Ugrás a tartalomra

Müller Cecília: újabb szigorítások jöhetnek, ha nem javulnak a számok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 01. hétfő 14:05
A tisztifőorvos kijelentette, nehéz időszak előtt állunk és sok új megbetegedéssel kell számolni, majd mindenkit arra kért: fogadják el a felkínált vakcinát.
Müller Cecília országos tisztifőorvos

"Nagyon nehéz hetek várnak ránk, soha nem kellett komolyabban venni a járványt, mint most" – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. 

Müller Cecília ismertette a hétfői adatokat, melyekről a minap.hu itt számolt be, majd kiemelte, a vírus variánsai miatt egy erőteljes, intenzív emelkedés indult Magyarországon.

- Péntek óta jelentősen emelkedtek a járványügyi adatok: a hétvégén 672 fővel lett több a kórházban ápoltak száma, és péntek óta 86-tal emelkedett a lélegeztetőgépen kezeltek száma is - mondta a tisztifőorvos aki kiemelte: most rendkívül fontos, hogy betartsuk a szabályokat. 

Müller Cecília jó hírnek nevezte, hogy a beadott oltások száma jelentősen emelkedett az előző héten. "Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta" - hangsúlyozta. A hétfőn közölt adatok értelmében vasárnap 9757 ember kapott koronavírus elleni oltást, öt oltóanyag áll rendelkezésre, és folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, elsősorban Kínából és Oroszországból. 

- Hajnalban 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indult el Budapestre, ebből 100 ezer már a második adag. Emellett már 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma – mondta Müller Cecília, aki megköszönte mindenki munkáját, aki az oltakozásban, védekezésben részt vesz.

A tisztfőorvos emlékeztetett, változott az oltási stratégia, amire azért volt szükség, mert a következő hetekben minden rendelkezésre álló vakcinát eloltanak. Ennek az a célja, hogy mindenki a lehető leggyorsabban oltóanyaghoz jusson - jelentette ki a Müller Cecília, aki mindenkit a felkínált oltóanyag elfogadására kért, hiszen - mint mondta - az egyes típusokkal nem szimpatizálók heteket is veszthetnek abból az állapotukból, hogy ők már védettek legyenek.

A szakember végül hozzátette, a következő hetekben nagymértékű emelkedésre számítanak, mert a szennyvízben is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának a jelenléte, különösen Kecskeméten, Békéscsabán és Budapesten.

Ha így emelkednek a számok, újabb járványügyi intézkedések bevezetésére is szükség lehet - tette hozzá.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!