Ugrás a tartalomra

Orbán: Ha a Nyugat nem árul el bennünket, sikerrel járhattunk volna '56-ban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 23. vasárnap 11:51
Idén nem tartottak központi megemlékezést a kormánypártok október 23-án Budapesten, Orbán Viktor a Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadásán beszélt Zalaegerszegen.
Fotók: Telex/Ajpek Orsi

Zalaegerszeg 1956-os hőseiről beszél Orbán Viktor a színpadon. „Dicsőséges ez a nap, és méltó ez a helyszín" – fogalmazott a miniszterelnök.

- A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, ameddig lehetett. 1956-ban az elsők között vonultak utcára, és az utolsók között tették le a fegyvert decemberben. Egy hónappal a szabadságharc leverése után még szovjet tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegi sztrájkolókat – mondta Orbán, hozzátéve: a zalaiak mindent megtanultak, és semmit nem felejtettek. Azon kevesek közé tartoznak, akik már 1989 szeptemberében ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe – folytatta a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: 1989-ben a zalaiak elsők között mondtak ítéletet a kommunista rendszer felett. Az ő példájukat követte aztán az egész ország Orbán szerint.

„A bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni” – mondta Orbán. Szerinte a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az egész országgal, és 1956 nem egy város, hanem az egész ország, az egész nemzet forradalma volt.

A zalaiak bölcsességéről, kitartásáról és éleslátásáról beszélt a miniszterelnök. Itt született Deák Ferenc, aki megmutatta, hogy a nemzet ügyét hogyan lehet hosszú évtizedek kitartó, szívós munkájával előrevinni. A városban szolgált Mindszenty József bíboros is, aki egyike a nemzet ügyét zászlajára tűző nagy magyar egyházi embereinek Orbán szerint.

- A nagy magyar katolikus egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és ellátták az ország szellemi vezetését a politikai vezetés mellett vagy gyakran helyett – mondta Orbán Viktor. - Mindszenty József is ilyen főpap volt. Isten szolgálata közben mindig teljesítette hazája kötelességét is.

- Mindszenty 1956-ban is utat mutatott a magyaroknak. Viharos ellenszélben is kiállt a magyarok szabadságáért. A magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségünk van lelki támaszra – mondta Orbán.

Hozzátette, a magyar állam tartozik Mindszenty József emlékének és a zalai embereknek is, akiket előbb Trianon, majd a vasfüggöny szorított az ország peremére. Az elmúlt években azonban Orbán szerint sokat tett a nemzeti kormány a városért, egymás után nőnek ki a gyárak a földből.

- Méltóak akarunk lenni Mindszenty József örökségéhez – fogalmazott Orbán. Ezért felavatják ma a Mindszentyum. Abban bízik a miniszterelnök, hogy ez a hely is megtelik élettel, és minden magyar a hasznára fordíthatja a bíboros tanításait, intelmeit.

Majd úgy fogalmazott, 1956-ban valódi esély volt kivívni a függetlenségünket, minden ésszerű feltétel adott volt az erőszakmentes átmenethez: Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között, 1955-ben lett független Ausztria. Orbán szerint joggal remélhették az '56-osok, hogy a szovjetek is belátták, vérontással nem lehet birodalmat építeni. Az első napokban működött a terv.

„Ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna” - fogalmazott a miniszterelnök. A szovjetek azonban meggondolták magukat, és 35 évre elnyomást és kommunista bábkormányt hoztak.

1956-ban Magyarországot is kitettek a Times magazin címlapjára - folytatta a gondolatmenetet -, aztán negyven évre otthagytak bennünket a szovjet prés alatt.

„A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen” – fogalmazott Orbán Viktor.

- Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni. 1990-ben visszaszereztük a szabad és független Magyarországot- hangsúlyozta, hozzátéve: „az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

„Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet” – fogalmazott a miniszterelnök.

Háború keleten, gazdasági válság nyugaton, migrációs válság délen – sorolta Orbán.

- Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon. A nemzeti kormány nem szokott megijedni, képes megvédeni az országot itthon és külföldön egyaránt. Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra – mondta a miniszterelnök. Ugyanott fogják végezni szerinte, ahol az elődeik - tudósított élőben a beszédről a Telex.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!