Ugrás a tartalomra

A miskolci 10. honvéd gyalogezred sírjait gyalázták meg az Úz-völgyében – Kriza Ákos 1 millió forintot ajánl fel a károk helyreállítására

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 13. csütörtök 20:41
Kriza Ákos június 13-ai keltezéssel levelet intézett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, melyben elítéli az Úz-völgyi magyar katonatemetőben történt eseményeket – egyúttal polgármesteri keretéből 1 millió forintot ajánl fel a károk helyreállítására, a temető gondozására.

A levelet változatlan tartalommal közöljük:

„Miskolc Megyei Jogú város polgármestereként, de városunk egyszerű lakosaként is, aggodalommal és mélységes felháborodással értesültem az Úz-völgyi magyar katonatemetőben történt eseményekről.

Az erdélyi katonatemető halottai ugyanis a mi szűkebb pátriánk hősei. Ők azok az elődeink, akik az 1869-ben megalakult Magyar Királyi Honvédség keretében, a miskolci 10. honvéd gyalogezred tagjaiként szolgáltak az első világháborúban. 1916. augusztus 27-e után, amikor a Román Királyság csapatai hadüzenet nélkül Erdélyre támadtak, a miskolci 10. honvéd gyalogezredet a Gyimesi-szorosba vezényelték. A miskolci tízes honvédek 1917. március 8-án, ezen a vidéken hajtották végre legnagyobb haditettüket azzal, hogy elfoglalták az Úz-völgye fölé magasodó Magyaros-tetőt az ott magukat beásó orosz egységektől. Ezeknek a harcoknak a szomorú mementója az Úz-völgyi katonatemető. Az 1940-es regisztráció szerint, 138 miskolci hősi halottunk neve szerepelt a fejfákon. A temetőben kizárólag magyar katonák aludták örök álmukat.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Nekünk, miskolciaknak, ezért fáj különösen a romániai embertelen sírgyalázás. Városi közösségünk fájdalmának enyhítése céljából úgy döntöttem, hogy a miskolci 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület számára, polgármesteri keretemből, 1 millió forintot ajánlok fel a károk helyreállítására, a temető gondozására.

Ugyanakkor tájékoztatom miniszter urat arról is, hogy városunk önkormányzati testületének legközelebbi ülésére határozati javaslat tervezetet készítünk, amelyben Miskolc városa nevében foglalunk majd állást hőseink emlékének védelmében és ítéljük el a vandálok gyalázatos cselekedetét.” – fogalmaz Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

(Címlapfotó: MTI/Veres Nándor)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!