Ugrás a tartalomra

Az ápolókat köszöntötték a megyei kórházban 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. május 12. péntek 12:05
A betegápolás területén dolgozó kollégákat köszöntötték pénteken az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban. 
Fotók: Juhász Ákos

Május 12-én tartják világszerte az Ápolók Nemzetközi Napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja; nevéhez fűződik a nemzetközileg elismert ápolási rendszer bevezetése. A jeles nap alkalmából az intézmény ápolóit és asszisztenseit köszöntötték pénteken délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban. 

- Azokat a dolgozókat köszöntjük ezen az ünnepnapon, akik most is a betegellátásban teljesítenek szolgálatot vagy éppen a teljesített műszakukat pihenik ki. Ők méltó képviselői Florence Nightingale szellemi örökségének. Május 12-e minden évben az ápolókról szól, akik lelkiismeretes és elkötelezett munkájáért mondunk köszönetet és fejezzük ki hálánkat – fogalmazott az ünnepségen Vas Mónika, ápolási igazgató. Az intézményben megközelítőleg 3200-an vannak azok, akik nem orvosként dolgoznak a betegellátásban. - Minden színtéren jelen vannak, ezért az ápolók nemzetközi napja nálunk nem csak az ápolókról szól, hanem mindazokról, akik betegeinkért dolgoznak nap mint nap a kórtermeinkben és azokon kívül, a rendelőinkben, a szülőszobákban, a csecsemő- és gyermekboxokban, a tornatermekben, a laborokban, a műtőkben, a diagnosztikai vizsgálóhelyiségekben, a kezelőkben, az ambulanciákon, a betegszállító- és mentőautóinkban, telefonvégen vagy éppen a konyha mellett – mondta Vas Mónika. 

- Egy ápoló tudja azt a szeretetet, törődést, gondoskodást továbbítani egy beteg számára, ami a legtöbbet segít abban, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, felépüljön és visszatérjen szerettei körébe. Ebben az ápolók munkája kiemelkedő és fontos – fogalmazott Gecse Attila református kórházlelkész, a rendezvény főszervezője. 

Csapóné Sveda Andrea több mint három évtizede dolgozik már ápolóként, a segítségnyújtásra hivatásként tekint. 
- Szeretek az embereken segíteni, szeretem, ha bizalommal fordulnak hozzám mind a betegek, mind a munkatársak. Ez a szakma egész embert kíván, néha a család mellől szólítja el az embert, mégis, ha pályakezdő lennék, most is ezt választanám – fogalmazott. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!