Ugrás a tartalomra

Nem csak kisstílű vandál, hanem ismeretlen dekoratőr is járt a kilátónál

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 01. csütörtök 15:39
A romboló és alkotó erők sajátos összecsapásának lehetünk utólagos szemtanúi a tavaly megújult Avasi kilátó párkányán.
A minap elemelt mini húszemeletes idén januárban | Fotó: Juhász Ákos

Év elején számoltunk be arról, hogy a megújult Avasi kliátó párkányára helyi alkotók miniszobrait rögzítették. Ám minden jel szerint nem kellően erősen ahhoz, hogy egyesek rongálási szándékának is ellenálljanak.

Télen tizenhárom szobor készült el, melyek egyebek közt templomokat, a Diósgyőri várat, a Palotaszállót vagy éppen a felújítás előtt álló húszemeletest ábrázolják, pontosabban ábrázolták. Történt ugyanis, hogy utóbbinak az elmúlt napoknak lába kélt. A Miskolc MOST! Facebook-csoportban közzétett bejegyzés szerint nem sok maradt a kultikus épület kicsinyített másából.

Fotó: Miskolc a Jelenben

Miskolc újdonsült kuriózumai az Első Miskolci Lions Clubnak, mint a vakok és gyengénlátók jószolgálati támogatójának kezdeményezésére és az önkormányzat javaslatára kerültek a város ikonikus építményére. A bronzból készült modellszobrokat három miskolci alkotó öntötte formába: Csernok Tibor szobrászművész, Országh Gábor iparművész és Papp Lóránt dekormágus.

Kiss László klubtag érdeklődésünkre elmondta: közösségük mindenképp szeretné, ha az objektumot pótolnák. Ennek érdekében rövidesen felkeresik az önkormányzatot. Mi ezt még ő előttük megtettük. Stábunk a helyszínre a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetőjével látogatott ki csütörtök délután.

Fotók: magánarchívum

Miklós Viktortól megtudtuk: a kilátóban elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeit rövidesen megtekintik, annak alapján készülnek feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: miután a díszítmény szerves részét képezte a kilátónak, így a projekt ötéves fenntartási kötelezettségére tekintettel feltétlen pótolni fogják azt.

Ugyancsak a fentiekben említett csoportban figyelhettünk fel arra, hogy az egyúttal a nevezetességek irányát is megjelölő modellszobrokat és a Miskolc testvérvárosait jelző tizenkét táblát nem akármilyen dekorációval egészítette/ték ki ismeretlen jót-tenni-akaró(k). 

Ha a nemzeti színekre festett kövek és joviális figurák esztétikai minőségét netán vitatnák is egyesek, az akció közérzet- és közélet-javító hatásában megállapodhatunk. Reméljük, a húszemeletesnek még marad azért hely a párkányon.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!