Ugrás a tartalomra

Az előválasztás menetrendjét ismertették

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. augusztus 12. csütörtök 17:29
Hegedűs Andrea és Szilágyi Szabolcs úgy fogalmazott, egy kapu a modernebb, demokratikusabb és igazságosabb Magyarország felé, ezért mindenkit arra kértek, menjenek el szavazni.

Hegedűs Andrea és Szilágyi Szabolcs. Fotó: Juhász Ákos

Azért van szükség az előválasztásra, mert azt szeretnénk, hogy a legalkalmasabb, a legtisztességesebb és a legtöbb támogatást szerzett jelölt győzze le a Fideszt a 2022-es választásokon – jelentették ki Hegedűs Andrea és Szilágyi Szabolcs országgyűlési előválasztási képviselőjelöltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A politikusok szerint a változásra szükség van, mert a kormányzat alkalmatlan ezt számtalan dolog bizonyítja szerintük, legutóbb éppen az ITC-székház ügye (ahogyan arról mi is beszámoltunk, Alakszai Zoltán kormánymegbízott éppen szerdán jelentette be, hogy kormányzati támogatással lebontanák az egykor pártházként funkcionáló épületóriást).

- Nem olyan régen, mindössze néhány éve a megyei kormányhivatal korábbi vezetője még arról beszélt, hogy kormányzati negyedet álmodott drága pénzen erre a területre. Ezt látványtervekkel támasztotta alá, és azt mondta, biztos forrás van a megvalósításra. Ehhez képest a jelenlegi vezető már rombolásról beszélt, amihez mi nem tudunk asszisztálni. Helyette lakossági vitát kezdeményezünk: azt szeretnénk, ha a miskolciak döntenek az emblematikus épület sorsáról – jelentette ki Hegedűs Andrea.

Na, de vissza az előválasztáshoz! A két politikus a közelgő esemény részleteit ismertette. Az előválasztást az Országos Előválasztási Bizottság szervezi. Szavazni Miskolc több pontján, például a Centrum áruház előtti két sátorban lehet majd. Az előválasztáson több jelölt indul. Egy választó egy miniszterelnök-jelöltre, és a saját választókörzetének egy országgyűlési képviselőjelöltjére voksolhat.

Minden magyar állampolgár arcképes igazolvánnyal és bejelentett, állandó magyarországi lakcímmel szavazhat. A miniszterelnök jelölt kiválasztása esetében a szavazás kétfordulós lesz, de ha az első fordulón valaki 50 százaléknál nagyobb támogatottságot kap, akkor a második forduló elmarad. A 2021. évi előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18-26. között, a másodikat október 4-10. között tartják (Az előválasztásról további részleteket az elovalasztas2021.hu oldalon olvashat – a szerző).

Hegedűs Andrea hozzátette, előválasztási országgyűlési képviselőjelöltek felkészültek, de a Fidesz kormányt csak akkor tudják leváltani, ha mindenki elmegy szavazni.

Az előválasztáson hat ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vesz részt, akik korábban együttműködési megállapodást is kötöttek – ezt már Szilágyi Szabolcs mondta, aki hozzátette, az eseményt követően mindenki beáll az előválasztáson nyertes jelöltek mögé, ezt is vállalták.

- Egy közös értéknyilatkozatot is elfogadtunk, melynek értelmében egy olyan Magyarországért fogunk küzdeni, ami modernebb, demokratikusabb és igazságosabb, mint a Fidesz által vezetett ország – zárta Szilágyi Szabolcs.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!