Ugrás a tartalomra

Beköszöntött a kamarazenei nyár Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 25. szerda 13:55
A kedden indult koncertsorozat egészen jövő hét hétfőig „kitart”. A Zenepalotában este 6 órától hallgathatunk meg komolyzenei koncerteket.

A Miskolci Kamarazenei Nyár programvezetője, Flach Antal felidézte, a koncertsorozat „nagykorú” lett, hiszen az elsőt 18 évvel ezelőtt rendezték meg.

– Programunk a magyar nemzeti műzenét reprezentálja. Ilyen konstrukcióban egyedülálló az egész országban – hangsúlyozta, hozzátéve: a rendezvény ingyenesen látogatható, és regisztrálni sem kell előzetesen.

A Zenepalota ad otthont a Miskolci Kamarazenei Nyár koncertsorozatnak. | Fotó: Horváth Csongor

Az első este műsorán a nemzet hegedűse: Reményi Ede DVD bemutatóval kísért hangversenyén vehettek részt az érdeklődők. A miskolci születésű hegedűművész-zeneszerzőt bemutató DVD egyrészt a helytörténeti emlékeket reprezentáló kiadványok gyarapításaként, másrészt mint a 19. század egyik legérdekesebb életútját írásban és zenén keresztül bemutató dokumentum jött létre, helyszínében a magyar színjátszás legelsőnek mondott épületének helyén, a mai Színészmúzeumban (Thália-ház).

A felvétel további érdekessége, hogy rajta a magyar zongoragyártás utolsó (19. századi) jeles képviselőjének, Lédeczy Sándornak műhelyében készült hangszer is megszólal. A felvétel és a bemutató koncert Reményi önálló kompozícióiból, különféle átirataiból, valamint a neki ajánlott zeneművekből kínál színes válogatást.

Horváth Csongor képgalériája

A 96 percnyi anyagban nemcsak a hegedűre, énekhangra és zongorára komponált művek, de a Reményi tiszteletére írott versek egyike-másika is felcsendül – ez utóbbi a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában. A felvételen Soós Gábor hegedűművész közreműködik, aki a Miskolci Egyetem tanársegédje és a felvételen is szereplő Anima vonósnégyes alapító primáriusa. A zongoraszólók és a kíséretek előadója Flach Antal MMA ösztöndíjas csembalóművész, aki egyben a kiadvány szerkesztője. Az énekesek közt több darabnak is Ács Gabriella a szólistája, aki a Zeneakadémián Kertesi Ingrid, majd a posztgraduális képzésen Marton Éva növendéke volt. A felvétel létrejöttét az NKA, a Herman Ottó Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Zeneakadémia, valamint az Eszmék és Értékek Alapítvány támogatta.

Szerdán A bájoló hegedűs: Lavotta János kerül műsorra. A 2020-as pandémia miatt elmaradt koncert pótlásaként idén mutatják be a verbunkos triász hányattatott sorsú alakjának, a 200 éve elhunyt Lavotta János munkásságát. A töredékes életműből vett válogatás mellett olyan kompozíciók is felhangzanak, melyek a 19. század második felének Lavotta kultuszára is reflektálnak. Így lesz hallható Liszt nehezen hozzáférhető Ungarischer romancero sorozatának Lavotta átdolgozása, Festetics Leó Lavotta emlékdarabja (amely a Lavottához kapcsolt „Cserebogár” történethez szolgáltat újabb adalékot), valamint Hubay Jenőnek „Lavota szerelme” c. operájából egy hosszabb kettős, akárcsak J. Janetschek István zenekari Lavotta fantáziájának négykezes változata.

Lavotta eredeti művei is sajátos köntösben jelennek meg, köztük korabeli kéziratos források gitár és billentyűs feldolgozásaival, általuk a lehető legszínesebb formát választva a szerző életművének élményszerű bemutatásához és befogadásához.

A Miskolci Kamarazenei Nyár 2021 keretében megvalósuló koncertet műismertetés és vetítés is kíséri.

Csütörtök szünnap, pénteken a Doppler-család zenéje kerül terítékre, majd a szombati pihenőnap után, vasárnap „Határon innen és túl: Dohnányi Ernő-Rajter Lajos” címmel rendezik meg a koncertsorozat utolsó előtti állomását. Hogy aztán hétfőn egy excentrikus konzervatívval, Emanuel Moórral zárjon a Miskolci Kamarazenei Nyár.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!