Ugrás a tartalomra

Chips helyett: két bulikaja az év utolsó partijára

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. december 30. csütörtök 20:22
Tegyük kapkodós falatokkal színesebbé a szilveszteri asztalt!

Roppanós, fűszeres, laktató: a jó partikajából sohasem elég, mindig akarunk még egy adaggal, akkor is, ha már rég túlestünk az egészséges teltség érzésen. Kár szépíteni, ha ételről van szó, a szilveszter este nem a mértékletességről szól. Ennek a napnak is megvannak a saját, jól bevált receptjei, azonban néha nem árt egy kicsit felfokozni a megszokottat. Az alábbiakban két könnyen elkészíthető ételt mutatunk, amit garantáltan elkapkodnak majd a vendégek.

Corn dog

Virsli, amerikásan újragondolva. A jó bundás virslinek két titka van: a kukoricaliszt és a mérhetetlen mennyiségű mártogatós. Minden illik hozzá: BBQ vagy ranch szósz, tzatziki és csípős dip, cheddar öntet vagy fűszeres tejföl, de kínálhatjuk simán mustárral és ketchuppal is.

A tésztához 10 dkg kukoricalisztet keverünk 7 dkg sima búzaliszttel, egy csipet sóval, egy kanál kristálycukorral és egy csomag sütőporral. Kettéválasztunk két tojást, majd a lisztet apránként az összekevert sárgájához adagoljuk. Hozzá öntünk másfél liter tejet, és az egészet szépen elkeverjük. Az így kapott folyós tésztát magas falú pohárba öntjük, és a hűtőbe tesszük 1 órára. 10 darab virslit széltében félbe vágunk, és saslikpálcára – ennek hiányában sima hurkapálcára – tűzzük őket. Szárazra töröljük és lisztbe hempergetjük, majd a pohárba mártva „bebundázzuk” a virsliket.

Mélyebb serpenyőben bő olajat hevítünk, és a corn dogok minden oldalát aranybarnára sütjük.

Májas mártogatós

Illusztrációs fotó képforrás: N Ages Guide

Egy adag jó minőségű csirke májkrémhez sót, borsot és kakukkfüvet keverünk. Serpenyőben megdinsztelünk egy fej apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a májkrémet, és öntsük fel egy deci édes fehérborral. Kis lángon redukáljuk. Ha a bor fele már elpárolgott, adjunk az egészhez 100 g vajat. Vegyük le a tűzről és pürésítsük össze botmixerrel. Borsozzuk, majd frissen reszelt szerecsendióval meghintjük.

Répa és spárga szeletekkel vagy roppanós zellerszál kíséretében, esetleg némi nachos-szal tálaljuk, és indulhat a mártogatás!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!