Ugrás a tartalomra

„Ez a mi ünnepünk” – címerkiállítás nyílt Miskolc város napjához kapcsolódva

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 10. péntek 14:58
Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye címerei címmel nyílt kiállítás pénteken a Bárczay kúriában. Somorjai Lehel történész köszöntőjében kiemelte: ez az ünnep csak a miénk, és ezért örüljünk, de emlékezzünk is meg azokról az emberekről, akik miatt május 11-e Miskolc város ünnepe lehet.

A hatalmas Miskolc címert mintegy „körülfogó”, hat tablón közel 80 címert bemutató kiállítás anyagát Kovács Zsolt heraldikus készítette el és állította össze. A tárlat bejárta már az országot és a megyét, Miskolcon most látható először.

A megnyitó szorosan kapcsolódik a város napjához. Mint ismert, Miskolc 1909-ben, 110 évvel ezelőtt a törvényhatósági jogú városi cím és az új városcímer elnyerésével elszakadt a vármegyétől, önállósult.

Fotó: Végh Csaba

Somorjai Lehel történész rövid előadásában arra kereste a választ, hogy miért fontos Miskolc életében a május 11-e, a város napja, miért ünnepeljük 1990 óta? Kifejtette: a 19. század közepe és a 20. század beköszönte közötti időszak hatalmas változásokat hozott Miskolc életében, ami „példa nélküli volt az ország történetében is”, hiszen Miskolc lakosságszámban, ipari erejében is fel tudott nőni a legnagyobb városok közé. Ugyanakkor meg kell emlékeznünk azokról a személyekről is – figyelmeztetett –, akik „szívós munkával megteremtették a város fejlődését”, és ezzel elősegítették a törvényhatósági jog megszerzését. Gondoljunk csak például Losonczi Farkas Károlyra, Miskolc első polgármesterére, vagy Soltész Nagy Kálmánra, aki egy modern városkép alapjait teremtette meg, Szentpáli István polgármester pedig elérte, hogy a város megkaphassa a törvényhatósági jogot.

A történész ismertette: azért május 11-én ünneplünk, mert 1909-ben a törvényhatósági jogú városi címről szóló címeres levél ekkor érkezett meg Miskolcra. – Ez az ünnep a miénk; a címer az önazonosságunk jelképe, mindig megkülönböztet minket másoktól. Ezért örüljünk, ünnepeljünk, és emlékezzünk azokra az emberekre, akik miatt május 11-e Miskolc város ünnepe lehet – zárta szavait Somorjai Lehel.

A kiállítás megnyitásának fontosságát ecsetelve Barta Gábor önkormányzati képviselő, az esemény házigazdája kijelentette: ilyen módon is tisztelegni szeretnének az elődeink előtt, akik elérték Miskolc megyén és országon belüli autonómiáját.

– 1909-ben nemcsak az önrendelkezés jogát kapta meg a város, hanem címert és jogot is arra, hogy címeres pecséttel erősítse meg iratainak jogérvényességét. Ezek a szimbólumok a mai napig hatást gyakorolnak ránk, hitelességet képviselnek, és szilárd gyökereket adnak a szülőföldhöz, amire ma nagy szükség van – hangoztatta.

A kiállítás megnyitását követően felavatták Miskolc város és a Bárczay-család címeregyüttesét a kúria homlokzatán. Erről külön cikkben számolunk be hamarosan.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!