Ugrás a tartalomra

Megtalálták a polgármester borait

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 18. vasárnap 08:41
Az előkelő címért idén huszonhat kitűnő környékbeli bor versengett öt kategóriában.

Miként arról nemrégiben beszámoltunk, harmadik éve hirdették meg a Miskolc Polgármesterének Bora versenyt, amelyet Miskolc és a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület közösen írt ki. A borversenyre kizárólag a Bükki borvidéken működő hegyközségek közigazgatási területén készült borokkal lehetett nevezni. A versengő borokat augusztus 9-én, péntek délután az Avasi Présházban szakmai zsűri bírálta el két bizottságban, borkóstolás keretében. 

A borverseny elnöke Hunyadi Judit, Miskolc és Környéke Hegyközség hegybírója, akkor a következőképpen ismertette a kategóriákat: fehér bor, vörös bor, desszert bor, natúr bor, hobbi borász. A bíráló bizottságok elnökeinek: Viniczai Sándort és Mészáros Lászlót választották. 

A borverseny fővédnöke, Veres Pál az Avasi Présház udvarán tartott szombati eredményhirdetésen felidézte: a bükkit a 19. század közepéig hazánk kiemelt borvidékei között tartották számon, azonban az ipari fejlődés évtizedeiben a kohászat csakhamar felszívta a szőlőmunkásokat, így a város területén található mintegy ezer pince a világháborúkat követően fokozatosan ment tönkre.

A városvezető egyúttal hangsúlyozta: a rendezvénytől családi elfoglaltságai okán távol maradni kényszerült Tóth-Szántai József megválasztott polgármester személyesen biztosította arról, hogy a borászati megmérettetés a jövőben is helyet kap majd Miskolc gasztrokulturális életében.

Huszonhat bor érkezett be a versenyre, pontosan ugyanannyi, mint tavaly. Egy részük száraz fehér- vagy száraz vörösbor. Néhányan édes vagy félédes borral neveztek, de volt egy-két natúr, szűretlen bor is minimális kéntartalommal a felhozatalban.

A díjazottakat Veres Pál mellett Tamási András ismertette. A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület elnöke elmondta, hogy a korábbi években csak olyan borokkal lehetett nevezni, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevizsgált. Az adott borászatnak pedig üzemengedéllyel kellett rendelkeznie. Ez automatikusan kizárta a hobbi pincéket és a bevizsgálatlan borokkal rendelkező pincészeteket. Most azonban ezek a feltörekvő borászok is lehetőséget kaptak a nevezésre, hogy az általuk kitűnőnek tartott nedűiket bemutathassák. Számukra vezették be a különdíjat.

Ennek mentén szombaton polgármesteri dicsérőoklevélben részesültek a fehér- és vörösbor kategóriák feltörekvő borászai. Forgalmi kategóriában az Avasi Présház két különböző bora, a 2022-es évjáratú édes és félszáraz cserszegi fűszeres is ezüst minősítést kapott. A több bort is leadott borászatok közül a Gallay Kézműves Pince, a KT Kézműves Pince, a Csáter Apó Pincéje és a Vadnai CSAKAZÉRTIS bor- és ökogazdaság is számos ezüst- és bronzminősítést vihetett haza.

Juhász Ákos képgalériája

A Zenit Blanc, 2018-as száraz fehérbor (KT Kézműves Pince); a bükki Cabernet Franc, 2021-es vörösbor (Csáter Apó Pincéje); valamint a Borúraderű fantázianevű, 2023-as Sauvignon Blanc natúr bor (Vadnai CSAKAZÉRTIS) aranyminősítést kapott, mellyel a 2024-es Miskolc Polgármesterének Bora győzteseivé váltak.

További hírek

Olvasnivaló