Ugrás a tartalomra

Titkok és szerelmek - erről szólt a szombat éjszaka a Diósgyőri várban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 27. hétfő 12:11
Gyertyafényes sétákon elevenevett meg szombat este Nagy Lajos király és Erzsébet házasságkötése, szeretete és egymás iránti hűsége. Egy legenda a  saját korukban oly ritka igaz szerelemről.
Mocsári László képgalériája

A lovagkirály, Nagy Lajos, rangos királyi házakból kaphatott volna feleséget, ő azonban beleszeretett a bosnyák bánnak a budai udvarban nevelkedő, világszép leányába, a 14 éves Erzsébetbe. Hitvese iránti szeretete akkor sem múlott, amikor 17 évig hiába várták a gyermekáldást, és a válásnak egyetlen lehetséges módját fontolgatták: a feleség kolostorba vonul, így a férj szabaddá válva új házasságot köthet. A dalmát tengerparton időzve azonban - ahogy a korabeli olasz krónikás írja - győzött a királynak a hölgy iránti szeretete és megtörtént a csoda: a királyné áldott állapotba került, majd néhány éven belül három leányt szült: Katalint, Máriát és Hedviget. Ezt a magával ragadó szerelmi történetet a várnép előadásában láthatta a közönség.

A vár termei mellett a Felső várudvar is megtelt élettel. Harcedzett lovagok idézték föl a csaták vérzivatarát, majd megvívtak egy hölgy kegyeiért, a tűzszelídítők pedig szerelmi tűztánccal kápráztatták el a közönséget. 

Fotó: Mocsári László

A vár teraszán szakavatott csillagászok segítségével tárultak fel az éjszakai égbolt titkai, és bárki szembetalálkozhatott a jövendőt jósló banyával. A fűszerek és gyógyfüvek tudósa a királynék szépségtitkaiba avatta be az érdeklődőket, de regélt arról is, a hagyomány szerint mely növények szítják fel a vágy tüzét. A programon bárki üzenhetett a virágok titkos nyelvén szíve választottjának, vagy meghallgathatta a Közép-Európa legnagyobb Lovagtermében felcsendülő szerelmes dallamokat. 

A látogatók korabeli öltözékeket próbálhattak fel, a középkori játékok között újra gyermekek lehettek, a kézműves játszóházban pedig ajándékot is készíthettek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!