Ugrás a tartalomra

Miskolci múzeum a zsidóság történetéről

Miskolci Napló
Utoljára módosítva
2022. szeptember 18. vasárnap 16:40
A miskolci zsinagóga szomszédságában tekinthető meg a nemrégiben kialakított Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont.

A kiállítás történelmi perspektívából, személyes emléktárgyak, díszes kegytárgyak és korabeli fényképek segítségével mutatja be a miskolci zsidóság történetét, hagyományait, szokásait. A tárlat célja megismertetni a hazai és külföldi közönséggel a helyi zsidóság történetét, szokásait, tradícióit, Ebben a tárlatvezető Búzafalvi Tamás, a múzeum turisztikai munkatársa nyújt segítséget. Az újonnan megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum köré alakuló baráti kör több érdekes előadással készül az intézmény népszerűsítésére.

Elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi beszél majd a zsidóság törvényei között előkelő helyen szereplő kóser étkezésről. Az ezzel kapcsolatos szokásokról és tabuk nélkül mondja el a véleményét, hogy mennyire tarthatók be Magyarországon, vidéken ezek az előírások. Azt is megtudhatjuk: miként alakult ki ez a törvény, és van e köze az egészséges élethez, majd arról is szól, hogy a zsidóság törvényei milyen mélységig befolyásolják a vallásos hívők életét.

A jelenlegi terv szerint az első előadás szeptember 21-én, délután 5 órakor kezdődik a zsinagóga melletti imaterem étkezőjében. A következő hónapokban pedig az előadó Puskás Péter, Ybl-díjas építész lesz, és őt követi majd Szunyogh László, Miskolc főépítésze. Minden előadás előtt vagy után megtekinthető a múzeum. A részvétel ingyenes, de érdemes előre jelezni, helyet foglalni az info@szantograf.hu e-mail-címen vagy a 20 2192391 telefonszámon vagy személyesen a múzeumban (Déryné utca 20. Nyitva tartás: hétköznap 10:00 - 17:00)

További hírek

Olvasnivaló