Ugrás a tartalomra

Séta és örömtánc hívta fel a figyelmet az Alzheimerre

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 13. kedd 18:44
Az Alzheimer közelgő világnapja alkalmából figyelemfelhívó sétát és örömtáncot szervezett Miskolcon az Őszidő Alapítvány, valamint a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény. Kedden a Szinva terasztól a Szent István térig sétáltak a résztvevők, ahol aztán a R.Edit Öröm Klubbal együtt táncoltak.

A demencia – amelyet idővel az Alzheimer kór eredményez – egyre terjedő probléma a világban. A becslések szerint 2030-ra mintegy 65 millió ember szenved majd tőle úgy, hogy 2010-ben 35 millió demens beteget tartottak számon.

A betegség jellegénél fogva pedig nem csupán a pácienst, hanem annak családját is jelentősen megterheli, hiszen egy bizonyos állapot után rendszeres ápolásra szorulnak az érintettek.

Mindezekre kívánják globálisan felhívni a figyelmet az Alzheimer világnapján, egyúttal hiteles információkat továbbítanak a betegségről és a kezelési lehetőségekről.

Képgalériánk a programról. Fotók: Horváth Csongor

Miskolcon ennek részeként a Szinva teraszról sétáltak el a Szent István térig, ahol először Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Felidézte a 2019 után kedden újból megrendezett világnapi program célját, amelyet a „Nem vagy egyedül” elnevezésű országos programsorozathoz kapcsolódóan szerveztek meg „azokért, akik érintettek és azokért, akik nem azok, de ha ilyen helyzetbe kerülnének, legyen információjuk arról, hogy igenis van segítség” – mondta.

Az igazgató hangsúlyozta a prevenció és a szakemberek nyújtotta segítség fontosságát, mert „ezzel a betegséggel együtt lehet és kell élni, azért pedig tehetünk, hogy ez az időszak minél minőségibb legyen”. Zárásként az Alzheimer Caféra hívta fel a figyelmet, amely keretében Miskolcon is szerveznek a betegséghez kapcsolódó tematikus programokat.

A városvezetés nevében Veres Pál polgármester köszöntötte a Szent István téren egybegyűlteket. „Napjainkban talán mindennél fontosabb, hogy társadalmunk nyitott, szociálisan befogadó és érzékeny legyen. Ebben a nehéz korban ez még inkább felértékelődik” – fogalmazott.

„Úgy gondolom, szükséges kiállni a segítségre, támogatásra szoruló embertársaink mellett, hiszen a szolidaritás és a segítségnyújtás olyan érték, ami az idő múlásával sem veszíti el jelentőségét” – folytatta.

Az előtte szólóhoz hasonlóan a polgármester is kiemelte, mekkora terhet ró a betegre és a családjukra is a demencia, ezért roppant fontos felhívni a figyelmet azokra a módszerekre, amelyek könnyíthetnek a hétköznapi problémákon.

„Bízom benne, hogy az esemény nem csupán felhívja a figyelmet a betegségre, hanem lehetőség is a segítségre szorulók és a segítők közötti párbeszédre” – zárta gondolatait Veres Pál.

Végezetül a mintegy 200 jelenlévő a R.Edit Öröm Klubbal együtt járt örömtáncot a Szent István téren, hogy a séta mellett ezzel is felhívják a figyelmet a betegségre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!