Ugrás a tartalomra

Medúzákat találtak a Debreczeni-tóban, ami a víz tisztaságát jelzi

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 16:23
Gyakorlómerülés közben találkoztak az ártalmatlan állatokkal a Neptun Búvár Klub búvárai.
Édesvízi medúza a Debreczeni-tóban merülés közben / Fotók: Neptun Búvár Klub

Videón és fényképen is csodás látványt nyújtanak az apró édesvízi medúzák, amelyekkel a Nyékládháza mellett fekvő Debreczeni-tóban találkoztak a búvárklub tagjai. Vízalatti kamerákkal készítettek felvételeket róluk. 

- Több nappali és éjszakai hobbimerülés során nagyobb számú édesvízi medúzát fedeztünk fel augusztus közepén, a nyékládházi Debreczeni-tóban. Utoljára húsz évvel ezelőtt láttunk ennyit belőlük egy helyen. Az éppen ott sup-ozó gyerekek is észlelték őket felülnézetből a vízfelszín közelében az esti szürkületben. Éjszaka, lámpával megvilágítva jobban észrevehetőek ezek az áttetsző, 2-4 centiméteres állatok – nyilatkozta portálunknak Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat vezetője.

- Lehet tudni róluk, hogy kizárólag a 22 Celsius fok hőmérséklet feletti, kristálytiszta vízben képesek szaporodni, ezért megjelenésük valószínűleg a melegebb nyárnak és a kiváló vízminőségnek is köszönhető – fűzte hozzá. Elmondta: helybéliektől hallották, hogy mostanában a többi nyékládházi tóban is láttak medúzákat, ami az elmúlt években csak elvétve fordult elő. 

Édesvízi medúza lebeg a Debreczeni-tóban / Videó: Neptun Búvár Klub

- Az édesvízi medúzák teljesen ártalmatlanok, mindössze mikroszkopikus méretű csalánozó sejtekkel rendelkeznek, így nem képesek az emberi bőrt átszakítani. Még érintésre sem csípnek. Egyáltalán nem reagáltak búvárjaink jelenlétére, talán nem is érzékelték őket. Mindenesetre menekülőre nem fogták, csak pulzáló mozgással lebegtek a vízben. Akár meg is lehetett volna őket fogni, csak nem akartunk beleavatkozni a természetbe és másoknak is ezt javasoljuk – kérte a búvárklub vezetője. 

Az édesvízi medúzák egyébként nem őshonosak Európában, kutatók feltételezései szerint Délkelet-Ázsiából kerülhettek a kontinensre. Magyarországon kevéssé elterjedtek, de Nyékládháza környékén ezek szerint remekül érzik magukat. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!