Ugrás a tartalomra

Új dimenzióba léptek a miskolci kórházak, javulnak a betegek gyógyulási esélyei

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 21. kedd 15:00
Javult az egészségügyi ellátás színvonala annak a közel 800 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően, amiből fejlesztették a vármegyei központi kórház és tagkórházainak onkológiai és kardiológiai eszközparkját.
Fotók: Mocsári László

A beruházás részeként számos új, nagyértékű orvostechnikai és diagnosztikai eszköz érkezett Miskolcra, melyek egyrészt hozzájárulnak az ellátás színvonalának emeléséhez, másrészt olyan diagnosztikai ellátás lehetőségét biztosítják a kardiológiai és onkológiai ellátásban, amelyek korábban nem voltak elérhetőek a lakosság számára.

A részleteket kedden ismertették a sajtó munkatársaival, akik egy bejáráson meg is tekinthették a megvásárolt eszközöket.

Büdi László orvosigazgató elmondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére újabb sikeres projektet tudtak lezárni. Rámutatott, hogy uniós összevetésben Magyarország, és különösen a régió nem áll túl jól a halálozási statisztikákban. A szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek mintegy 75 százalékát teszik ki a halálokoknak - ezért van különösen nagy jelentősége a beruházásnak.

Részletezte: a kor elvárásainak megfelelő kardiológiai eszközparkot mintegy 560 millió forintból alakították ki. Egyebek mellett lecserélték a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum régi angiográfiás berendezését egy közel 300 millió forint értékű, korszerű, kardiológiai beavatkozásokra alkalmas berendezésre. Mindhárom telephelyre új szívultrahang-állomások érkeztek, amelyek segítik a szakrendelések munkáját. Emellett számos új diagnosztikai berendezéssel is bővült a meglévő eszközpark. Vásároltak egy szív MRI leletező szoftvert is.

Mintegy 240 millió forintból fejlesztettek az onkológiai területen is: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztek be. Csaknem 100 millió forint értékben egy új endobrochyális videobronchoscopos rendszer segíti a gyógyítást - ilyen korábban nem volt elérhető a régióban. A Sugárterápiás Centrumba pedig egy új betegátfektető rendszer érkezett, amihez vásároltak egy speciális kamerát, a megfelelő diagnosztikai szoftverekkel.

- Mindezek hozzájárulnak a minőségi betegellátáshoz, meggyorsítják a kezelési folyamatokat, amivel javulnak a páciensek gyógyulási esélyei - hangsúlyozta az orvosigazgató.

Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrum vezető főorvosa kiemelte, mind a minőséget, mind a mennyiséget tekintve "új dimenziókat nyit" a fejlesztés a régió szív- és érrendszeri ellátásában.

Úgy fogalmazott, hogy a beruházás "zászlóshajója" a C-íves képerősítő angiográf, aminek köszönhetően a szív- és érrendszeri betegek invazív kardiológiai vizsgálatát tudják magasabb minőségben, gyorsabban és nagyobb hatékonysággal végrehajtani.

Szintén új lehetőség a centrum számára, hogy az infarktusos betegeket már a mentőautóból tudják fogadni, és a közvetlenül mellette található röntgenműtőben korszerű gépekkel szívkatéteres beavatkozást végezhetnek. A vezető főorvos elmondása szerint akár 30-40 percet is nyerhetnek, az idő pedig életet jelent a szívinfarktusos beteg számára.

Oross Endre, az Onkológiai és Sugárterápiás Centrum vezetője elmondta, a 240 millió forintos támogatás legnagyobb szeletét a nőgyógyászati daganatok sugárkezelését támogató rendszer beépítése jelentette. És kaptak egy olyan berendezést is, ami leköveti a beteg mozgását, légzésfázisát, így segítve, hogy a sugárkezelés ne kerüljön más helyre, kímélje az ép szerveket. A harmadik eszköz pedig egy többdimenziós nyomtatóval készít külső maszkot, amely a célzott bőrsugárkezelést segíti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!