Ugrás a tartalomra

Hamarosan állatokon tesztelhetik a magyar fejlesztésű tömeglélegeztetőt

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. január 04. hétfő 10:59
Azt vizsgálják majd, hogy a hosszú mesterséges lélegeztetési ciklusok után történik-e tüdőszövet-sérülés.

Az Óbudai Egyetem támogatásával készít akár ötven koronavírusos beteg ellátására is alkalmas tömeglélegeztető gépet a MassVentil projekt önkéntesekből álló csapata – írja a Magyar Nemzet. Az úgynevezett moduláris tömeglélegeztető rendszerből számos prototípust készítettek az elmúlt hónapokban azért, hogy az eredeti koncepció működőképességét megfelelően igazolhassák. „A rendszert viszont a tesztkörnyezeten túl az élő szervezeteken is ki kell próbálni, így jelenleg az állatkísérletek előkészítése folyik – mondja a Magyar Nemzetnek a MassVentil Projekt szakmai csapata, melynek tagjai korábban úgy nyilatkoztak, hogy a rendszer dokumentációját ingyenesen elérhetővé teszik majd az interneten.

Az állatokon végzett tesztek során azt vizsgálják majd, hogy a hosszú mesterséges lélegeztetési ciklusok után se történik-e semmilyen mikroszkopikusan megfigyelhető tüdőszövet-sérülés. Ha a preklinikai vizsgálatoknál minden rendben zajlik, akkor a klinikai vizsgálatokban már embereken is tesztelik majd a gépet. Ezután jön majd az engedélyeztetés és az értékesítés. A rendszer egyébként megnyerte az Európai Bizottság által kiírt EUvsVirus hackathon lélegeztetőgép-kategória első díját.

A fejlesztéshez szükséges anyagi ráfordítást a kutatócsoport először maga finanszírozta, majd jöttek önkéntes szakmai és anyagi felajánlások. A projektet a kormány is támogatja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig minden országba elküldte a MassVentil Projekt nemzetközi bemutatkozó anyagait. Szeptemberben az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kaptak anyagi támogatást a prototípushoz. A projektben dolgozók a lapnak elmondták, hogy jelenleg már nem csak az a cél, hogy egy vészhelyzetben alkalmazható tömeglélegeztető rendszert készítsenek, ezért egy konténerbe beépíthető prototípus kialakításán dolgoznak, ami szállítható lenne, így szükség esetén akár több hónapig is használható volna lélegeztetésre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!