Ugrás a tartalomra

Mielőtt panaszkodna a melegre itthon: Marokkóban rekordokat döntöget a pokoli hőség

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 14. hétfő 12:09
Egy korábban mért rekord lett a múlté vasárnap.
Gyorsan olvad a fagyi Miskolcon is, pedig itt csupán 30 Celsius fok körül tetőzik a hőmérsédlet. | Fotó: Horváth Csongor

Az afrikai ország déli részén fekvő, tengerparti üdülőhelyeiről is ismert Agadir meteorológiai állomásán mértek 50,4 Celsius fokot, ezzel megdőlt a korábbi, 49,9 fokos rekord, amit egyébként nem is olyan régen, még július közepén mértek a marokkói ellenőrzés alatt álló Nyugat-Szaharában.

Az ATV cikke idézi a Meteorológiai Főigazgatóságot, elmondásuk szerint ez volt az első eset, amikor 50 Celsius fokot elérő vagy meghaladó hőmérsékletet regisztráltak az észak-afrikai országban.

Az MTI felidézi azt is, hogy folyamatosak a hőhullámok az országban, az átlagosnál 5-13 fokkal magasabb hőmérsékletek mérnek, több erdőtűz is keletkezett az utóbbi napokban Marokkó északi részén.

Itthon folytatódik a hamisítatlan nyár sok napsütéssel, tovább erősödő nappali felmelegedéssel, a csúcsérték az ország túlnyomó részén már eléri, meghaladja a 30 Celsius fokot az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Előrejelzésükben azt írják, hogy kedden napos idő várható, gomoly- és fátyolfelhőkkel. Délkeleten lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés estétől. Csapadék napközben még nem valószínű, este, éjjel főleg délen, délkeleten lehet néhol zápor, zivatar. A Fertő térségében néha megélénkülhet a délkeleti szél. A hőmérséklet a hajnali 10-19 fokról délutánra 29 és 35 fok közé emelkedik.

Szerdán szintén napos idő valószínű, gomoly- és fátyolfelhőkkel, de helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a minimum-hőmérséklet 11 és 19, a csúcsérték 29 és 34 fok között várható.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre van kilátás, bár helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 11 és 19, a maximum 29 és 34 fok között valószínű.

Pénteken napos időre lehet számítani, gomoly- és fátyolfelhőkkel, de egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. A légmozgás mérsékelt lesz, a hajnali 12-20 fokról 29 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton is napos időre kell számítani, gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Egy-egy zápor, zivatar előfordulhat és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet a hajnali 13-21 fokról délutánra 29 és 35 fok közé emelkedik.

Vasárnap, augusztus 20-án is napos időre van kilátás, gomoly- és fátyolfelhőkkel, ugyanakkor előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északi szél, a minimum-hőmérséklet 14 és 22, a csúcsérték 29 és 35 fok között valószínű.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!