Ugrás a tartalomra

Elkészültek a tervezett miskolctapolcai fejlesztések

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 01. péntek 19:33
A város egyik leglátogatottabb turisztikai övezetének komplex megújítása közel egy év kivitelezés után befejeződött. A nagyszabású projekt részeként iszapmentesítették a Csónakázó-tavat, új sétányok épültek, a tapolcai őspark jelentős részét korszerűsítették.
Fotó: Mocsári László

Projektzáró rendezvényen ismertették a tavaly májusban elkezdett és mára teljes egészében elkészült városrészfejlesztő és turisztikai projektek megvalósult eredményeit pénteken, a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Ellipsum Élmény- és Strandfürdőben, amely szintén ezen a napon nyitotta meg kapuit újra a közönség előtt. 

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az ősparkban, a Csónakázó-tóval együtt a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornái, illetve elektromos hálózata is megújult. Sok más fejlesztés mellett új pavilonokat, utcabútorokat, kandelábereket telepítettek a területre, valamint napozóteraszokat és konzolos stégeket is létesítettek, a Csónakázó-tavat megszabadították a felgyülemlett, felesleges iszaptól.

„A miskolci önkormányzat 2017-ben több pályázati projektet tervezett és indított el, amelyek a miskolctapolcai városrészt érintették. Ezekből az egyik kijelölt cél az őspark fejlesztése volt, amelyen belül megvalósult a ’Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen’ elnevezésű komplex városrészfejlesztés, valamint a ’Miskolctapolca turisztikai fejlesztése’ projekt. A beruházások célja Miskolctapolca turisztikai vonzerejének erősítése, a védett természeti értékek bemutatása, a szolgáltatások, programlehetőségek bővítése, ezáltal az átlagos itt tartózkodási idő és a turisztikai bevételek növelése” – ismertette Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal Pályázati Főosztályának vezetője. 

Fotó: Juhász Ákos

Kiemelte, ennek a munkának a része volt többek között a Csónakázó-tó iszaptalanítása, mely során a tóból közel 2500 köbméter iszapot távolítottak el, ez szikkasztott állapotban 900 köbméter volt, amit sikerült értékesítenie a városnak. Egy debreceni útépítéshez használták fel. A partfalakat is teljes mértékben felújították. A tapolcai őspark jelentős részét érintették a fejlesztések, a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornái, illetve elektromos hálózata is megújult, új sétányokat alakítottak ki, ismeretterjesztő táblákkal. 

„Ez a nagyszabású projekt zárult le a mai napon, december elsején. Minden tevékenységet sikerült megvalósítani, amit terveztünk, nem csak a kivitelezést, hanem a hozzá kapcsolódó egyéb feladatokat is, mint a marketing, szemléletformálás, a különböző műszaki ellenőrzések és egyéb záróesemények. A több mint egymilliárd forintból megújult őspark kivitelezése már nyár végén elkészült, azóta a Barlangfürdőhöz vezető sétány mellé telepített új, kereskedelmi célú pavilonokból is több bérlőre talált” – tájékoztatott a főosztályvezető, aki arra is rámutatott, hogy számos kapcsolódó beruházás is elkészült, mint a Miskolctapolcai út, az Iglói út a Bay-Logi központig, a Csabai út egy része, a Fagyöngy utca, csak, hogy néhányat említsünk.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy a most zárult pályázatos projektekkel nem lesz vége sem a vármegyeszékhely, sem Miskolctapolca fejlesztésének, amint új pályázati források nyílnak, a munka folytatódik tovább.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!