Ugrás a tartalomra

Ülésezett Miskolc képviselőtestülete

Cziffra Andrea|Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. október 27. csütörtök 19:23
Munkarend szerinti ülést tartott csütörtökön a miskolci képviselőtestület. A közgyűlésen a sürgősségiekkel együtt összesen tizenhat napirendet tárgyalt a grémium.



Az ülés néhány perces késéssel indult, és Veres Pál polgármester távollétében (ő Budapesten tárgyal a kormány képviselőivel), Varga Andrea alpolgármester vezeti az ülést. Az ülésről szinte a teljes Fidesz-KDNP frakció hiányzik, egyedül Deák-Bárdos Mihály van jelen.

Ahogyan arról beszámoltunk, életének 45. évében tragikus körülmények között elhunyt Kabai Lóránt, az ülés elején rá emlékezett a grémium. Varga Andrea ezt követően elmondta, a Fidesz-KDNP frakció rendkívüli ülést hívott össze a települési támogatásokról szóló rendelet (ez tartalmazza a Salkaházi Sára Programot is) módosításával kapcsolatosan, melyet a közgyűlés elutasított. A szavazás közben – közel húsz perces késéssel – szinte a teljes Fidesz-KDNP frakció megérkezett.

A sürgősségi indítványok napirendre vétele közben egyébként felvettek egy, a települési támogatások módosításáról szóló rendeletet, ezt (a többi sürgősségivel együtt) napirendre is vették. Először a nyolcadik napirendi pontot tárgyalják, ezt követően pedig a meghívó szerinti sorrendben haladnak.

Az expozét Szopkó Tibor alpolgármester tartotta. Mint mondta, Veres Pál polgármester kérte meg arra, hogy a múlt heti, rendkívüli közgyűlésen elhangzott ismertetőt a város helyzetéről ismételje el. Ennek oka, hogy a múlt héten a Fidesz-KDNP képviselői nem voltak jelen az ülésen. Az ismertető célja, hogy ismertessék a város, az energiaválság okozta helyzetét, és a kormány kéréseinek megfelelő döntéseket hozzanak: vagyis, hogy faragják le a városok a kiadásaikat, és a legfontosabb közszolgáltatásaikat próbálják meg a lehetőségekhez mérten fenntartani. A múlt heti közgyűlésünk tudósítását itt találja, Szopkó Tibor a közgyűlés elején elhangzott ismertetőt mondja el újra. 

Fotók: Mocsári László

8. Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének kinevezésével kapcsolatos vélemény megfogalmazására

A napirendet Albertné dr. Lénárd Viktória, a Stratégiai és Koordinációs Osztály osztályvezetője ismertette. Bakk Richárd rendőr alezredes október 1-től a Miskolci Rendőrkapitányság megbízott vezetője lett, december 1-gyel pedig kapitányságvezetőnek neveznék ki.

Ezt követően Bakk Richárd mutatkozott be. Elmondta, Miskolcon született, 46 éve itt él, 1996 óta dolgozik a Miskolci Rendőrkapitányságon, ahol nyomozóként kezdett. Dolgozott a megyei rendőr-főkapitányságon is, 2006-ban azonban visszatért a városi kapitányságra, akkor már magasabb beosztásba került. 2018-ig az aktuális vezető helyettese volt, azt követően pedig a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságot vezette. „Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a város közbiztonsága még a korábbinál is jobb legyen – mondta el a megbízott kapitányságvezető, aki méltatta elődje, Miskolczi István munkáját. Bakk Richárd életrajza itt érhető el.

A közgyűlést arra kérte, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is támogassák a városi kapitányság munkáját, hiszen ők Miskolcért dolgoznak. Polgárbarát, intézkedő rendőrséget szeretnék látni. Akinek nincs félnivalója, az tekinthet barátként a rendőrre. 

A rendészeti bizottság támogatta a javaslatot.

Simon Gábor (Velünk a Város, frakcióvezető): A frakció megismerte az előterjesztést, megismerte ez alapján Bakk Richárd szakmai pályafutását. A tények és a szóbeli kiegészítés alapján meg fogjuk szavazni alezredes úr támogatását, frakciónk mindent elkövet annak érdekében, hogy a rendőrség Bakk Richárd vezetésével sikeres legyen, a miskolciakat szolgálja.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető): A Fidesz-KDNP is tanulmányozta az előterjesztést, ez alapján mi is támogatni fogjuk Bakk Richárd megbízását, jelentette ki. Jó erőt és sikeres munkát kívánt. Kérte, folytassa az elődei által elkezdett munkát. Méltatta a korábbi vezetők, Bogyai Ferenc és Miskolczi István munkáját is. Évről évre jobb statisztikákat produkált a kapitányság. A rendőrök jelenléte növeli a szubjektív biztonságérzetet. Fontosnak nevezte a prevenciót a bűnügyi vonalon is: az általános és középiskolások megszólítása szükséges, de ebben a városi és a megyei kapitányság is példamutatóan jár el, kérte, ezt is folytassák.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): Jó hallani, hogy Miskolcon nem tervezik a rendőrkapitányságok, rendőrőrsök összevonását. Nyilván érezhető, hogy a kormányzat elhibázott energetikai politikája miatt a rendőrség is nehéz helyzetbe került, a város igyekszik mindent megtenni, hogy a hatóságot támogassa. A képviselők a rendelkezésre álló forrásukból is támogatják a rendőrséget.

Bazin Levente (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): A rend fenntartása a Belügyminisztérium által irányított rendvédelmi szervekhez tartozik. Az ő munkájukat segítik, egészítik a városi rendészetek. A rendőrök bére azonban alacsony, a felszereltséggel és a munkakörülményekkel is van probléma. Több forrást kell biztosítani a rendőrségnek, ennek érdekében a város mindent meg fog tenni, de a kormányzatnak is szükséges lépéseket tennie. Szociális válság van kibontakozóban, még a korábbinál is nagyobb szükség lesz a rendőrség munkájára. 

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz, önkormányzati képviselő) jó munkát, sok sikert, kitartást kívánt a kinevezett kapitányságvezetőnek. Arra kérte Bakk Richárdot, hogy fokozzák a közterületeken való jelenlétet, főként az Újgyőri főtéren, a Vasgyárban, és Lyukóban. A Velünk a Város vezetőit arra kérte, oszlassák el azt a pletykát, miszerint az energiaválság miatt bezár a vasgyári rendőrőrs, illetve azt a kérdezte, hogy az Újgyőri főtéren lesz-e rendőrőrs, hiszen erre volt korábban ígéret.

Szarka Dénes (Velünk a Város, frakcióvezető-helyettes) köszönetet mondott Miskolczi Istvánnak, és jó munkát kívánt Bakk Richárdnak. - Nehéz helyzet előtt állunk, hiszen az energiaválság és az elszabadult árak vélhetően nem lesznek jó hatással a közbiztonságra, szükség lesz a hatékony rendőri munkára. Ez Bakk Richárdon biztosan nem fog múlni. Az önkormányzat továbbra is megad minden segítséget a rendőrségnek a rendészeten keresztül is. Ahhoz viszont, hogy az elmúlt években elindult leszerelési hullám megálljon, a kormány intézkedésére szükség lesz - fogalmazott.

Kovács László (KDNP, önkormányzati képviselő): Örvendetes az, hogy olyan rendőrségi vezető áll majd a miskolci kapitányság élén, aki a rendőrség tiszti állományának már új generációjához tartozik. Tapasztalt, jól képzett vezetőt kapott a kapitányság. Az elmúlt években negatív változás is történt: azt tapasztaltuk, hogy a rendőrségi és rendészeti jelenlét kifejezetten csökkent az elmúlt években, pedig ennek megelőző szerepe is van. Támogatja Deák-Bárdos Mihály javaslatát: szükség van fokozott rendőri jelenlétre az Újgyőri főtéren, de hétvégén a belvárosban is.

Mocsári László képgalériája a közgyűlésről

Szopkó Tibor alpolgármester: nem a legkönnyebb időszakban vállalja Bakk Richárd ezt a nemes feladatot, hiszen az energiaválság az önkormányzatok mellett a családokat is érinti, és a pesszimista várakozások szerint akár olyan mély szociális válság is kialakulhat, ami nemcsak a közbiztonságot, de a közrendet is veszélyezteti. A városi kapitányság és a rendészet együttműködése kiváló, és ezt kéri, tartsák is fenn a jövőre nézve. A rendészet költségvetési forrásaihoz nem nyúlt az önkormányzat a válsághelyzet ellenére sem.

Badány Lajos alpolgármester méltatta a miskolci rendőrkapitányságon dolgozók munkáját. Elmondta: az önkormányzat továbbra is 80 millió forinttal támogatja a rendőrség munkáját. Kiemelt figyelmet fordítanak a rendőr-rendész járőrpárosok munkájára. A város támogatja a sebességmérésre alkalmas eszközök beszerzését.

Pakusza Zoltán önkormányzati képviselő: Jelenleg úgy néz ki, hogy megmaradnak a városi rendőrőrsök, ez örvendetes. Vannak olyan városrészek, ahol még fokozottabb jelenlét szükséges a rendőrség részéről.

Bakk Richárd: megköszönte a bizalmat, kérte a következő években is a támogatást. - A problémákról beszélni kell, másképp nem lehet azokat megoldani. Keressen minden képviselő bátran, nyitott ajtókat találnak, beszéljék meg a problémákat - hangsúlyozta. 

1. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában igazgatási szünet elrendelésére és kapcsolódó döntés meghozatalára

Az előterjesztést Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője ismertette. Igazgatási szünetet rendelnének el a polgármesteri hivatalban december 19. és 2023. január 6. között. - Példanélküli és kordokumentum ez az előterjesztés, és nem az első. A korábbi, a Petőfi utcai és Széchenyi utcai épületekből való költözés is az volt. Olyan kényszerintézkedéseket vagyunk kénytelenek meghozni, melyekkel az elszabadult energiaárak miatt kialakult helyzetet próbáljuk kezelni. A finanszírozás nem elegendő a közfeladatok ellátására, ráadásul az épületeink egy része is korszerűtlen. A Petőfi utcai épület közbeszereztetése elindult, talán már egy korszerűbb épületbe térhetnek majd vissza az ott dolgozók - fogalmazott Ignácz Dávid.

Az érintett bizottságok támogatták az előterjesztést.

Hollósy András (KDNP önkormányzati képviselő) egyetért a jegyző felvezetésével, azonban érdemes kitérni arra a naperőműre, ami a város tulajdonában van. A Bogáncs utcában az előző városvezetés által felépített naperőmű nem működik, ezzel pedig 100 millió forintot lehetett volna spórolni a városban.

Molnár Péter (KDNP önkormányzati képviselő) elmondta: a december-januári időszakban régen is volt szénszünet, tehát nem példanélküli intézkedés ez. A vonatkozó kormányrendelet csak december 22. és január 6. között rendelt el meghosszabbított téli szünetet és a kormányzati igazgatási szünetet. Furcsállom, hogy Miskolc önkormányzata ezt az igazgatási szünetet három nappal megtoldja.

Soós Attila (Fidesz önkormányzati képviselő): A lehetséges csőd árnya kerülgeti Miskolcot, ezért érthető a szünet elrendelése. Ezt adósságrendezési eljárásnak hívják. Ez akkor áll be, ha az önkormányzatnak 60 napon túl lejárt tartozása van. Örülnék neki, de meglepne, ha nem lennének ilyen számlák. Ha van ilyen számla, erről tájékoztatni kellene a közgyűlést.

Szopkó Tibor: Ez valóban egy szénszünet, ki gondolta volna, hogy lesz ilyen? Ki gondolta volna, hogy kabátban ülnek a könyvtárban a könyvtárosok? Ki gondolta volna, hogy a Bogáncs utca kapcsán nekünk szegezik a kérdést: olyan jól meg lett ez építve, hogy sok százmillió forintot kellett visszafizetni, és pereskedünk a kivitelezővel. Miskolc önkormányzata magán spórolt először, pedig higgyék el, a város hivatalnokai nagyon sokat tesznek le az asztalra, hogy megoldják ezt a válsághelyzetet, és ők többet érdemelnek ennél, de most ez a helyzet, spórolni szükséges.

Szarka Dénes: megköszönte az önkormányzat és a holding dolgozóinak a munkát, hiszen hatalmas munkát végeznek, nehéz körülmények között. Arra kérte a munkáltatókat, hogy amennyiben igény van rá, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést, és próbáljanak meg kitartani.

Pakusza Zoltán: támogatja az előterjesztést, de a Bogáncs utcai napelem parkkal kapcsolatban részletes, írásos tájékoztatást kér.

Ignácz Dávid: Szénszünet Miskolcon a közigazgatásban még soha nem volt.  A Bogáncs utcai napelem parkkal kapcsolatban az előkészítés nem volt sikeres, mert háromszáz millió forintos támogatást vont vissza az államkincstár. A kivitelezővel polgári peres eljárás van, ahol a város próbálja érvényesíteni a jogait, a transzformátort javítják.  

2. Javaslat Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 2. szám alatti társasház földszintjén elhelyezkedő „gyógyszertár” megnevezésű ingatlan elidegenítésére

Az előterjesztést Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlanhasznosítási vezetője ismertette. Emondta: régóta hasznosítatlan ingatlanról van szó. Ha a közgyűlés támogatja az előterjesztést, a holding nyílt, kétfordulós eljáráson szeretné értékesíteni az ingatlant, melyből valós bevétel keletkezne (az értékbecslés alapján körülbelül 38 millió forint). A Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság támogatta, a Pénzügyi Bizottság nem.

3. Javaslat Miskolc, Szondi György utcában elhelyezkedő 4841/4 helyrajzi számú „kivett udvar, egyéb épület 6 db” megnevezésű ingatlan elidegenítésére

Az előterjesztést Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlanhasznosítási vezetője ismertette. Régóta hasznosítatlan ingatlanról van szó. Ha a közgyűlés támogatja az előterjesztést, a holding nyílt, kétfordulós eljáráson szeretné értékesíteni az ingatlant, melyből valós, piaci bevétel keletkezne (az értékbecslés alapján körülbelül 87millió forint). A Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság támogatta, a Pénzügyi Bizottság nem.

4. Javaslat Miskolc, Győri kapu 42. szám alatt elhelyezkedő „üzlethelyiség” megnevezésű ingatlan elidegenítésére

Az előterjesztést Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlanhasznosítási vezetője ismertette. Régóta hasznosítatlan ingatlanról van szó. Ha a közgyűlés támogatja az előterjesztést, a holding nyílt kétfordulós eljáráson szeretné értékesíteni az ingatlant, melyből valós, piaci bevétel keletkezne (az értékbecslés alapján körülbelül 31 millió forint). Mindkét érintett bizottság támogatta a javaslatot. 

Molnár Péter: úgy érzékeljük, Miskolc vezetése a családi ezüstöt adná el. Szomorú, hogy három év alatt ide jutottunk. Három éve mondjuk, hogy ha Miskolc nem változtat, a város tönkre fog menni. Sorra jönnek az értékes ingatlanok eladásáról szóló hírek, nemcsak ezen a közgyűlésen, korábban is. Gazdasági szakemberekre van szükség, akik szakszerű döntést hoznak, Miskolc a 24. órában van. Szakemberekre van szükség, másként heteken belül bekövetkezhet a csőd.

Szopkó Tibor visszautasította Molnár Péter szavait. Fideszes önkormányzatok is ingatlanokat értékesítenek és a kormány is ezt kéri. Ráadásul a most értékesítendő ingatlanok haszontalanok, nem hoznak hasznot, nemcsak a jelenlegi, a korábbi városvezetés sem tudott belőlük hasznot hozni. "Tetszettek volna rendbe tenni az ingatlangazdálkodást! Mi ezt elkezdtük, bár a kormány most némileg megakasztja. Mi nem a családi ezüstöt, hanem a lomot értékesítjük. Tizenhét milliárd forintot ezekkel az ingatlanokkal sem tudunk majd előgereblyézni”-mondta.

Mokrai Mihály (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): Miskolc a 24. órában van. Végre észrevették? Önök 2019 óta ezt mondják, de közben ez a városvezetés visszafizetett egy 9 milliárdos hitelt, racionalizálta a hivatal működését, miközben a kormányzat súlyos milliárdokat vett el a várostól. Ha odafigyeltek volna Szopkó Tibor prezentációjára, előrébb lennénk. Veres Pál jelenleg is a pénzügyminiszterrel tárgyal, mert a város erőforrásai végesek. Nem a szakemberek hiányoznak a városházáról, hanem a pénz, amit a kormány elvett. Lobbizzanak önök is Varga Mihálynál, hogy legalább a megnövekedett energiaköltségek kifizetésére kapjunk pénzt. A többit majd mi elintézzük.

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): a magyar állam az utolsó óráiban jár, ott lenne szükség jó gazdasági szakemberekre.

Szarka Dénes: ezek jelen állapotában haszontalanok, de megfelelő ráfordítással hasznosak lehetnek. Ezt az előző városvezetés nem tette meg, most pedig a jelenlegi vezetésnek nincs más lehetősége. Lobbizhatnának önök is a kormányzatnál, és akkor nem kellene ingatlanokat értékesíteni.

Bajusz Gábor (Fidesz, önkormányzati képviselő): Javaslatokat várnak? A 35 milliós luxusbusz árát fizessék vissza, mint a dubaji utazásét is. A kormány képviselője most is a polgármesterrel tárgyal, nem igaz, hogy a kormány nem tárgyal a várossal és nem segít.

Simon Gábor Bajusz Gáborra nem is kíván reagálni, Molnár Péterre reagál: valóban családi ezüstnek számít ez a három ingatlan önöknek? A gyógyszertár 2015 óta zárva van, bérbe nem tudta adni sem a korábbi, se a jelenlegi városvezetés. Az állag romlik, a társasház felé pedig fizetni kell. Ugyanez a helyzet a Győri kapui ingatlannál. A város működését tekintve sokkal előremutatóbb lenne, ha ezeknek a helyiségeknek lenne valódi tulajdonosa, működne benne valami, és valóban a miskolciakat szolgálná. Hasonló a helyzet a Szondi György utcán is. Ha tudnak jobb javaslatot tenni az ingatlanokkal kapcsolatban, mondják el a közgyűlés előtt. Ha mondanak ilyet, nem fogom megszavazni az előterjesztést - jelentette ki.

Bazin Levente: Más városok ebben a helyzetben hasonló döntéseket hoznak a bezárásokkal, illetve az ingatlaneladásokkal kapcsolatban. Pokorni Zoltán Fideszes polgármester az ország egyik leggazdagabb önkormányzatának nevében beszél ugyanerről. Ő azt is elmondja, hogy az államnak felelőssége van, de nem tesz semmit, és elmondja azt is, hogy nem fognak kijönni a pénzükből.

Soós Attila:  A múlt heti közgyűlés kérdését rakjuk rendbe. A városvezetés múlt hét szerdán küldte ki a meghívót a csütörtöki rendkívüli közgyűlésről, ez semmilyen sürgősségi napirendet nem tartalmazott. A Fidesz-KDNP képviselői nem tudták megoldani, hogy eljöjjenek erre az ülésre, mert munkába kellett menniük, ezért indokolatlanul támadták őket. A napirendet tekintve: három éve a jelenlegi városvezetés van hatalmon, mégis próbálják beállítani úgy a helyzetet, hogy mindenért a Fidesz-KDNP a hibás. Önöknek kell javaslatot tenni, de az nem javaslat, hogy adókat emelnek, díjakat emelnek és ingatlanokat adnak el. Három éve nem csinálnak semmit, csak elherdálják azt a vagyont, amit kaptak kezelésbe. Az ingatlanokkal kapcsolatban, ha nekünk nem volt elképzelésünk, akkor önöknek sincs. Hiányzik a szakértői vezetés, ezért tart itt Miskolc. A politikus hitványnak nevezte a városvezetés képviselőit.

Bazin Levente: A Fidesz-KDNP kérte a rendkívüli közgyűlést, amit a városvezetés összehívott, de ide munkájuk miatt nem értek rá eljönni. Arra volt ideje viszont, hogy munkából kövesse a képviselőtestület ülését. Arra is volt ideje, hogy sajtótájékoztatót tartsanak Miskolc lejáratására. Ez szégyen.

Szopkó Tibor: Az a hangnem, ahogy Soós Attila hozzászólt, méltatlan, „nagyon az alja”. Nem véletlen az, hogy az önök frakciójából senki nem volt az előző kilenc éves városvezetésnek még a közelében sem. Kiss János és Alakszai Zoltán lemondott a mandátumáról, önök pedig nem voltak a városvezetés közelében sem. Milyen jogon vonnak felelősségre minket? Méltatlan, amit művelnek, ez egy megyei jogú város közgyűlése, önök pedig itt bohóckodnak. Tiszteljék meg a közgyűlést, aminek egyébként önök is tagjai. Ez méltatlan nemcsak ránk nézve, hanem a miskolciakra is.

Simon Gábor: Rendkívül fel vagyok háborodva, huszonnyolc éve vagyok képviselő, de ilyet ebben a teremben még nem tapasztaltam. Ha valaki hitvány ember, akkor az éppen Soós Attila, aki annak nevezett minket. Miskolc problémáit nem a városvezetés okozza, hanem a kormány gazdaságpolitikája. Nincs két Fidesz, tehát a városi képviselők is felelősek ezekért a rossz döntésekért. Az a hitvány és hazug, aki nem látja azt, hogy az ezer százalékkal felemelt távhődíj mit jelent Miskolc városának.

Kovács László: Az értelmes párbeszéd esélyét a városvezetés eljátszotta. A tévénézők most színjátékot látnak, hiszen a városvezetés nem tudja megoldani a helyzetet, az alkalmasság kérdése vetődik fel. Szopkó Tibor prezentációja az alkalmatlanságot bizonyítja. Reméljük, Veres Pál polgármester tud intézni valamit a városnak Budapesten, mert a Velünk a Város frakció minimum fordítva ül a lovon. Három éve kérik, hogy a Fidesz segítsen, de azé a felelősség, aki a várost vezeti. Adják vissza a mandátumot, mondjanak le, és akkor majd mi tudunk lobbizni a városért, most önök vezetik a várost, most nem tudunk.

Borkuti László (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): Nagy öröm számomra, hogy egy mesemondás után kaptam szót, de mégis szeretnék visszalépni az objektivitás talajára. 2021-ben a megyénk 532 milliárdot fizetett be a költségvetésbe. Szakértők szerint ebből Miskolcé 170-190 milliárd forint feletti. Amikor a költségvetést évente összeállítjuk, az államtól kapott forrás nem éri el ennek 10 százalékát sem. Tehát, objektív tényeket közlünk, mikor azt mondjuk, a mostani helyzet a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhető.

Soós Attila: Tudták, mikor lesz a rendkívüli közgyűlés, mégis csak szerdán küldték ki a meghívót. "Ezért mondom, hogy a városvezetés gyáva kutya." Bazin Levente szerinte hazudik, mivel a Fidesz-KDNP előterjesztése nem került be. Ha ezt tudta, akkor rágalmazás, amit állít, ha nem tudta, akkor is hazugság. "Nem állítottam, hogy néztem a tévében a közgyűlést, csupán azt, hogy figyelemmel kísértem. A Fidesz-KDNP képviselői dolgoztak, és közben a városvezetés tagjai mindennek elhordtak minket, úgy, hogy mi nem tudtunk reagálni."

Varga Andrea: a szociális, egészségügyi és humánügyekért felelős alpolgármesterként látom, milyen felelőtlen döntéseket hozott az előző városvezetés. A világjárvány és a mostani helyzet után, ha belegebedünk sem tudjuk az egyensúlyt visszaállítani.

Erdei Sándor (Velünk a Város önkormányzati képviselő): Amit a  Fidesz-KDNP képviselői művelnek, az kabaré. Nem tudom, mennyire fér bele a kereszténydemokrata erkölcsökbe az, amit művelnek. Amikor szükség lenne az összefogásra, hogy megmentsük városunkat, eltűnnek, mint Mészáros Lőrinc zsebében a közpénz. Józanésszel nem felfogható drágulás kezdődött, és ez a kormányzat bűne. Ha a Fidesz nem tud érdemben segíteni a városnak, legalább ne ártson, mint ahogy Hollósy András és Bajusz Gábor teszik a Facebookon.

Pakusza Zoltán: informálisan már korábban eljutott hozzám a rendkívüli közgyűlés ténye, és tudomásom szerint a munkahelyek a képviselőket elengedik a közgyűlésbe. Ezt követően elismételte a múlt heti ülésen elhangzott mondatait: az összes eddigi kormány felelős abban, hogy a mostani energiaválságban ide jutottunk, hiszen bányákat és erőműveket zártak be, állítottak le korábban. A Mi Hazánk a nemzetközi cégeket (mint a Facebook tulajdonosa, a META, vagy a Google) adóztatná meg hazánkban, ebből több százmillió forint bevétel realizálódhatna.

Mokrai Mihály: politikai vita zajlik a közgyűlésben, ami szerinte örömteli, mert működik a demokrácia. Eszterházyt idézte: "Bizonyos szint felett, nem süllyedünk bizonyos szint alá." A polgármester kisbusza és a dubaji útra fordított pénz a milliárdos pénzeket nem kompenzálja. Kovács László viszont szerinte színt vallott: a miskolci Fidesz nem segíti a várost, csak akkor, ha ismét ők lesznek hatalmon.

Kovács László: Ki lehet forgatni a szavaim, de nem vezet eredményre. Én azt mondtam: adják vissza a hatalmat, a Fidesz-KDNP fog tudni intézkedni. Azt is mondtam, ha a kormány asztalára olyan javaslatot tesz le, amit érdemesnek tartanak támogatásra, akkor azt biztosan fogják támogatni. Ismétlem: reméljük, hogy a polgármester most beveti minden lobbierejét és tud intézni valamit a városnak.

Molnár Péter: ingatlaneladásról szól a napirend, ami felett zajlik a vita. Elsőként azért kértem szót, mert három egymást követő napirend szólt ingatlanok értékesítéséről és már legutóbb is erről volt szó. A hozzászólásomban a negatív folyamatra kívántam felhívni a figyelmet.

Simon Gábor: Bocsánatkérést vártam, Soós Attilától, ehelyett hazugnak nevezett minket.

Szopkó Tibor: A szóban forgó ingatlanok jelen állapotában nem értékes ingatlanok, új tulajdonos azzá teheti. Kovács László hozzászólása megrémítette, ugyanis úgy néz ki szerinte, hogy a miskolci Fidesz-KDNP akadályozni fogja azt, hogy itt kormányzati beavatkozás történjen. Kérem, ha segíteni nem akarnak minket, legalább ne akadályozzanak. 

5. Javaslat ingatlan tulajdonjogának térítésmentes átvétele iránti igény bejelentése tárgyában

Az előterjesztést Kurcsicsné Zobolyák Ida, a Vagyongazdálkodási Osztály osztályvezetője ismertette. A Maradványhasznosító Zrt. kereste meg az önkormányzatot, hogy Éden utca önkormányzati tulajdonba kerülhetne térítésmentesen. Az érintett bizottságok támogatták a javaslatot, vita nem volt.

6. Javaslat civil szervezetek részére ingatlanok használatának biztosítása tárgyában

Az előterjesztést Kurcsicsné Zobolyák Ida, a Vagyongazdálkodási Osztály osztályvezetője ismertette. Három civilszervezetnek adnának ingatlant. A Hámori Szikla és Jégmászó Egyesület kéri a már jelenleg is használt terület további használatát Felsőhámorban. A Miskolci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Tímár utca 34. szám alatt kér ingatlan biztosítását. Kilián-Észak Közösség Egyesület a Munkás utca 1. szám alatti helyiség biztosítását kérelmezte. Az érintett bizottságok támogatták az előterjesztést.

Bartha György (Velünk a Város önkormányzati képviselő): mindhárom egyesület támogatásra érdemes. Méltatta a Kilián-Észak Közösség Egyesületet, mivel összefogja a helyi közösséget, jó az együttműküdésük a tejüzemmel, a képviselőkkel, színvonalas programokat szerveznek. Példaértékű civilszervezetnek nevezte őket, ráadásul az általuk használt ingatlan jelenleg kihasználatlan, jó célra tudnák hasznosítani.

Varga Andrea: egy rendkívül kritikus, a helyi érdekeket képviselő közösségről van szó.

7. Javaslat a vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára

Az előterjesztést Durda Péter, a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály osztályvezetője ismertette. Az aszályos időszak után egy hatalmas felhőszakadás sújtotta Miskolcot, melyben a Szinva medre a Kiss Ernő utcán megsérült. 21 millió forintba kerül a helyreállítás, melynek 70 százalékára benyújtottak támogatást, az önerőt kell a városnak biztosítania. Az érintett bizottságok támogatták a javaslatot. 

9. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala éves tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására

Az előterjesztést Ignácz Dávid jegyző ismertette. Technikai előterjesztésről van szó, a polgármesteri hivatal működését ismerteti az előterjesztés. A LED-csere programot és a jelenleg is zajló népszámlálást is a polgármesteri hivatal munkatársai koordinálták az alapfeladatokon túl. Más hazai városok és a testvérvárosok, sőt a Nemzeti Választási Iroda is elismeréssel szólt a hivatal működéséről. Kéri a közgyűlést, fogadja el a beszámolót.

Az érintett bizottságok támogatták a javaslatot.

Kovács László: a hivatal munkatársai szakszerűen végzik a munkát, hatalomváltás esetén is a helyükön kell, hogy maradjanak, ők képviselik a folyamatosságot. Tisztességesen, szakszerűen dolgoznak, elismerést érdemelnek.

Szopkó Tibor: Köszönetet mondott a polgármesteri hivatal munkatársainak, hiszen nem magas bérekért cserébe nagyon sokat dolgoznak. „Jó és elhivatott szakembergárdával rendelkezik ez a hivatal, a köztudat felé is erősíteni kell ezt, büszkének kell rájuk lennünk.” Egyetért Kovács László szavaival, 2019 őszén ők is így jártak el.

Varga Andrea: szintén köszönetet mondott a hivatal munkatársainak, és szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy egyáltalán szóba került az, hogy kurzusváltásnál őket elküldjék. Rettenetes közállapotok vannak, reméli, hogy egyszer ennek vége lesz.

10. Javaslat a 2022. I. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására

Az előterjesztést Bodnár Tibor, az Önkormányzati Igazgatási Osztály vezetője ismertette. Az érintett bizottságok támogatták az előterjesztést. 

Sürgősségik

11. Javaslat a helyiségek bérletéről szóló 19/2011. (V.18.) számú önkormányzati rendelet módosítására

Az előterjesztést Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlanhasznosítási vezetője ismertette. Az előterjesztés lehetővé teszi, hogy energiahatékonysági beruházásokat részben figyelembe vehessenek a bérleti díjban. Az érintett bizottságok az előterjesztést támogatták.

Kozma Istvánné (Fidesz önkormányzati képviselő): A javaslat kifejezetten hátrányos a vállalkozóknak, hiszen több százezres befektetést kell ehhez végrehajtaniuk. A bérleti díjnak viszont csak 30 százalékáig lehet ezt jóváírni. Miért nem engedjük meg ebben a nehéz helyzetben a vállalkozóknak, hogy teljesen lelakhassák ezt az összeget?

Szopkó Tibor: egy foglalkoztatási paktumülésen merült fel az előterjesztés szükségessége, megnéztük, hogy mit tud felelősen vállalni az önkormányzat annak érdekében, hogy bérlőink ne kerüljenek bajba. Öt dolgot javasolt a szakma, az önkormányzat ezt az egyet tudta támogatni. Nagyobb mértékben számítjuk be az energetikai felújításokat, mint korábban, tehát segítség, még ha kicsi is. Az önkormányzatnak pedig nem kerül pénzébe. Attól tartunk, hogy ez azért nem lesz nagy segítség, mert a bérleti díj egyre kisebb költségarányt jelent az elszabaduló energiaárak mellett. Ennek ellenére bízunk benne, hogy mégis tudunk ezzel segíteni a bérlőinknek. Sajnos a teherbíró képességünk csak eddig tart majd, kérem, fogadják el a javaslatot.

Prokaj Tamás: Jelenleg ennyi fér bele az önkormányzat teherbíró képességébe.

12. Javaslat az M30 autópálya mentén található ingatlan résztulajdonának ingyenes átruházása tárgyában

Az előterjesztést Kurcsicsné Zobolyák Ida, a Vagyongazdálkodási Osztály osztályvezetője ismertette. A NIF kereste meg az önkormányzatot, egy tizenhat négyzetméteres területet kell térítésmentesen átadni az állam javára.

13. Javaslat a Miskolc, Papszer utca 3. földszint/2. földszint/3. földszint/4. szám alatti ingatlanok együttes értékesítésére

Az előterjesztést Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlanhasznosítási vezetője ismertette. Egy 63, egy 69 és egy 38 négyzetméterű ingatlanról van szó, a Papszer utca 3. szám alatt. A felépítmény rendkívül rossz műszaki állapotban van, felújítást igényel, 29 millió forintra becsülte az értékbecslő. Nyílt, kétfordulós eljárásban értékesítenék őket. 

14. Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntés meghozatalára

Varga Andrea alpolgármester elmondta: rendkívül nehéz helyzetben van a város, ennek ellenére több lehetőséget és alternatívát áttekintettek, hogyan tudnák biztosítani a Salkaházi-programban meghatározott támogatást. Pillanatnyilag minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy ez a forrás biztosítható legyen. Ennek érdekében az alpolgármester Miskolc valamennyi országgyűlési képviselőjéhez szóló levelet írt, ezt ismertette. A levélben vázolta a város ismert, az energiaválság miatt kialakult helyzetét. A Salkaházi Sára Program nem kötelező feladat, de fontos vállalás, éppen ezért Veres Pál Balla Györgytől ennek biztosításához is támogatást kért. Amellett, hogy kormányzati segítséget kér a város a támogatáshoz, több stratégiát is kidolgoztak ennek biztosítására. Jelenleg a kormány intézkedésére vár, és minél később születik döntés, annál kisebb az esély a kifizetésre. Arra kéri a képviselőket, lobbizzanak a program megmaradása érdekében. Varga Andrea arra kéri emellett a városi közgyűlés önkormányzati képviselőit, hogy ők is írják alá ezt a város idősei érdekében.

Az érintett bizottság támogatta az előterjesztést.

Kovács László: Október a nyugdíjasok hónapja, és a hónap végén borzasztó ajándékot kapnak most ők a városvezetéstől. Az előterjesztés megszünteti a Salkaházi Sára Programot, amit egyébként már korábban kiheréltek. Egy korábbi előterjesztésben húszezer nyugdíjastól vették volna el a programban járó támogatást, a mostani előterjesztés szerint senki sem fog kapni, ez szégyen. A kormányhoz fordulás cinikus, ez egy önként vállalt feladat. Arra nem kértek támogatást, hogy a Rocktóber Fesztet a Miskolc Holding tagvállalatain keresztül támogassák. Kriza Ákos és a jobboldali városvezetés sem kért ehhez támogatást. A magyar kormány nem kér pénzt Brüsszeltől a 13. havi nyugdíjra, a nyugdíjkompenzációra sem. 2024-ben ha visszatér a városvezetésbe a Fidesz-KDNP, a Salkaházi-programot elsőként fogják helyreállítani.

Simon Gábor: nincs a levélben semmi cinikus. A városvezetés nagyon szeretné kifizetni a támogatást a nyugdíjasoknak, azonban úgy néz ki, hogy erre 2022-ben nincs lehetőség. Ez nem azt jelenti, hogy a Salkaházi-programot eltörölnék. Fájó döntés, de a városvezetés ilyen döntések meghozatalával is jár. Ha az energiaárak kifizetésére megkapja a város a kompenzációt a kormánytól, akkor a támogatás kifizethetővé válik.

Borkuti László: A kormány a hibás azért, hogy a támogatás kifizetéséhez szükséges forrás, mintegy félmilliárd forint nem áll rendelkezésre.

Molnár Péter: A Salkaházi-program élt nyolc évet. A testületi ülésen az elmúlt nyolc év legnagyobb szégyene fog megtörténni, ha ezt az előterjesztést megszavazzák, 35 ezer nyugdíjast hagyna ugyanis cserben a város akkor, mikor a legnagyobb szükségük lenne a támogatásra. A program továbbfejlesztését ígérték 2019-ben. Cinikus, hogy kompenzációt kérnek a kormánytól.

Varga Andrea: engem cinizmussal vádolni cinikus egy olyan párt képviselőinek, akik épp most herélik ki a szociális törvényt. Cinikus, egy olyan párt képviselőitől, akik Brüsszelre mutogatva rúgnak ki tanárokat. Mi a legjobb megoldást szeretnénk megtalálni arra, hogy megmentsük a programot.

Hollósy András: a Fidesz-KDNP az elmúlt héten közel 1 millió forint értékben adományozott időseknek immunerősítő készítményeket. A Salkaházi Sára Programmal az időseknek köszöntük meg azt, hogy a háború után felépítették ezt a várost, jelképes volt. Szerintünk nem aláírásokkal kellene megmenteni ezt a programot, hanem tényleges munkával. Vizsgáljanak meg minden lehetőséget arra, hogy ezt a programot meg tudják menteni.

Barta Gábor: elismételte azt, amit Hollósy András mondott, szociális érzéketlenség pont most elvenni ezt a támogatást. A miskolci nyugdíjasok megérdemlik ezt a 12 ezer forintot, és ha újból a Fidesz-KDNP fogja vezetni a várost, visszaadják majd ezt a pénzt nekik. Bírálta a városvezetést.

Deák-Bárdos Mihály: 2019-ben a kampányban a jelenlegi városvezetés rátelepedett a Salkaházi-programra. Korábbi előterjesztésben segélyalapon próbálták volna tovább működtetni a támogatást csak a rászorulóknak, most pedig költségvetési forrástól teszik lehetővé. Cinikus. Vérlázító, hogy politikai ügyet kreálnak ebből a támogatásból.

Szopkó Tibor: A miskolci nyugdíjasoknak jobban fog fájni az élelmiszerek drágulása, mint a támogatás elvétele. Ennek ellenére a városvezetés a program megmentésén dolgozik.

Erdei Sándor: három éve csak nehezített terepet kapnak, ellentétben az előző városvezetéssel, akik idején kompenzálták a városvezetést, mégis újra hiányt halmoztak fel. Milyen volt képviselőnek lenni 2019 előtt, amikor mindenre volt pénz? - tette fel a Fidesz-KDNP képviselőinek a kérdést a politikus. A Salkaházi-programot meg kell menteni, az idősek kérdése nagyon fontos.

Cseléné Figula Edina: abban bízunk, hogy létrejön a megállapodás a kormánnyal, így kifizethető lesz a támogatás mindenkinek. Éppen úgy, ahogy a kormány is abban bízik, hogy létrejön a megállapodás Brüsszellel, és akkor kifizethető a tanárok béremelése.

Bajusz Gábor: a városvezetés ne a közlekedésen és a nyugdíjasokon spóroljon, hanem magán. Mint korábbi hozzászólásában, most ismét előkerült a luxuskisbusz és Dubaj.

Kozma Istvánné: A Salkaházi-program nagyon sikeres volt, a nyugdíjasok folyamatosan kérdezik tőle a választókörzetében (erre a Velünk a Város frakció soraiból megkérdezték, hol van a körzete), mikor fizetik ki, és ő attól fél, hogy soha.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz, önkormányzati képviselő): pontosan a dráguló élelmiszerárak miatt lenne fontos az, hogy a nyugdíjasok megkapják a Salkaházi-program támogatását. A baloldali kormányok nem rendezték a nyugdíjakat 2002 és 2010 között.

Fodor Zoltán: a program elvételéért a Fidesz-KDNP képviselői a felelősek, akik most sem a megoldáson dolgoznak.

Szarka Dénes: A miskolci nyugdíjasoknak jár a támogatás, ezt nem vitatjuk. A nyugdíjasokat a kormányzat sem képes ellátni, erre bizonyíték az, hogy a Salkaházi támogatásra szüksége van a nyugdíjasoknak. A jelenlegi városvezetés emelte a támogatás összegét. Mivel most nincsen rá fedezet, természetes, hogy a város a kormányzat segítségét kéri.

Soós Attila: szögezzük le, hogy a kormány nem kérte a Salkaházi-program megszüntetését. Három éve mindig a kormányra mutogatnak, ha valami nem működik. Ha a kormány ad pénzt a programra, remélem, hogy a támogatásról szóló levélben benne lesz az, hogy a pénz nem az önkormányzattól van.

Bazin Levente közben átadta a Salkaháziról szóló alpolgármesteri levelet a Fidesz-KDNP frakciónak, melyet Soós Attila visszaadott a Velünk a Város képviselőinek. Bazin Levente ezután megint az európai energiaárakról beszél. Mint mondja, Lengyelországban a szociális intézmények mellett az önkormányzatok megemelkedett rezsiszámláit is kifizeti a kormány, sőt a kisvállalkozókét is. Sajnálja, hogy a Fidesz-KDNP nem támogatja a Salkaházi programot, hiszen a levelet nem írja alá.

Kovács László: A Velünk a Város képviselői össze-vissza beszélnek. A városvezető koalíciónak egyet lehetett volna mondani: bocsánatot kérünk, nem tudjuk kifizetni, ezt a döntést hozzuk. Senki, a kormány meg pláne nem mondta azt, hogy az összeg nem fizethető ki, így a városvezetés döntött.

Varga Andrea: ötmilliárd forint hiányzik az alapszolgáltatások rezsiköltségének kifizetéséből, ez a tárgyalási alap, mikor erről a félmilliárd forintról beszélünk.

Soós Attila: A fűtést összehasonlítani a nyugdíjas nagymama 13 ezer forintjával demagógia. Ki lehet így tekerni a gondolatot, de ez méltatlan. A kormány nem tette szükségszerűvé a program megszüntetését. Lehetne a városvezetésre is hasonló demagóg hasonlatokat alkalmazni.

Bazin Levente: jó spórolási ötlet jutott eszembe nekem is: aki nem jön el közgyűlésre, fizesse vissza aznapra képviselői díját, amit felvett.

Molnár Péter: Felszólítja Bazin Leventét, hogy ne hazudjon, ők hozták létre a Salkaházi-programot, nyilván támogatják. A Velünk a Város frakció a kezdetek óta ferde szemmel nézett erre a programra, azzal gyanúsították őket, hogy kampányfogás volt csupán 2014-ben. 2019-ben kénytelen, kelletlen tovább vitték, és most jön ki a valódi szándékuk: meg akarják szüntetni a programot.

Erdei Sándor: A Fidesz-KDNP képviselői hazudoznak folyamatosan. Mindannyiunknak fontosak a nyugdíjasok, és a Salkaházi-program. A programot meg kell menteni, ebben egyetértünk.

Bajusz Gábor: A városvezetés próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy meg akarják szüntetni a programot.

Simon Gábor: frakciónk mindent elkövet annak érdekében, hogy a Salkaházi Sára Program támogatása minél előbb ki legyen fizetve, de most azt látjuk, hogy ez idén nem tud megvalósulni. A város olyan kényszerben van, hogy nem tudja kifizetni. Ez a 450 millió forint az MVM állami tulajdonú céghez fog kerülni, és úgy fogják hívni, hogy gázszámla. Ha ma 400 forint a gáz köbméterének piaci ára, miért kell ezer forintot fizetnie érte Miskolc városának?

Hollósy András: Amennyiben visszatérünk, ki fogjuk fizetni a Salkaházi-programot.

Kovács László: Ha szeptemberben fizették volna ki a Salkaházi támogatást, mint az előző városvetés idején, nem lenne mit elvenni. Két külön filozófia létezik a támogatásró, ami megmutatja, melyik frakció mit tart fontosnak.

Szopkó Tibor: A veszélyhelyzetben minket nem a hatalom érdekel, hanem Miskolc. Őszintén sajnálom, hogy a Fidesz-KDNP erről mást gondol, ezért beszél visszatérésről. Nekünk fontosak Miskolc szépkorú lakosai ezért meg akarjuk menteni a Salkaházi Sára Programot.

Mokrai Mihály: az önkormányzatokat a kormány arra kérte, hogy csak a kötelező feladatokat lássa el, a többit, ha lehet, ne. Mi nem szüntettük fel a Salkaházi-programot, csupán a kormányzati támogatás kifizetéséhez kötjük a kifizetést. Felelősen kell gondolkodnunk, nem fizethetjük ki szeptemberben a pénzt, hogy aztán decemberben fizetésképtelenné váljunk. Micsoda gondolkodás ez?

Bartha György (Velünk a Város) önkormányzati képviselő: A diósgyőri járóbeteg szakrendelést 60-70 százalékban szépkorúak veszik igénybe, mégsem aggódott érte egyetlen Fidesz-KDNP-s képviselő sem, és csendben maradt Kiss János Fideszes országgyűlési képviselő is.

Varga Andrea: végtelenül szomorú vagyok, mert én naiv módon azt gondoltam, ehhez a levélhez mindannyian csatlakozunk, és együtt kérünk segítséget az országgyűlési képviselőktől a program megmentése érdekében. A levelem oka, hogy Miskolc országgyűlési képviselői közül egyedül Hegedűs Andreát halottam megszólalni Miskolc érdekében. Ezzel szerettem volna a többieket is rábírni arra, hogy tegyenek a városért.

Kiemelte, pénze a magyar polgároknak van, amit különböző adók formájában beszed tőlük. „Tehát mi nem a kormány pénzét kérjük, hanem azt kérjük, hogy a polgárok által befizetett pénzeket igazságosan osszák újra” – szögezte le. 

15. Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződése 7. számú mellékletében foglalt szolgáltatási díjak, valamint a pótdíjak módosítására

Az előterjesztést Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója ismertette. Az MVK-nak alapvetően két bevételi lába van: az utasok által fizetett díj és az önkormányzati támogatás. 2022-ben a gázolaj költség 200 millió többletkölttséget jelent, a gázüzemanyag (CNG) az október 1-től élő gázár értelmében hatszoros lett, ez 550 millió forintot jelent csak erre az évre. Emelkedtek a kamatok is, ami 323 millió forintot jelent idén. Jelentős hitelállománnyal dolgozik a cég, ennek jelentős a tőke és kamattörlesztése is. Ezek a változások több mint 1 milliárdos többletköltséget okoztak 2022-ben. 2023-ban ezek még nagyobb összegek lesznek. A villamos energia: egy kilowatt/óra 21 forintról 62 forintra nőtt idén, ez várhatóan 250-270 forintba fog kerülni 2023-ban. A gázzal és a kamattal együtt 4,5 milliárd forintos többletköltség keletkezik.

Az MVK válságtervet dolgozott ki: a gázüzemű buszok teljesítményét csökkentették, az elektromos buszok teljesítményét megnövelték, mint ahogyan a dízelbuszok teljesítményét is. Ezek az intézkedések többszáz millió forint megtakarítást jelentenek, viszont ezek az intézkedések sem tudják kiváltani a teljes gázflottát. Dolgoznak a biogáz közlekedéscélú felhasználásán és a telephelyen is spórolnak.

Jelen előterjesztés átlagosan 20 százalékos tarifaemelést tartalmaz 2023. január 1-től. Az új tarifákat úgy határozták meg, hogy a rászorulók, diákok, kismamák, nyugdíjasok kisebb emelést szenvedjenek el (nekik csak 15 százalék). A Miskolc Pass kedvezménye 10 százalékról 15 százalékra növekedne. Új díjtermékeket is bevezetnek: 72 órás jegy, 90 perces jegy, 5/90-es napijegy, negyedéves bérlet (100 nap érvényességű), szemeszterbérlet. A bírságok, pótdíjak értéke is nő. Ezzel a csomaggal 540 millió forint többletbevétel várható, ami koránt sem elegendő a többletköltség kifizetésére. Pluszforrásra lesz szükség, a tarifaemelés csak a bevételi oldali lábat teljesíti.

Az előterjesztésről részletesen itt írtunk.

Fodor Zoltán: A Fidesz-KDNP-t kérdezem: 2015 és 2019 között miért nem fizették ki az MVK-nak azt a bizonyos 4,1 milliárd forintot? A Miskolc Kártya kedvezményt sem fizették ki, ez 600 millió forint. Miért? Hetedszer kérdezem ezt a Fidesz-KDNP-től.

Simon Gábor: A közösségi közlekedés fenntartása alapvető feladat, minden miskolci lakos szükséglete. Nagy probléma az, hogy a Fidesz a gázárat olyan magasan tartja, ami kitermelhetetlen, kifizethetetlen. Jövőre további ötmilliárd forint pluszköltség merül majd fel emiatt. Mindent elkövetünk annak érdekében emellett is, hogy a közösségi közlekedés fennmaradjon.

Badány Lajos megerősítette: a tarifaemelés – ami egyébként inflációkövető – közel sem fedezi a pluszköltségeket. Az adatok alapján folyamatosan nő az utasszám, a lakossági üzemanyagárstop megszűnése után pedig valószínűleg még tovább fog emelkedni. Éppen ezért az MVK a tarifaemelés mellett járatsűrítést és új menetrendet is bevezet, erről szól egy módosító indítvány, kéri a képviselőket: támogassák. Az energiahordozók árába való állami beavatkozás elkerülhetetlen.

Molnár Péter: tovább rombolja a városvezetés a miskolci közösségi közlekedést. Az új tarifatéelekkel egyetért, több pozitívumot nem tud mondani az anyagról, ezért a Fidesz-KDNP nem tudja megszavazni az előterjesztést. 700 forint lesz a sofőrnél vásárolt jegy ára, ami negyven százalékos emelés és a bérletek ára is indokolatlanul nő. A járatokat sűríteni kell, mert most sok helyen háromnegyed órát, egy órát kell várni a buszokra. Félelmének adott hangot, hogy a tarifaemelés miatt csökkenni fog a közösségi közlekedést igénybevevők száma.

Pakusza Zoltán: ha az áremelkedés megtörténik, gyakrabban járhat-e majd a perecesi 6-os busz? A ritkán közlekedő járművekre a reggeli csúcsban a gyerekek nem férnek fel, ezért elkésnek az iskolából. Legalább a reggeli és a koradélutáni órákban sűrítsék a buszjáratot, Perecesen ugyanis más közlekedési eszköz nincs.

Hollósy András: ha ennyire nincs pénz, hogyan volt pénz a Rocktóber Fesztre naponta 17 többletjárat biztosítása? Veres Pál ráadásul korábban egy videóban azt jelentette ki, hogy nem emelik a városi díjtételek árát, mert most nem ennek van az ideje. Akkor most miért emelik az árakat? A polgármester nem mondott igazat.

Barta Gábor: Elutasítom a brutális áremelést, az eddigi, 500 forintos járművezetőnél váltott jegy árát 700 forintra emelik, ez országosan a legdrágább. A Fidesz-KDNP nem fogja ezt megszavazni.

Badány Lajos: Bővültek a jegyvásárlás lehetőségei, automatákat helyeztünk üzembe, ennek ellenére is nő a járművön váltott jegyek iránti igény. Akik ezt veszik, úgy látszik, nem árérzékenyek. A rászorulóknak viszont igyekeztünk kevesebbet emelni. A közlekedési munkacsoport elkötelezett egy új, átgondolt, utasbarátabb közlekedési rendszer kidolgozásában. Erről szól a módosító indítvány, kérem, ezt támogassák.

Cseléné Figula Edina: soha ennyit nem foglalkozott a város a tömegközlekedéssel, mégis bajban van az MVK, mert az előző városvezetés hagyta lezülleszteni a céget. Munkacsoport dolgozik azért, hogy a cég hatékonyan, takarékosan tudjon működni.

Bajusz Gábor: Ezek a lépések azt eredményezik, hogy a rendszeresen utazók leszoknak a tömegközlekedésről. Minél kevesebb a busz, tömöttebbek a járatok és drágábbak a jegyek, annál kevesebben fogják igénybe venni. Nem jó ez a döntés.

Szarka Dénes: nincs válasz arra, hol van az a pénz, amit az előző városvezetés nem fizetett ki az MVK-nak, mint ahogyan arra sem, hol van az állami támogatás, amit elvont a kormány. Öröm, hogy a nehéz helyzet ellenére is dolgoznak a menetrend javításán, külön öröm, hogy a Hideg-sort is visszakapcsolnák a közlekedésbe.

Deák-Bárdos Mihály: Önök előszeretettel dobálóznak ellentételezéssel, de három éve önök vezetik a várost, önök kifizették ezt a pénzt? A Vasgyárban élők azt kérik, ne csak a tanítási időszakban közlekedjen a kettes villamos.

Kozma Istvánné: Várják a korábban megrendelt MVK-val kapcsolatos tanulmányt, amit mai napig nem ismerhettek meg.

Soós Attila: Harmadik éve irányít a mostani városvezetés, azóta további 2,4 milliárdot nem fizetett ki a jelenlegi városvezetés az MVK-nak. Mielőtt Fodor képviselőtársam számon kér, nézze meg, az ő frakciója mit nem fizetett ki. Rablásnak nevezte az áremelést, ami szerinte kontraproduktív. „Nem gondolom, hogy ez egy jó irány lenne” – tette hozzá.

Bartha György az előző városvezetés idején hozott hibás, MVK-val kapcsolatos döntéseket sorolta. Hozzátette: a jegy csak a járművezetőnél lesz 700 forint, automatából csak 430 forint lesz.

Fodor Zoltán: Én nem azt kérdeztem Soós Attilától, mennyi a mínusz most, hanem azt, hogy miért nem fizették ki a korábbi mínuszt, mert ha az ki van fizetve, a mostani hiány nem jön létre.

Szopkó Tibor: az MVK kálváriája hosszú ideje tart, a probléma nem most alakult ki. Vajon van-e olyan felnőtt miskolci, aki úgy gondolja, a miskolci városvetés tönkre akarja tenni a helyi közösségi közlekedést? Őszintén remélem, hogy erre mindenki válasza az ebben a teremben, egy határozott nem.

Badány Lajos korábbi kérdésre azt válaszolta: nyolc százalékos volt az utasszám emelkedése az elmúlt évben.

Kovács László: nem feltételezünk rossz szándékot az MVK-val kapcsolatban, a kérdés az, alkalmasnak tartjuk-e a jelenlegi városvezetést a helyzet kezelésére.

Soós Attila: Ahogy haladunk előre az időben, egyre hiteltelenebb az, hogy mit nem fizetett ki a Fidesz-KDNP, hiszen a Velünk a Város vezette önkormányzat sem fizetett az MVK-nak. A különbség annyi, hogy akkor volt egy közlekedési rendszer, ami működött, most meg van egy csökkentett menetrend, ami egyre kevésbé működik.

Bartha György: Az MVK pénzügyi vezetői azt állították, hogy mi fizettünk a cégnek.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, önkormányzati képviselő): A módosító indítvány kapcsán kért szót. Kérte, hogy a 30-as járatot állítsák vissza, ez megtörtént, sőt a 35R-t is sűrítik. Köszönetet mondott ezért az MVK-nak és Badány Lajosnak.

Gazdusné Pankucsi Katalin: Az előterjesztésből számomra az derül ki, hogy a városvezetés beismerte: hiba volt a korábbi járatritkítás. Kérte, állítsák vissza Komlóstetőn is a régi menetrendet és mindkét, a településrészt érintő járatot, vagyis a 19-est és a 67-est is.

Demeter Péter: az egyetemi járatokat a fesztivál szervezői rendelték meg. Meg fogjuk nézni a perecesi, komlóstetői problémákat, és igyekszünk azokat orvosolni. 

16.Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Fürdők Kft. közötti üzemeltetési szerződés módosítására

Az előterjesztést Nagy László főosztályvezető ismertette. A Miskolci Fürdők Kft. megkapná a lehetőséget arra, hogy a Selyemréti Strandfürdő nyitvatartását saját hatáskörben határozza meg. Kéri a képviselőket, hogy támogassák az előterjesztést.

Hollósy András: Kapkodást és fejetlenséget éreztek a fürdők zárását, majd a Barlangfürdő újranyitása kapcsán a Fidesz-KDNP frakció tagjai. A vállalkozókkal előre kellett volna egyeztetni, és akkor nem alakul ki ez a helyzet, valamint a Selyemréti Strand esetén is meg kellene vizsgálni azt, hogy legalább valamilyen formában működhessen.

Gazdusné Pankucsi Katalin: Ha most sikerült megegyezni a Barlangfürdő kapcsán a vállalkozókkal, akkor miért nem lehetett velük már a bezárás előtt egyeztetni? Sok szállodatulajdonos jelezte számára, hogy hatalmas pénzeket buktak a kéthetes zárvatartás után is. Bizonytalanok a szállodások most is, mivel a hírek szerint a Barlangfürdő nyit, de velük még szerződést nem kötöttek, ráadásul a turistákban bizonytalanságot szül az is, hogy a fürdő csak januárig lesz nyitva mostani állás szerint.

Barta Gábor: A Miskolci Fürdők Kft. helyzetét nem lehet megoldani teljes szakmai hozzáértés hiányában. Javaslom a területhez értő szakemberekkel megvizsgáltatni a fürdőket és a lehetőségekhez mérten újra kinyitni a Selyemréti Strandfürdőt.

Deák-Bárdos Mihály: Sok száz embertől vették el az úszás lehetőségét a Selyemréti Strand bezárásával, őszintén bízik benne, hogy a Kemény Dénes Sportuszoda nem jut hasonló sorsra.

Bajusz Gábor: Győrben a kisvállalkozók lakossági áron kapják a távfűtést, erre lenne szükség Miskolcon is.

Molnár Péter: Frakciónk szerint az, ami a fürdőkkel kapcsolatban történt az elmúlt hetekben, a miskolci baloldal teljes csődje. A Barlangfürdő egyeztetés nélküli bezárása és aztán a vállalkozókkal együtt újranyitása komédia. A Selyemréti Strandon mit tudtak megspórolni a dolgozók bérén túl? Termálvízzel üzemel, nem kell fűteni. Vizsgálják meg ennek újranyitását, akár szűkített nyitvatartással is.

Mokrai Mihály arra kérte Bajusz Gábor, olvassa el a jövőben az előterjesztéseket, mert amit ő győri példaként említett, Miskolcon már megvalósult.

Időközben megérkezett Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki elmondta: a geotermiával kapcsolatban kormányrendelet határozza meg, mennyi energiát lehet vásárolni. Nem fog bezárni a Kemény Dénes Sportuszoda, ha megkapja a város azt a támogatást, amivel nyitva tud maradni (a nyitva tartását egyébként a kormány is kérte). Megvizsgáltuk mennyibe kerülne a Selyemrét nyitvatartása, mi is fájlaltuk a zárást - tette hozzá. 

A közgyűlés az előterjesztéseket elfogadta. 

Veres Pál elmondta, hatvanöt perces megbeszélést folytatott Varga Mihály pénzügyminiszterrel: -Tájékoztattam őket a takarékossági intézkedésekről, megkérdeztem milyen segítséget kaphatunk a kormánytól. Több javaslat is elhangzott, ezeket megvitattuk, arra kaptunk ígéretet, hogy miután az összefoglalót elküldtük, két héten belül kapnak választ arra, hogyan támogathatják Miskolcot, illetve az összes várost. Azt az ígéretet kaptuk a pénzügyminisztertől, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a városok működőképesek legyenek, ugyanakkor hozzátették, a kötelező feladatokat el kell látni. A közösségi közlekedés fenntartása a fővárost kivéve nem kötelező feladat, de örömmel látják, hogy Miskolc a nehéz helyzet ellenére is fenntartja a városi közösségi közlekedést. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!