Ugrás a tartalomra

Rövidülő beteg utak, gyorsabb ellátás – 3 milliárdból fejlesztik a GYEK-et a megyei kórházban 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 15:45
Teljes körűen megújul és kibővül a megyei kórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztálya. A beruházás jelentős része már megvalósult, a fejlesztésről pénteken, sajtótájékoztatón számolt be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Mintegy 3 milliárd forint értékben, több mint 2500 négyzetméteren újítják fel, illetve bővítik a megyei kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában a sürgősségi, baleseti ellátást. A Gyermek Sebészeti Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlegének felújítása már be is fejeződött, a műtő részleg komplex rekonstrukciója, felújítása és bővítése pedig jelenleg is folyamatban van. A projekt egyik legfontosabb eleme az folyosó, amely a mentőhelikopter leszállópályát és a központi radiológiai ellátást is összeköti a GYEK-kel.

- A Gyermekegészségügyi Központnak egy igen jelentős területe újult meg, a legfontosabb talán az a híd, amit már hónapokkal ezelőtt beemeltek. Ez azonban még nem jelentette azt, hogy kész is van, hiszen belső burkolásokat, rögzítéseket kellett végrehajtani, mostanra lett teljesen üzemkész. Ez borzasztóan nagy jelentőségű a számunkra, elsősorban azért, mert azok a gyerekek, akik helikopter szállítással érkeznek hozzánk, akár sürgősségi, intenzív, illetve műtéti ellátást vagy pedig CT, MR vizsgálatot igényelnek, azonnal szállíthatóak a GYEK-be. Nem kell őket a tetőn lévő helikopter leszállóról lehozni a földszintre és külön áttolni, hanem egy függőfolyosó segítségével át tudjuk őket szállítani. Ez növeli a betegbiztonságot, az ellátás időtartamát pedig jelentős mértékben csökkenti – ismertette Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója pénteken, a beruházás részleges átadásakor. 

Hozzátette, a projekt részeként elkészült a sürgősségi betegellátó részleg ambulancia része, ahol hét rendelő kapott helyet. – Az összekötő folyosó mellett készen van a traumatológiai, égési és a sebészeti osztály fekvőbeteg részlege is. A gyereksebészet műtőblokkja az, ami éppen kialakítás alatt van. Ez egy egy rendkívül bonyolult egység, mind építészeti, mind pedig az infrastruktúra szempontjából. Ezen dolgoznak jelen pillanatban is, tavaszra elkészülünk vele – hangsúlyozta Révész János. 

Hauser Péter, oktatási, tudományos és kutatási igazgató, a GYEK felügyeletéért felelős orvos-igazgatóhelyettes a Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályt érintő felújítást ismertetve elmondta, hogy már használatba is vették az új rendelőket. Elkészültek azok a 24 órás megfigyelő helyiségek is, ahol összesen hét gyereknek tudnak ágyat biztosítani. Itt azok a betegek kaphatnak helyet, akiket nem szükséges felvenni a GYEK egy-egy osztályára, mert csak rövidebb idejű kórházi kezelésre van szükségük.
- A Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályon meg tudják figyelni őket, és ha az állapotuk engedi, hogy 24 órán belül hazamenjenek, akkor innen haza is tudják őket engedni. Fontos, hogy ha nem szükséges, akkor ne legyen meg a gyerekeknek a „teljes kórház élmény” – hangsúlyozta. Az orvos-igazgatóhelyettes hozzátette, szintén fontos fejlesztés a triázs helyiségek kialakítása: itt a beérkező betegeket tudják osztályozni az alapján, mennyire sürgős ellátást igényelnek, ezáltal pedig a súlyosabb eseteket hamarabb el tudják látni.  

Juhász Ákos képgalériája

Breitenbach Sándor elmondta, a beruházás kivitelezése 2021 októberében kezdődött el, és várhatóan 2023 április végére fejeződik be. A kórház műszaki igazgatója is az összekötő folyosó fontosságát hangsúlyozta. - Ennek az építésével haladtunk a leggyorsabban annak érdekében, hogy minél hamarabb tudjuk biztosítani a betegek zárt térben történő gyors szállítását a Gyermekegészségügyi Központban – emelte ki. Az összekötő híd 120 négyzetméter alapterületű, 50 méter hosszú, a kórház területén a leghosszabb ilyen jellegű híd, tette hozzá.

Felidézte, a gyermeksürgősségi ellátás fogadórészének kivitelezése, valamint az égési osztály felújítása is tavaly októberben kezdődött el, és mostanra mindkét osztály teljesen elkészült, már a betegellátás üzemel benne. 
- Itt 1200 négyzetmétert érint a kivitelezés, ebből 800 négyzetméteren meglévő területet újítunk fel, 400 négyzetméternyi területen pedig bővítjük a GYEK-et. A beruházás két ütemben valósul meg annak érdekében, hogy a betegellátás folyamatos legyen. A fejlesztés második ütemének részeként megújulnak a gyermeksebészeti műtők: három műtőegységet és egy kiemelt kezelőt újítanak fel és bővítenek - ismertette.

A megyei kórház Gyermekegészségügyi Központja a magyar egészségügyi ellátó rendszerben kiemelt szerepet tölt be, hiszen a Heim Pál Gyermekkórházat követően Magyarország második legnagyobb gyermekgyógyászati ellátó egysége, amely Észak-Magyarország gyakorlatilag teljes területének ellátásáért felel. Tizenöt szervezeti egységben 320 ágyon látja el a betegeket és közel húsz szakrendelést üzemeltet.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!