tart majd.

A tetőzésre való felkészülésről azt mondta, technikai dolgokat is meg kell oldani, az ágyfelszabadítás csak egy lépés, ezután kell azokról a műszaki megoldásokról gondoskodni, amelyekkel az intenzív ellátás is biztosítható. Ezen kívül a tisztifőorvos szerint a humánerőforrás biztosítása is hetekkel ezelőtt elkezdődött: eszerint ezerhatszázan jelentkeztek egészségügyi dolgozóként önkéntes munkára, közülük több mint kétszázötvennel már szerződést is kötöttek.

A rendszerben lévő egészségügyi dolgozók közül 13 ezernél is több főt most képeznek arra, hogy a járványügyi helyzetben olyan feladatokat is el tudjanak látni, amelyeket amúgy a saját szakterületükön nem végeznek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!