Ugrás a tartalomra

Nem háborús, hanem oktatási veszélyhelyzet van a PDSZ szerint

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 18. hétfő 14:40
Nyílt levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya vasárnap, amiben egyebek mellett azonnali illetményemelést követelnek.
Ki fog tanítani? - tette fel a kérdést már tavaly decemberben is a PDSZ helyi szervezete. | Fotó: Horváth Csongor

"A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet"

- írják a pedagógusok levelükben, amit a kormányfőnek címeztek. Azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy jogosnak tartják "a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését", de elvárják a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt követően juttatta el a miniszterelnökhöz nyílt levelét, hogy a Belügyminisztérium miniszterhelyettese bejelentette: a rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjainak illetménye két ütemben - első lépésben most szeptembertől - jelentősen nő. Ugyanakkor - idézik fel - a pedagógusoknak pusztán annyit mondtak, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben csak brüsszeli támogatás esetén valósulhat meg a béremelés.

- Néhány napja azonban kiderült, hogy a rendvédelmi szerveknél dolgozók béremelésére, de még a minisztereknek nyújtott, fejenkénti 650 ezer forintos béremelésére is futja a költségvetésből, nem beszélve az Önt illető javadalmazás még nagyobb mértékű emeléséről - teszik hozzá.

Ismét rámutattak, hogy a súlyos szakemberhiány már nemcsak kistelepüléseken, hanem megyeszékhelyeken és a fővárosban is érezteti hatását.

- Ha nem történik a fizetések és a munkaterhelés vonatkozásában érzékelhető változás, ez a helyzet rohamosan romlani fog - mutatnak rá.

Arra is kitér levelében a PDSZ, hogy a katatörvénnyel "azoknak a kollégáknak a lába alól is kihúzták a talajt, akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként művelődési házakban tartott tanfolyamok, kézművesfoglalkozások, idegenvezetői munka vagy egyéb más egyéni vállalkozói tevékenységgel egészítették ki".

Erre következett ráadásképpen a rezsiköltségeket érintő intézkedés, ami közvetlen egzisztenciális veszélybe sodorja az alacsony keresetűeket a szakszervezet véleménye szerint.

Felidézik a legutóbbi sztrájkbizottsági egyeztetést is, ahol - írják - "azt az arcpirító választ kaptuk Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy a gyengülő gazdaság miatt a pedagógusok meggondolják majd a felmondást, mert nem fognak tudni elhelyezkedni".

- Nem ilyen cinikus megjegyzésekkel lehet megmenteni a közoktatást. Gondoljanak azokra, akik már elhagyták a pályát - számos kollégánk megtette már ezt, és a végzősök töredéke akar csak óvodában, iskolában, szakszolgálati intézményekben, kollégiumban elhelyezkedni - emelik ki.

A pedagógusok meglátása szerint "a helyzet nem a jövőben fog romlani tragikus szintre, hanem már válságos".

- Ebben a pillanatban háborús veszélyhelyzet nincs Magyarországon, azonban közeleg a tanév és a nevelési év, és azzal kapcsolatos - ráadásul gyermekeket, fiatalokat, családokat közvetlenül érintő - veszélyhelyzet bizony van - hangoztatják a nyílt levélben.

A PDSZ tehát "érzékelhető, azonnali illetményemelést" követel, és kérik a miniszterelnököt, hogy az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről. Követelik továbbá a kisadózók adózásáról és a rezsicsökkentésről szóló "átgondolatlan rendelkezések" visszavonását, és, hogy azzal kapcsolatban kezdődjön el egy szakmai és társadalmi egyeztetés.

További hírek

Olvasnivaló