Ugrás a tartalomra

Csütörtökön lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

minap.hu - Miskoc Tv
Utoljára módosítva
2024. február 14. szerda 10:59
Ketyeg az óra: február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre. Ehhez ki kell tölteni az elektronikus jelentkezési lapot az E-felvételi rendszerében.
Fotó: Végh Csaba

A Miskolci Egyetemen idén számos új képzés is indul, köztük az űrmérnök mesterképzés és a kortárs könnyűzene alapképzés több szakirányon.

Változások

Az idei évben két változás is van a felvételi eljárásban. A korábban jogszabályban meghatározott többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontok rendszere. Érdemes megnézni a felvi.hu-n, hogy az adott szak esetében melyik intézmény mire ad többletpontot – erre hívta fel a figyelmet Ádám Zoltán az egyetem beiskolázási és oktatásszervezési igazgatója.

- A középszintű érettségi eredményeket az idei évtől kezdve kétharmados szorzóval kerülnek számítják be az érettségi pontba. Ez azt jelenti, hogy egy 100 százalékos eredményű, de régi típusú középszintű érettségi az idei felvételi eljárásban már csak 67 pontot fog érni. Ezért mindenkinek azt javasoljuk az egyetemen, hogy emelt szintű érettségit tegyen. Ez azért is hasznos, mert a Miskolci Egyetem maximum két érettségi tárgyból 50 intézményi pontot ad – hangsúlyozza Ádám Zoltán.

A középiskolások számára továbbra is csábító, hogy a miskolci campuson minden egy helyen található. Az előadótermek, az étkezési és sportolási lehetőségek valamint a kollégiumok is.

Megalapozott önbizalom

Klekner Anna, aki jelenleg a Berzeviczy Gergely Technikumban pénzügyi és számviteli ügyintézőnek tanul, a helyi Gazdaságtudományi Karra jelentkezett. Ezt a döntését a következőképp indokolta:

- Egy gimnazistához képest mi megismerkedhettünk különböző szakmai dolgokkal, megtanultunk nyomtatványkitöltő és könyvelő programokat használni; ez számomra sokat segített abban, hogy magabiztosan jelentkezzek a Miskolci Egyetemre – mondta a Miskolc Televízió kamerájának a berzés diák.

Akik a mostani határidőig nem jelentkeztek, vagy nem vették fel őket egyik megjelölt szakra sem, a pótfelvételin még esélyt kapnak. Azt, hogy a Miskolci Egyetem milyen szakokat indít majd pótfelvételi eljárásban, egyelőre még nem lehet tudni. Csak olyan szakok indulhatnak ugyanis ebben a formában, amelyeket elindítanak az általános eljárásban is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!