Ugrás a tartalomra

Legyezők versenyeztek Lillafüreden

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. május 29. szombat 13:47
A vírushelyzet javulásával a versenyhorgászok is intenzíven készülődnek a szezonra.

Június 1-jén megszűnik a ponty fogásának a tilalma is. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden halfaj szabadon fogható. Ez nemcsak a hobbihorgászokba csal életet, hanem beindítja a versenyhorgászat vírus előtt megszokott rendjét is.

Kovács Gy. Zoltán, a Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetségének (HEBOSZ) elnöke elmondta, a megyei szintű horgászversenyeken általában 50 versenyző vesz részt. A 4-5 órás versenyeken több száz kiló halat szoktam fogni. A horgászok közvetlenül a verseny előtt 2-3 órát fordítanak a csalik összeállítására, a horgászfelszerelések felállítására, majd 4-5 órán keresztül fogják a többségében 15 dkg-nál nem nagyobb halakat. Ha valaki dobogón akar végezni, annak közel 20 kg halat kell fognia ezekből az apró halakból. A megye legjobb horgászai csapatként és egyéni versenyzőként is részt vesznek az országos horgászversenyeken is.

Légy a horgon

A MOHOSZ és a HEBOSZ közös szervezésében május 15-én és 16-án Lillafüreden zajlott a műlegyező országos bajnokság döntő fordulója.

A műlegyezés talán a legérdekesebb, leglátványosabb horgászati ág. A versenyzők hat fordulóban döntötték el, hogy kik képviselik majd hazánkat az augusztusi világbajnokságon Finnországban.
A megyei horgász szövetség – a halgazdálkodási tervének megfelelően – a verseny előtt pisztrángot telepített a Hámori- tóba. A halak az országosan is ismert és elismer lillafüredi pisztrángnevelőből érkeztek.

Vegyes mezőny

Kovács Gy. Zoltán, a HEBOSZ elnöke elmondta, hogy a lillafüredi fordulóra 21 versenyző nevezett, köztük három női horgász is legyezőbottal a kezében érkezett a tóhoz.
- Az időjárás nem könnyített a feladaton: eső és szél zavarta a versenyt. A változékony idő a halak kapási kedvét is csökkentette. Ennek ellenére horogra kerültek átlagon felüli méretű halak is. A legnagyobb kifogott pisztráng hossza 49 centiméter volt, amit egy Szolnokról érkezett, fiatal horgász, Szentiványi András akasztott meg – számolt be Kovács Gy. Zoltán.
Az első helyen végül a szolnoki Balog Tibor végzett, a második a Markóczy István lett, míg a harmadik helyet érő halmennyiséget Zentai Zoltán fogta, aki Kőszegről érkezett Miskolcra.

 

A megyei horgász szövetség év elején elkészíti saját éves versenynaptárát. 2021-ben hat megyei szintű versenyt szerveznek az alábbiak szerint:

• május 9. Hosszúelőkés Feeder Csapatbajnokság Rakacai tó
• június 27. Finomszerelékes Egyéni Bajnokság Rakacai tó
• július11. Finomszerelékes Csapatbajnokság Rakacai tó
• augusztus 29. Horgászvezető Megyei Bajnoksága
• szeptember 05. Method Feeder Egyéni Bajnokság Árpádhegyi tó Szerencs-Ond
• szeptember 19. Hosszúelőkés Feeder Egyéni Bajnokság Rakacai tó

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!