Ugrás a tartalomra

Lezárult a Dayka-átkötés projekt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. december 12. kedd 18:11
A munkálatok során az Erzsébet tér és a Petőfi, Hunyadi utcák közötti terület úthálózata, járdái és az ezek alatt található közműhálózat is teljesen megújult.

Fotó: Mocsári László

Elkészült a Dayka utca meghosszabbítását célzó, a Petőfi utca, a Meggyesalja, a Rácz utcákat, valamint a Kálvin utca elejét érintő fejlesztés – jelentették be a projekt hivatalos zárórendezvényén kedden.

Veres Pál, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, a beruházás célja az volt, hogy a Dayka Gábor utca térségében a fenntartható települési közlekedés jöjjön létre, valamint élhetőbb városi, települési környezetet alakítsanak ki. Mint hangsúlyozta, a fejlesztés a Szent István tér jövőbeli fejlesztésének első üzemeként valósult meg, melynek a forgalomcsillapítás volt a fő célja. A városvezető a kivitelezésen dolgozó szakemberek mellett köszönetet mondott a miskolciaknak is azért, hogy sok hónapon át együtt éltek a projekttel járó forgalomkorlátozásokkal és egyéb kellemetlenségekkel.

– A beruházás bontással kezdődött és a szemünk előtt alakult ki az új útszakasz, azonban a munkálatok nagyobb jelentős része az útburkolat alatt zajlott, hiszen a munkálatom részeként a szennyvízhálózattól kezdve az optikai kábelekig a teljes közműhálózat megújult a területen. Ahogyan én tudom érte több meglepetés is a kivitelezőket, ezeket azonban sikeresen megoldották – mondta el Veres Pál, aki hangsúlyozta: bár 2019. végén mindössze tizenkilenc százalékon állt a TOP-os forrásokból megvalósítandó fejlesztések készültsége, mostanra ez elérte a száz százalékot.

Veres Pál

A polgármester hangsúlyozta azt is, a következő uniós ciklusban olyan fejlesztésekre koncentrálnának, melyek a miskolciak komfortérzetét, életminőségét növelik, és ezek között nagy szerepet kap majd a város közlekedési rendszerének, úthálózatának fejlesztése is.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője a most zárult projekt részleteit ismertette. Mint emlékeztetett, a fejlesztés keretében a Dayka utcát meghosszabbították a Szinva-hídtól, a Petőfi utcai csomópontból indulva a Meggyesalja utcáig, így új, alternatív elkerülő útként működik a Rácz György utca (következés-képpen a Szent István tér, a belváros) forgalomcsillapítása érdekében.

- A Meggyesalja utca Avasalja utca felőli vége háromsávossá bővült, kétirányú forgalommal, új forgalmi renddel. A projekt részeként felújítot-ták a Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utcák érintett részeit. Zaj-csillapító burkolatot kapott a Rácz György utca, a Petőfi utca elejére pedig térkőburkolat került – hangsúlyozta.

Miklós Viktor

A beruházás fontos eleme, hogy új forgalmi sávok és ezzel párhuzamosan új buszöblöket alakítottak ki. A megváltozott forgalmi rendnek köszönhetően a Rácz György és a Petőfi utca is úgynevezett forgalmi csillapított övezetté alakult. Négy új jelzőlámpás csomópontot is kiépítettek gyalogátkelőhelyek kialakításával – mondta el a főosztályvezető, aki kiemelte, a teljes beruházás 1.8 milliárd forint uniós forrásból valósult meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!