Ugrás a tartalomra

Megkezdődik a héten a legidősebb korosztály oltása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 01. hétfő 17:31
Csütörtöktől azok kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, akik korábban regisztráltak. 
Forrás: MiNap-archív/Végh Csaba

Megkezdődik a héten a regisztráció alapú oltás – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádióban múlt pénteken. A folyamat az oltási tervnek megfelelően a legidősebb korosztállyal kezdődik. 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője korábban a köztévében úgy fogalmazott, a legidősebbek közül több tízezer regisztrált oltására lesz lehetőség jövő héten. Az oltási program előkészítéseként a háziorvosok kaptak egy tájékoztató levelet, amely a heti oltási programot is ismerteti.

Az államtitkár az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta, háziorvosi praxisok egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kapnak, a háziorvosok hétfőig választhattak ki tíz-tíz embert, akit ezzel oltanak be. A telex.hu információi szerint, a háziorvosoknak küldött levél szerint vannak olyan személyek is a listán (nem sokan), akik nem az adott háziorvos praxisához tartoznak, de hozzájuk osztották be őket, nekik ugyanis nincs háziorvosuk.

Emellett további hat embert kellett kiválasztaniuk, akik a megyei oltópontokon kapják meg vakcinájukat. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Miskolcon ez a megyei kórházban található.

Az oltás csütörtökön, vagyis február 4-én kezdődik és február 7-éig, vasárnapig kell befejezni. Szintén a telex.hu írja, hogy a már emlegetett levélben az áll, ha kell, akkor munkaidő után is, egész héten oltsanak. „Adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.”

Időközben az is kiderült, a tervezettnél kevesebb Moderna-vakcina érkezett január 31-én, vasárnap Magyarországra. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta, 18 ezer Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett, ezért a heti oltási tervet is át kellett dolgozzák. 

Hozzátette, a héten is érkezik oltóanyag: a Pfizertől 85 410 adag vakcinát várnak, és a Moderna is szállít ezen a héten, azonban a vasárnap tapasztalt bizonytalanságok miatt ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.

Magyarországon hétfőig 238 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!