Ugrás a tartalomra

Szarka Dénes: szigorítsák a tűzijátékok használatának szabályait! 

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. január 09. hétfő 14:34
A Jobbik miskolci elnöke szerint komoly figyelmeztetés a szilveszteri tűzijáték okozta avasi lakástűz, és azonnali intézkedésre van szükség, hogy egy esetleges tragédiát elkerülhessünk.
Fotók: Juhász Ákos

Szigorítaná a tűzijátékok használatáról szóló kormányrendeletet Szarka Dénes önkormányzati képviselő, a Jobbik miskolci elnöke – a politikus erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt, melyet azelőtt a Középszeren található társasház előtt tartott, ahol tűzijáték miatt kiégett szilveszter napján egy harmadik emeleti lakás. 

A képviselő emlékeztetett, a jelenleg hazánkban megvásárolható tűzijátékokat négy kategóriába sorolják. Az egyes és kettes pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, és előbbit 14, utóbbit 16 éves kortól lehet megvásárolni jelenleg is. A harmadik osztályba sorolt tűzijátékok pedig 18 éves kor felett vásárolhatók meg december 28-ától szilveszter napjáig, és december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell. Ezen változtatna Szarka Dénes. 

- A kérdéses lakástüzet is egy ilyen, a magasabb osztályba sorolt eszköz okozhatta, melyet a társasház és a szolgáltatóház közötti térről lőhettek fel. Ez az idei eset egy nagyon fontos, talán utolsó figyelmeztetés a szigorításra vonatkozóan, hiszen eddig is csak a véletlennek volt köszönhető, hogy emberéletet nem követeltek a tűzijáték okozta tüzek. Szeretném elérni, hogy a kérdéses, harmadik kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket se lehessen szakember útmutatása, vagy jelenléte nélkül felhasználni – hangsúlyozta a politikus, aki elmondta még: az ügyben már tárgyalt a Miskolci Önkormányzati Rendészettel, és a közeljövőben a rendőrséggel, és a város országgyűlési képviselőivel is egyeztetni kíván törekvése sikerének érdekében.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2022. december 31-én a kora esti órákban egy eltévedt tűzijátékok miatt ütött ki tűz egy miskolci tízemeletes panelház egyik harmadik emeleti lakásában szilveszter este. A baleset miatt negyven embernek kellett elhagynia a tűzoltás idejére az otthonát, a kérdéses lakás teljesen kiégett, a család átmenetileg rokonoknál húzta meg magát, az önkormányzat azonban már január másodikán segítségéről biztosította őket. Szarka Dénes hangsúlyozta, a segítség megérkezett, nemcsak nekik, hanem az oltás miatt szintén lakhatatlanná vált második emeleti szomszédjuknak is. 

- Mindketten megkapták szükséglakásukat, melyet addig használhatnak, amíg az otthonuk újra használható nem lesz, és mindkét család számára megérkezett a települési gyorstámogatás is – tette hozzá Szarka Dénes.

Hozzátette, a Supersum Alapítvány koordinálásával gyűjtés indult a kiégett lakásban élők számára (erről egyébként lapunk is írt). Azzal, hogy a jótékonysági akció hogy áll most, a következő napokban részletesen is foglalkozunk.

További hírek

Olvasnivaló