Ugrás a tartalomra

Nézőpont: C)SOK(K)-hatás

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 01. hétfő 11:11

A kormány a magyar családok segítése jegyében immáron több éve futó támogatási intézkedéseket vezetett be, amelyek mind gazdasági, mind popkulturális értelemben az életünk részévé váltak. De akkor miért nem lesz belátható időn belül saját lakásunk? Véleménycikk egy érintett fiataltól.

Csak hogy megállapítsuk a status quot: a szerző 35 éves friss házas, aki ifjú feleségével a családalapítást tervezi. Ennek egyik eleme lenne a saját ingatlan, amit - számos kortárshoz hasonlóan - átlag alatti fizetésből összeálló önerőből nagy valószínűséggel soha nem engedhetnének meg maguknak.

Mit lehet tenni? Mert valamit kell, hiszen hosszú távon azért mégsem ideális, hogy albérletben maradunk, reményeink szerint bővülő családunkkal – ami havonta egyikünk fizetésének közel a felébe kerül. Gondoltunk egy nagyot, és arra jutottunk, inkább fizessük ezt az összeget hitelbe, hiszen – nagyon-nagyon – hosszú távon ez azért mégiscsak maradandó haszonnal, saját ingatlannal jár.

Arról nem is beszélve, hogy évek óta mindenhonnan A magyar családok fontosságáról hallunk, a hozzánk hasonló fiatal családkezdemények pedig ehhez jelentős támogatásokat kapnak: Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), babaváró hitel, zöld hitel, hogy a jelenlegi témát adó ingatlanvásárlásnál legrelevánsabbakat említsem, de emellett több más lehetőséggel élhetünk.

Szóval kirajzolódott az út, amire rá kell lépnünk, hiszen másik nem igazán látszik. Felelős állampolgárok módjára elkezdtük felmérni a lehetőségeket, egyeztetni őket a vágyakkal. Ahogy haladtunk, úgy lett a kezdeti álmodozásból az igények fokozatos leadásával egyre inkább realizmus.

Hirdetéseket mentettünk el, hátha lejjebb mennek majd egyszer az árak, és az álomotthon még éppen elérhető lesz. Nem így történt, helyette még egy millióval drágább lett az ingatlan, holott nem megy el közel egy éve. Ki érti ezt?

Kitörnek az elkeseredett kérdések belőlünk. Hogyan? Miből? Miért? Már most több tizenmillió forint egy olyan ingatlan is, ami nem kacsalábon forgó palota. Honnan tudják az emberek megfizetni ezeket az árakat, amikor elméletileg válság van?

„Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően” – hát így, ahogy összegzett korábban az ingatlan.com elemzése.

Nagyszerű lehetőséget jelentenek a kedvezményes hitelek, a fiatal családok támogatása pedig örvendetes. Azonban a piac reagál ezekre az intézkedésekre, és úgy emelkednek az árak, ahogy az emberek meg tudják őket fizetni – más pénzéből. Ennek az a vége, hogy egyre több és több hitelt kell felvenni, ezért egyre nagyobb összegben adósodnak el a saját ingatlanra vágyó fiatalok. A fizetés pedig nem emelkedik, sőt, egyre inkább értéktelenedik, magyarul a jövő otthonát törleszteni hiú ábránd.

Így marad az álmodozás és a végeláthatatlan ideig tartó anyagi megkötöttség.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!