Ugrás a tartalomra

Egyeztetnek az ifjú tervezővel a turbókörforgalom leendő díszéről

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. február 19. szombat 08:54
Elindultak az elsőkörös beszélgetések Cseh Noémi ifjú tájépítésszel, akinek az elképzelése győzött a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében épülő turbókörforgalom díszítésére kiírt pályázaton. Pénteken a városi főépítésszel és főkertésszel beszélték át a terveket.

Tervezzük együtt Miskolcot! címszó alatt hirdette meg az önkormányzat 2021 szeptemberében: mondják meg a városlakók, hogy mit látnának szívesen az épülő turbókörforgalom közepén, küldjenek terveket. Az ötletpályázat profi kategóriájában végül Cseh Noémi elképzelése nyert.

A városvezetés már a kezdetektől fogva azon vállalása mentén gondolkodott, hogy a kiválasztott alkotást felhasználják a végül megvalósuló díszhez, a tervezőt pedig bevonják a munkába. Ez a folyamat kezdődött el pénteken a közös tervezéssel, amikor is a főépítész és a főkertész Noémivel közösen áttekintette az ötletet.

Fotók: Mocsári László

Szunyogh László városi főépítész elmondta: „komolyan gondoljuk, hogy ez a város mindannyiunké. Engem személy szerint az tesz boldoggá, ha mindenki elégedetten közlekedik Miskolcon és azt mondja, hogy jól alakul a város képe. Ezt azzal tudjuk segíteni, ha bizonyos dolgokban – amikben lehetséges – megkérdezzük a polgárok véleményét.” – vélekedett az ötletpályázatról és a győztes bevonásáról.

Akivel kapcsolatban elmondta, hogy amikor a beérkezett terveket szemlézték, nem tudták, melyiket ki, milyen háttérrel alkotta. „Nagyon örültem, hogy egy fiatalról van szó. Öröm, hogy egy helybeli pályakezdő munkáját segíthetjük” – mondta Szunyogh László.

A nyertes pályamunka

Még alakulóban van, hogy ténylegesen milyen installáció kerül majd a turbókörforgalom közepére, azonban a jelenlegi elképzelések szerint a város ikonikus épületeinek sziluettjei köszönnek majd vissza a díszelemről, ami kör alakú lesz – a körforgalom formájára asszociál ez–, közepén a Bükk flóráját felidéző zöldvilággal. Ezek mind megfelelnek Noémi terveinek, ami új, hogy 180-as kilométerkő egészítheti ki az alkotást – a budapesti 0-áshoz hasonló logika mentén.

A városi főépítész arra is kitért, hogy tisztelik az alkotói szabadságot. A tájépítészeti és az építészeti terveket a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Kabinetje és Cseh Noémi közösen készítik majd el, utóbbi ötletén alig változtatva, csupán apró finomításokkal. A szakági tervek viszont a beruházó és a kivitelező feladatai. A díszítő elem kiviteli terveit is ők készítik majd el, a Noémivel kidolgozott tervek alapján.

Cseh Noémi

Az ötletgazda Cseh Noémi most végzett tájépítész mérnökként az egyetemen és már el is helyezkedett szakmájában. Elmondta, hogy tulajdonképpen ez az első éles munkája a szakmájában, „úgyhogy ezért is voltam nagyon meglepődött és boldog, hogy én nyertem”.

„Hálás vagyok, hogy bevonnak a tervezésbe, mert nagyon jó érzés, hogy együtt tudunk dolgozni a Városházával” – összegezte gondolatait.

A városvezetés az állami beruházást kivitelező céggel, a  HE-DO Kft.-vel folyamatos egyeztetéseket tart az ütemezésről. Mindezek alapján Nagy László, a Városfejlesztési Főosztály vezetője arról számolt be a Miskolc Televíziónak, hogy előreláthatóan márciusban már a körforgalom belső részének az építéséhez is nekiláthatnak. Hozzátette: egyelőre a külső gyűrűnek, a korábbi járdáknak és útkapcsolatoknak az átépítése, valamint a közműveknek a kiváltása zajlott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!