Ugrás a tartalomra

Szabadságukat ünnepelve köszöntötték a tavaszt Miskolc bolgárjai

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. március 04. szombat 08:14
Az 1929 és 1945 között a bolgárok anyanyelvi iskolájaként és kápolnájaként működtetett Görög Katolikus Általános Iskolában tekintettek vissza az etnikum ma élő miskolci tagjai anyaországuk török hódoltság alóli felszabadulására péntek délután.
Fotók: Juhász Ákos

Valcsev Ivanov János, a miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökének magyarul, illetve Bajcsev-Dancsó Béláné elnökhelyettesnek bolgárul elmondott beszédét követően a közösség a Munkácsy-díjas festőművész, Mazsaroff Miklós özvegyét köszöntötte: Nikolaeva Mária nemrég töltötte be ugyanis kilencvenedik életévét.

1878. március 3-án írták alá azt az Oroszország és az Oszmán Birodalom közötti békeszerződést, amellyel véget ért az 1877/78-as orosz-török háború. Csaknem ötszáz éves oszmán uralom után ez állította helyre a bolgár állam önállóságát etnikai területein. 1888 óta ünneplik ezen a napon az ország felszabadulását a török rabság alól, ami 1899-ben lett hivatalos ünnep, majd 1991-től Bulgária nemzeti ünnepé emelték.

Az alkalmon megemlékeztek továbbá a közösség egykori oszlopos tagjáról, a tavaly elhunyt Zsekov Demeterről, majd lányának hegedűjátékával és énekével folytatódott a program. Zsekov Éva Mónika produkciójával elmondása szerint azt szerette volna üzenni, hogy két nép történelmi ellenségeskedése nem tarthat örökké – Wolfgang Amadeus Mozart Török indulóját így a kis-ázsiai országot hetekkel ezelőtt ért természeti pusztítás elszenvedőinek és áldozatai emlékének ajánlotta.

A bolgárok számára ilyentájt más apropó is szolgáltat okot az ünneplésre: a Baba Marta elnevezésű, március 1-jén tartott tavaszköszöntő során a tisztaságot és az egészséget jelképező, piros-fehér úgynevezett martenciát tűznek fel magukra.

Miskolc önkormányzatát Ignácz Dávid jegyző és Badány Lajos alpolgármester képviselte az ünnepségen, melyen a város számos nemzetiségi önkormányzatának, illetve Debrecen Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatának a képviselője is tiszteletét tette.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!