Ugrás a tartalomra

Miskolcon is megrohanták a gyógyszertárakat – nálunk is hiánytermék a szájmaszk

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. január 31. péntek 15:37
Miskolcon is hiánytermék az orvosi maszk a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszközök polcain. Az influenzajárványtól tartanak vajon az emberek, vagy a koronavírus állhat a vásárlási roham mögött?
Illusztráció!

– Bárki, bármilyen gyógyszerért megy most patikába, biztos, hogy visz hozzá szájmaszkot is. Az emberek megijedtek, és fel akarnak készülni – tudtuk meg a Mária Gyógyszertár vezetőjétől, Dr. Majoros Krisztinától. Kiemelte: a vásárlások egytizedét teszi ki az influenzajárványtól való félelem, a többi hátterében a koronavírus áll.

Ugyan a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, mégis tömegek vásárolnak orvosi maszkot a hazai, sőt a miskolci gyógyszertárakban is.

„Kifogytunk teljesen, és sajnos azt sem tudom megmondani, mikor fogunk kapni legközelebb. Olyan pánik alakult ki az emberekben, hogy mindenki szájmaszkot akar venni” – tudtuk meg Dr. Csengő Adrienntől, Sas Gyógyszertár gyógyszerészétől.

„Nem emlékszem, hogy valaha előfordult volna ehhez hasonló, hogy a szájmaszk hiánytermék legyen” – mondja az Alma Gyógyszertár gyógyszerésze.

Illusztráció!

Az általunk megkérdezett hat miskolci patika és három gyógyászati segédeszköz boltból csupán három mondta, hogy van még a készletükön orvosi szájmaszk. Mindegyik gyógyszertár megerősítette, hogy Miskolcon is kifosztották a patikákat az emberek, és dobozosával viszik a szájmaszkokat.

A Mária Gyógyszertárban kapható még néhány maszk. Dr. Majoros Krisztinától, a gyógyszertár vezetőjétől, a megyei gyógyszerész kamara alelnökétől megtudtuk, bárki, bármilyen gyógyszerért ment a napokban hozzájuk, biztos, hogy vitt szájmaszkot is. – Rengeteg maszkunk volt, de pillanatok alatt elkapkodták: nem is darabra, hanem dobozosával vitték. Volt, aki kétszázat vitt egyszerre – részletezi a rohamot a gyógyszertár vezetője.

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével. Ezek az arcmaszkok nem csak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően - közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) magyar nyelvű Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet néhány apró, ám annál fontosabb higiénés „alapszabály" betartására, melyek segítségével a tüdőgyulladást okozó új koronavírus (2019-nCoV) megelőzhető:

? Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal

?Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges

?Lázas betegekkel való kontaktus kerülése

?‍⚕️Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás

? Élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent

? Nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!