Ugrás a tartalomra

Új otthonfelújítási korszerűsítési programot indít a kormány

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. április 05. péntek 16:12
A program 108 milliárd forint keretösszegből valósul meg és az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére irányul.
Fotó: illusztráció /Mocsári László

Egymillió forint önrész mellett maximálisan hat millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás – olvasható az mti.hu beszámolójában.

A hírt Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal, illetve további feltétel az épület életvitelszerű használata is. 

Az állami program forrásait nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére használhatják az igénylők. A hitel és a támogatás 50-50 százalékos arányától el lehet térni a járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a három és fél millió forintot - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, a program egyik célja, hogy a háztartások a beruházással fogyasztásukat a rezsitámogatott sáv alá csökkentsék, és megjegyezte, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a támogatott felújítással harminc százalékos energiamegtakarítást kell elérni. Ennek igazoláshoz a beruházás előtt és után is energiatanúsítványt kell készíttetni.

Várhatóan húszezer családi ház energetikai korszerűsítését teszi lehetővé az új program, amelynek részleteit rövidesen közzéteszik. A tervek szerint a pályázatok június elején nyílhatnak meg. A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. 

Borítókép: illusztrációs fotó /Mocsári László

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!