Ugrás a tartalomra

Öt kevésbé ismert karácsonyi film karácsonyra és a két ünnep közé

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 26. vasárnap 21:00
Van élet a Reszkessetek betörők!, a Télapu, és az Igazából szerelem hármasán túl is.

Bizonyára sokaknak van már elege az unalomig játszott, szokásos karácsonyi filmekből. Mert bár tény, hogy rengetegen tudjuk fejből a Reszkessetek betörők! dialógusait vagy a Télapu filmek, az Aludj csak, én álmodom filmek történetét, valahol belül sokan unjuk. Ízlés kérdése, de sokaknak vicces Clark W. Griswold (Chevy Chase) szerencsétlenkedése a karácsonyi izzókkal, illetve rendhagyó ünnepe a kelekótya családjával is, de azért többnyire ezt is fejből tudjuk, persze kizárólag az HBO-s szinkronnal.... öö, vagy az RTL-essel! (Kinek a pap, kinek a paplan, ugye.)

Mi most bemutatunk öt filmet, amelyeket garantáltan nem játszanak minden csatornán karácsonykor, pedig érdemesek a megtekintésre.

Karácsony Artúr

Elsőként jöjjön egy 2011-es animációs film, mely éppúgy, mint az Agymanók, remek szórakozást jelent majd korosztálytól függetlenül az egész családnak. A történet középpontjában a Mikulás áll, pontosabban az ő keze alá dolgozó manók. A filmből megtudhatjuk a választ az élet egyik nagy kérdésére, amin élete bizonyos pontján valószínűleg mindenki eltöprengett már: vajon hogyan képes a Mikulás egyetlen éjszaka leforgása alatt több millió gyereket megajándékozni? A válasz a katonás szervezésben és a keze alá dolgozó manók sokaságának odaadó munkájában keresendő. Csakhogy egyszer hiba csúszik a rendszerbe, és egy kislány csizmája üresen marad. A Mikulás elsőszülött fia, Steve ezt megbocsátható apróságnak tartja, öccse, Karácsony Artúr azonban nem nyugszik bele, hogy valaki ajándék nélkül maradt, így aztán kieszel egy mentőakciót, ami persze rengeteg kalamajkát okoz.

Kellemetlen karácsonyi ünnepek

A Kellemetlen karácsonyi ünnepek Robin Williams egyik utolsó filmje volt, amely meglepő módon éppen karácsonyhoz kötődik. A tragikus körülmények között öngyilkos lett színész a műben egy nagyapát alakít, és bár nem főszereplő, de meghatározza az egész végeredmény hangulatát és érettségét. A filmben egy család - apa, anya és gyerek - érkezik a nagyapához az ünnepekre, de pechjükre a kisfiú ajándékát otthon felejtik, így az édesapa és a nagyapa együtt visszautaznak a csomagért, azonban a hóviharos éjszakán rengeteg kalamajkába keverednek.

Káosz karácsonyra

Ugyan kevésbe ismert, mint Hugh Grant klasszikus filmje, az Igazából szerelem, de egy igazi, sokszereplős karácsonyi vígjátékkal szórakozhat a család. Charlotte Cooper a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor sül a pulyka, illatoznak a sütemények, esik a hó és összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egy apró részlettel nem  számol: a családtagokkal…

Múlt karácsony

Ez egy rendkívül szívmelengető történet: Kate (Emilia Clarke) nem igazán foglalkozik a karrierjével, egy karácsonyi boltban dolgozik manóként, és finoman fogalmazva nem remekel az élete egyik területén sem. Aztán megismerkedik egy jótékonykodó biciklis futárral, Tommal, de persze nem megy könnyen a kapcsolatuk kibontakozása, folyamatosan kerülgetik egymást. Nem túl egyedi és bonyolult történet, de könnyed kikapcsolódásnak tökéletes. Zenei aláfestésként pedig George Michael dalaival is találkozhattok.

Hóvihar szentestén (2015)

Végül jöjjön személyes kedvencem, mely abból a szempontból kakukktojás is lehetne, hogy éppen két hete láttam a Network4 valamelyik csatornáján, azonban mégis ide illik, hiszen korábban sem én, sem pedig barátaim nem hallottak róla, akiknek meséltem a filmről.

Nézzük a hivatalos ismertetőjét: A tűzrőlpattant reklámszakembernek, Stephanie Huntnak nincs szerencséje a kapcsolatokkal; barátja, akivel épp összeköltözni készül, karácsony előtt egy nappal váratlanul szakít vele, így Stephanie úgy dönt, hazautazik családjához az ünnepekre. A reptéren megismerkedik a barátnőjéhez igyekvő, csendes, konzervatív Michaellel, akivel már első látásra ellenszenvesek lesznek egymásnak. Miután a gépük hóvihar miatt kényszerleszállást hajt végre Montanában, a sors (és egy ősz szakállú öregúr közbenjárása) úgy alakítja szentestéjüket, hogy közös szobában éjszakáznak a festői Charles Peak városkában, ahol igazi karácsonyi mulatságban lehet részük. Kezdeti konfliktusaik ellenére Stephanie és Mike egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ám mindkettőjüknek vissza kell térni régi életükbe, miután a hóvihar alábbhagy. A karácsonyi csoda azonban nem múlik el nyomtalanul, és az ősz szakállú öregúr tesz róla, hogy teljesüljön Stephanie tündérmeséje.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!