Ugrás a tartalomra

Tudomány

Forrás
Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. január 22. szombat 14:31
A Miskolci Egyetem híres a hagyományairól, ezeknek pedig szerves részét képzik a kari himnuszok.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2022. január 20. csütörtök 12:17
A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével. Az Angustopila psammion és az Angustopila coprologos fajok jelenleg a világ legkisebb szárazföldi puhatestű állatai.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2022. január 14. péntek 11:38
A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.
Forrás
minap.hu//MTI
Utoljára módosítva
2022. január 13. csütörtök 18:05
A Z Canis Majoris (Z CMa) nevű, születőfélben lévő kettőscsillag közvetlen közelében elrepülő idegen égitest nyomait fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, magyar csillagászok részvételével.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2022. január 10. hétfő 14:02
Magyarországon fedezték fel az új év első üstökösét. Az eddig ismeretlen égitestet Sárneczky Krisztián fedezte fel január 2-án a Piszkéstetői Obszervatórium 60 centiméteres Schmidt-távcsövével.
Forrás
minap.hu//MTI
Utoljára módosítva
2022. január 07. péntek 09:22
A szakértők azt írták: a pesszimista forgatókönyv szerint ezen trend erősödésére lehet számítani: évtizedenként további 5 nappal csökkenhet a fagyos napok éves átlagos száma. A megfigyelt változásokért egyértelműen az emberiség által gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2022. január 06. csütörtök 12:28
A kutyák agya érzékeli, ha emberi beszédet hall, és képes különbséget tenni a nyelvek között: más-más mintázatot mutat egy ismert és egy ismeretlen nyelv hallatán - mutatták ki az ELTE Természettudományi Karának (TTK) etológusai legújabb agyi képalkotásos vizsgálatukban.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2021. december 22. szerda 15:07
Karikó Katalin biokémikus veheti át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét úttörő biokémiai munkásságáért - tájékoztatta a németországi bejelentésről a Szegedi Tudományegyetem szerdán az MTI-t.
Forrás
minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 16. csütörtök 14:17
Jövőre bruttó 20 000 forintos támogatással vehetünk majd új, 4G vagy 5G-képes mobiltelefont. Erre szükség is lesz, mert a mobilszolgáltatók 2022-ben várhatóan kivezetik a 3G típusú hálózatokat, amit azt jelenti, hogy az ezeket használó készülékeken nem tudunk majd rendesen internetezni.
Forrás
minap.hu//MTI
Utoljára módosítva
2021. december 14. kedd 12:11
"Merry Christmas" (Boldog karácsonyt) - állt az üzenetben, amit 1992. december 3-án továbbítottak. A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) bocsátja árverésre a Vodafone a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén.

Programok

-
-
Miskolc és környéke