Ugrás a tartalomra

Már hetvenötmilliónál is több önindító készült a S.E.G.A. miskolci gyárában

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 07. szerda 10:29
A történelmi jelentőségű eseményen arról is szó esett, hogy a cég rövidesen tovább erősíti magyarországi jelenlétét.
Elkészült a 75 milliomodik önindító a S.E.G.A. miskolci gyárában - Végh Csaba képgalériája

 
Elkészült a 75 milliomodik önindító a SEG Automotive (Sega) miskolci gyárában. Ebből az alkalomból látogatott Miskolcra hétfőn Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter. Az ünnepélyes eseményen a megyei település és intézményvezetők körében részt vett Veres Pál, Miskolc polgármestere is. 

Az eseményen előbb Dobos Péter, a miskolci telephelyért és az európai termelésért felelős vezető szólt, aki beszédében úgy fogalmazott: 2020. október 5-e történelmi jelentőségű a S.E.G.A. Hungary életében.

- Cégünk éppen tizenhét évvel ezelőtt kezdte meg a munkát Magyarországon, ennek a telephelynek a fontossága azóta mind az európai, mind pedig a globális gyártóhálózatunkban folyamatosan nő. Hihetetlen milyen messzire jutottunk, és itt nemcsak a legyártott mennyiségre gondolok: az alacsony költségű gyártóhelyszínként indult telephelyből mára a globális hálózat kiemelt szereplője lett – jelentette ki Dobos Péter, aki azért hangsúlyozta: a koronavírus-járvány a világon mindenre hatással van, így természetesen a S.E.G.A.-ra is. 

Előre menekülnek

„Üzletmenetünkre mért negatív hatását nehéz volna megbecsülni, hiszen a globális járműipar válságba került és több év kell majd a piacoknak, hogy a járvány előtti szintre visszaálljanak, ha ez egyáltalán lehetséges lesz. A S.E.G.A.-nál mi proaktív lépéseket teszünk a helyzet kezelésére annak érdekében, hogy az iparágon belüli vezető szerepünket megtartsuk, ennek egyik eleme a fenntartható átszervezés, aminek értelmében a németországi gyártás megszüntetését tervezzük jövőre. Ez azt jelenti, hogy ez az üzem – még fontosabb szerepet fog kapni a globális üzletmenetünkben – tette hozzá a vezető utalva az új telephely építésére, melynek alapkövét még év elején rakták le.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, Miskolcon és az egész megyében óriási fejlődési potenciál van. „Az utóbbi években az infrastruktúra robbanásszerű fejlődése mellett a borsodi emberek tehetsége és elkötelezettsége, a Miskolci Egyetem sok vonatkozásban európai szintű tudásbázisa olyan erőforrást jelent, amire biztonsággal számíthatnak az ide beruházó cégek – jelentette ki.

Palkovics László hozzátette, a kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalom, az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokhoz.

Palkovics László - Fotó: Végh Csaba

A kormány számít rájuk

- Ma már nem képzelhető el versenyképesség anélkül, hogy a technológiai forradalomhoz ne alkalmazkodjon az ország, "egyértelmű, hogy a korszerű tudás alkalmazása a versenyképesség kulcsa, a jövő magyar, high-tech és zöld" – mondta a tárcavezető.

Kiemelte: az ipari termelés területén ma már digitalizált termelési láncok működnek, kiber-fizikai rendszerek jönnek létre, ahol a gépek és az emberek munkája egymást egészíti ki, gyors ütemben terjed a robotika és az automatizáció. Palkovics László szólt arról is: a kormány határozott törekvése a járványveszély alatt is, hogy a digitalizációval több új, magas hozzáadott értéket termelő munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnik. A rendezvényen gratulált a cégnek miskolciként Varga Judit igazságügyi miniszter is.

A nyilvános cégadatok alapján a kft. összes árbevétele 2019-ben meghaladta a 394 millió eurót, 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég termékeinek túlnyomó részét EU-tagországokba exportálja. Adózás előtti eredménye 2019-ben csaknem 8,2 millió euró (2,697 milliárd forint) volt, 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Dolgozóinak száma mintegy 1500 volt.

A S.E.G.A. 14 országban működtet gyártóüzemet, mintegy hétezer embert foglalkoztat, Miskolcon van a legnagyobb európai gyára, az összes munkavállaló ötöde itt dolgozik. A globális cégcsoport árbevétele 2019-ben 1,64 milliárd euró volt.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!