Ugrás a tartalomra

Mennyit bír majd a lábunk home office-ból kilépve?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 04. hétfő 17:40
Azok a kilométerek, amiket az ember otthon ró le, egyáltalán nem ugyanazt az erőnlétet igénylik, mint amiket az utcán teszünk a lábunkba. Mire számíthatunk és mit kell tennünk ahhoz, hogy ne érezzük meg a különbséget? Ha mégis fájdalmaink lesznek, hogyan csillapítsuk?

Természetes, ha az inaktivitás miatt gyengültek az izmaink – mondta Kázár Ágnes háziorvos. – Állóképességünk is megsínyli, ha nincs rendszeres fizikai terhelésünk. Ezeket normál esetben leginkább idős korban tapasztalhatjuk meg, akár ízületi bántalmak miatt is. Most azonban a fiatalok is érezhetik majd, hogy hamarabb fáradnak el, ha naponta legalább negyven percet nem szántak komoly, megterhelő mozgásra. Mert a napi tízperces torna nem elegendő ahhoz, hogy izomerőnket és izomtömegünket megtartsuk. Valódi kondicionálásra, szaporább szívverésre, verejtékezésre van szükség ahhoz, hogy pozitív stressz érje a testet.

A munkahelyre való gyaloglás vagy ügyintézéseink során kifejtett fizikai aktivitás tehát teljesen más testi erőnlétet igényel, mint a szobák közötti lézengés. Tóth Diána személyi edző szerint most fogunk tudni lefogyni. – Ha ugyanannyi tápanyagot viszünk be, de a távolságok miatt többet égetünk el, mint eddig, akkor veszíthetünk súlyunkból. Szervezetünk azonban most több energiát fog felhasználni. Ez azt jelenti, fáradékonyabbak leszünk, mint például egy hosszabb nyaralás után. A jó hír, hogy egy-két hét alatt újra visszatérhetünk eredeti energiaszintünkhöz, hiszen az ember alaptermészetében a mozgáshoz van hozzászokva.

Egy pár jó tanács:

– Figyeljünk a kényelmi szempontokra, és ennek megfelelően eleinte kényelmes cipőt válasszunk, főleg ízületeink miatt is!

– Vigyünk be több kalciumot és magnéziumot, ez utóbbi izomgörcs ellen is jó!

– Masszírozzuk az éjjel esetleg fájó vádlit, hogy fokozzuk benne a keringést, vagy végezzünk nyújtó gyakorlatokat! Az izomlazító kenőcsöknek inkább sérüléseknél van létjogosultsága.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!