Ugrás a tartalomra

Nyitófutam nézők nélkül

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 17. szombat 13:57
Külföldi menőkkel rajtol az országos ralibajnokság vasárnap.
Fotó: duen.hu

Több mint nyolcvan páros indul a nyitányon, a Viszló-Bódvalenke, Meszes-Rakaca, valamint a Kányi elágazás–Hernádvécse közötti gyorsaságikat háromszor teljesíti majd a mezőny az I. Therwoolin Boldogkő Rally a Pannon Kupáért Rally1-es bajnoki futamon. A járványügyi szabályozásoknak megfelelően nézők nélkül tartják meg a versenyt. Adamovits Márk rendező a napokban újra nyomatékosan kérte a ralikedvelőket, hogy ne induljanak el a szakaszokra, ne „ügyeskedjenek”, mert a mezőnynek tesznek vele keresztbe. – A rendőrök reggel végig fognak menni a szakaszokon, és akiket a pálya mellett találnak, igazoltatni és bírságolni fogják. Nem fogja érdekelni őket sem a túrázás, sem a gombázás. Senki nem lehet ott! És addig nem engedik el a mezőnyt, amíg nem végeztek. Ez most a szabály, amit be kell tartani, és jelezték, hogy nagyon komolyan fogják venni.

A leggyorsabb magyar pilóták mellett külföldi fenegyerekek – Mads Ostberg, Jan Kopeczky, Nikolaj Gryazin – is elindulnak a futamon. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke nagy csatára számít. – A hazai versenyzőknek előnyt jelenthet a pályaismeret, Ostbergéknek pedig a nemzetközi tapasztalat – fogalmazott Oláh Gyárfás, aki hangsúlyozta: tavaly a koronavírus-járvány ellenére teljes értékű, ráadásul szoros versengést hozó országos bajnokságot tudtak rendezni, ennek pedig a sportágon belül Európa-szerte is jó és pozitív a megítélése.

– A külföldi versenyzők rajthoz állása nemcsak a magyar párosoknak, hanem a szurkolóknak is „hatalmas lehetőség”, az autósportért és a raliért rajongók ugyanis szinte egész évben láthatnak egy világbajnokot a magyar pályákon – mutatott rá, majd sejtelmesen megjegyezte: számítanak arra, hogy a már említett pilóták mellett más külföldi versenyzők is megfordulnak majd a magyar bajnokságban idén.

A várható időjárási körülmények miatt a szakági bizottság a hét közepén engedélyezte a hógumik használatát. Kiderül, hogy a nehezített időjárási körülmények között mire mennek egymással és Kopeczkyékkel a magyarok – köztük a címvédő Hadik András-Kertész Krisztián páros, akik maradtak a Ford Fiestánál. – Megszoktuk, ezeket a tapasztalatokat nem szívesen dobnánk ki a kukába. Igyekszünk onnan elindítani ezt az évet, ahol a tavalyit abbahagytuk, hiszen megtaláltuk a jó beállításokat, így gyorsulni tudtunk. S hogy ez idén mire lesz elég? Azt tudom mondani, hogy mi mindig nyerni szeretnénk – nyilatkozta lapunkban korábban a regnáló bajnok.

Az országos ralibajnokság a vasárnapi boldogkői első futammal kezdődik tehát, majd májusban az Eger Rallyval folytatódik, aztán Salgótarján, Pécs, Székesfehérvár, valamint Mór következik, a záróversenyt pedig október 22-e és 24-e között tartják Nyíregyházán és környékén az Európa-bajnoki (ERC) fordulóval együtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!