Ugrás a tartalomra

Állatmentők akcióban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. augusztus 12. szombat 20:32
Augusztus 16. a hontalan állatok napja: az alkalomból riportot készítettünk, milyen a helyzet a kóborló négylábúak terén a városban.
Fotó: minap archív

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) Kelet-Magyarország egyik legnagyobb menhelyét üzemelteti, és állatmentő szolgálatot tart fenn. Munkájukat immár 23 éve folytatják. Évente több mint 600 kutya és 150 macska kerül be hozzájuk, így az év minden napján nagyjából 350 otthontalan állatról gondoskodnak, keresnek nekik felelősségteljes, szerető családot. A kérdéseinkre Kisfalvi Nyina, az alapítvány elnöke, Horváth Rita menhelyvezető és Juhász Andrea irodavezető válaszoltak.

Az utcára került kutyák és cicák száma jócskán csökkenthető lenne, ha a gazdák megfelelően ivartalanítanák kedvenceiket. - Sokak számára már az állatok ellátása is megterhelő, így nem tudják vállalni az ivartalanítással járó 40-60 ezer forintos költséget. A mostani helyzet akkor lehetne jobb, ha lenne valamilyen állandó központi támogatás, pályázat, ami segít ebben – vélik. 
A MÁSA fő profilja a gazdátlan, kóborló és sérült, balesetes kutyák és cicák befogása, ellátása és gyógyítása, de az elkóborolt chipes kutyákat is fogadják, amíg a gazdájuk értük jön. Mint a legtöbb civilszervezetnek, az ő bevételeik is főként a felajánlott adó 1 százalékból származnak. A hozzájuk kerülő állatokat oltatják, féregtelenítik, szükség esetén chipeltetik is, ha betegek, megkapják a megfelelő ellátást, gyógyszereket, sok esetben a műtéti költségeket is az alapítvány fizeti. Náluk nincs altatás, az állatok addig maradnak, amíg szerető, gondoskodó családot nem találnak nekik.

A négylábú társat kereső miskolciak minden hónap második vasárnapján 13 és 16 óra között kipróbálhatják ki magukat gazdiként, erre a MÁSA Kutyagolás elnevezésű kutyasétáltató programja nyújt lehetőséget. 
- Az első alkalommal még nem viheti haza az örökbefogadó a kiválasztott kutyust, hanem többször vissza kell jönnie barátkozni, hogy mikor hazamennek együtt, akkorra már kialakuljon közöttük egyfajta kapcsolat. A felnőtt kutyák ivartalanítva vannak, a kicsiket vissza kell hozni a megfelelő korban, és nálunk elvégzik a beavatkozást – tudtuk meg.

Vasicsekné Kovács Ágnes, a Miskolci Kóborkák Állatvédő Alapítvány elnöke még lesújtóbb véleményt formált. 
- Rengeteg állatot mentünk napi szinten, sokszor érzem kilátástalannak a helyzetet. Volt idő, amikor láttunk némi javulást, most azt mondhatom, egyre rosszabb a helyzet. Ez jelentős mértékben a hanyag gazdáknak köszönhető, akik felelőtlenül engedik a kedvenceiket szaporodni, majd az almot a sorsukra hagyják. Felmérjük a terepet, beszélünk a gazdával. Ha állatkínzás gyanúja áll fenn, megtesszük a feljelentést, próbáljuk rendőrségi úton elkobozni az állatot. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gazdiban megvan a szándék, hogy felelősen lássa el kedvencét, de valamilyen okból ezt egyedül nem tudja megoldani, akkor segítünk: a chipelés és az oltás hiányát pótoljuk, ha ivaros, ivartalanítunk. A legnagyobb problémát a mentett állatok elhelyezése jelenti. A sérült állatokat orvoshoz visszük. Az egészségesek 14 napra karanténba kerülnek. Jelenleg 55 cicáról és 11 kutyusról gondoskodunk. Az egyik tagunknál is van több mentett állatunk. Van cicaházunk és külön rész a kutyáknak. Mindez rengeteg költséget jelent. Az állatmentőknek és a gazdiknak is központi segítségre lenne szüksége elsősorban. Sajnos azt látjuk, az emberek egyre nehezebb anyagi helyzetben vannak, így folyamatosan fogy a támogatóink száma is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!