Ugrás a tartalomra

Megújult a gyermeksürgősségi járóbeteg-ellátás Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 10. péntek 13:50
Bővítették a kapacitást, és rendelőket újítottak fel a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás terén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában egy összesen mintegy 3 milliárd forintos beruházás részeként.

A pénteki sajtóbejáráson Breitenbach Sándor műszaki igazgató elmondta, a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás fejlesztése 2021 novemberében kezdődött, a projekt részét képezi a járóbeteg-ellátás fejlesztése, az égési osztály felújítása, és épül egy összekötő folyosó a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) és a mentőhelikopter leszállópályája között. A projektrész a műtők felújításával, bővítésével zárul majd.

Részletezte: a gyermeksürgősségi és baleseti járóbeteg-ellátásra szolgáló rendelőket mintegy 800 négyzetméteren újították fel, de az épületrészt bővítették is több mint 400 négyzetméteren. Tíz szakrendelőt, fektetőket, elkülönítőket, kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki, és jelentősen bővültek a váróterek is. Elkülönítették a sebészeti és belgyógyászati jellegű gyermekellátási tevékenységeket, valamint kialakítottak egy triázs előminősítő helyiségcsoportot is, ahol a beérkező betegeket sürgősségi szempontok alapján osztályozzák.

- Ezen beruházás megvalósulásával a projekt harmadik részét zárhatjuk majd le. Még tart a terület használatba vételi engedélyezése, de a tervek szerint április 1-től bevonhatjuk a betegellátásba - tette hozzá.

Juhász Ákos képgalériája

Révész János főigazgató "kiemelt és stratégiai jelentőségűnek" nevezte a gyermekgyógyászati ellátást az intézmény életében, ennek megfelelően számos beruházást hajtottak már végre, a központ több osztályát is felújították, bővítették az elmúlt években.

Hozzátette, a most zajló projekt a "legnagyobb ívű beruházás" ezek között, a mintegy 3 milliárd forintos európai uniós forrás 90 százalékát építészeti jellegű fejlesztésekre, a többit a műszerpark korszerűsítésére fordítják.

Hauser Péter, a GYEK felügyeletéért felelős orvos-igazgatóhelyettes elmondta, ezen a részlegen találkozhatnak a betegek először a kórházi környezettel, így elsődleges szerepe van abban, hogy milyen benyomásai lesznek az intézményről, az ellátásról. Ezért fontos, hogy szép és modern a kialakítás.

Felidézte, hogy a GYEK-et 1976 novemberében nyitották meg, akkor úgy számoltak be róla a sajtóban, hogy ez Európa egyik legmodernebb gyermekkórháza. Az épület 2026-ban lesz 50 éves, bíznak abban, hogy a beruházásokkal haladnak ebbe az irányba.

Papp János, a gyermeksebészeti, traumatológiai és égési osztály vezetője ismertette, a gyermeksebészet - az országban az ötödikként - 1956-ban alakult meg a Semmelweis Tagkórházban, a megyei központi kórházba 1976-ban költöztek át.

- Az osztály "az országban a legnagyobb alapterületű, a legtöbb betegággyal és a legszélesebb profillal rendelkezik", évente 27-28 ezer járóbeteget látunk el, 4500-5000 osztályos beteget kezelünk, tavaly 2800 műtétet hajtottunk végre - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!