Ugrás a tartalomra

Partijátékok pezsgő mellé

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. december 29. szerda 15:03
Meghívtuk a főnökünket, a benzinkutast és a szomszéd lányt is szilveszterezni, de nem tudjuk, mivel lehetne beindítani a hangulatot? Az alábbiakban öt olyan társasjátékot mutatunk, ami lazán közös nevezőre hoz szinte bármilyen társaságot. 

A társasjátékozás új virágkorát éli. Itt azonban ne a dobókockás, lépegetős táblajátékokra gondoljunk: számos izgalmas mechanika teszi felejthetetlenné a társasozással töltött időt.  Barátainkkal együtt megmenthetjük a világot egy titokzatos járvány terjedésétől, kuruzslók bőrébe bújva keverhetünk különböző bájitalokat, vagy épp lakhatóvá tehetjük a Marsot az emberiség üdvéért. Persze ez csak egy apró szelet a teljes képből: évente több száz új játék kerül piacra, amelyek közül számos cím magyarul is megjelenik - aki nyitott szemmel jár a hipermarketek polcai közt, már biztosan összefutott velük, de az áruházak és drogériák többsége is „meglovagolja” ezt a trendet.

Sokan esnek viszont abba a hibába, hogy kiválasztanak egy impozáns dobozt, megveszik vaskos pénzkötegekért, aztán otthon leülnek, játszanak, és jön a „mehh” érzés: a társas nem adja közel sem azt a pluszt, amit az ára sejtetett. Vagy olyan bonyolult, terjengős szabályrendszere van, amit elolvasni is lehetetlennek tűnik, nem még megtanulni. Esetleg abba a hibába esünk, hogy a Monopoly, a Rizikó vagy a Cluedo háromszázhetvenhatodik ráncfelvarrt változatát vásároljuk, amit egy focicsapattal vagy valamelyik menő sorozattal tettek vonzóbbá, de az élmény csalódást keltően szokványos. Ezért is fontos, hogy nézzünk alaposan utána, melyik játék mit nyújt. Erre különböző oldalak, youtube csatornák és blogok vannak, de ismerőseinktől is gyűjthetünk véleményeket.

Partiba partijáték

Aki szilveszterre szeretné feldobni a hangulatot némi közös társasozással, annak érdemes az úgynevezett partijátékok között válogatnia. Ezek közös ismérve, hogy pörgősek, szórakoztatóak, nagyobb játékos számmal játszhatóak. Az alábbiakban ilyen „buliindító” címek közül szemeztünk. Olyan játékokat mutatunk be, amiket nagy valószínűséggel még az év utolsó napján is beszerezhetünk a miskolci boltokban, hipermarketekben.

Bang!

forrás: társasjátékok.com

Könnyed vadnyugati kártyajáték, amiben nem tudni biztosan, ki is az ellenség. A Bang! világszerte népszerű, titkos szerepes partijáték. A játékosok a vadnyugat hőseinek és banditáinak bőrébe bújnak, és kártyáik kijátszásával, valamint választott karaktereik egyedi képességeit használva igyekeznek leszámolni ellenlábasaikkal. 4-7 fő játszhatja, egy játék durván 40 percig tart.

Fröccs

forrás: tarsasjatekok.com

Ezt a szódával oldott, mégis rettentően szórakoztató kártyajátékot 2-6 fő nyűheti egyszerre. Az átlagos játékidő nagyjából 30 perc. A játékosok kocsmahősök szerepébe bújva igyekeznek a legjobb fröccsöket kikeverni és eladni. Eközben pedig próbáljátok a többi játékos dolgát megnehezíteni.

 

Aranyásók

aranyásók

Igazán filléres, nagyjából 2000 forintot kóstáló játék, amit akár 10-en is játszhatnak. Kincskereső bányász törpék bőrébe bújunk, ám nem mindenki akar osztozni a közös munka csillogó gyümölcsén. Az aranyásók mélyítik az alagutakat, egyre keresve a kincset, a szabotőrök (szabotörpök, ahogy pár játék után hívni fogod őket) pedig megpróbálják ezt minél jobban akadályozni. Az, hogy ki melyik csoportba tartozik, természetesen titkos. Egyszerű, nem igényel túl sok gondolkodást és elég gyorsan játszható, ezért kifejezetten szórakoztató játék. A komplett játékidő pedig összesen nagyjából fél óra.

Álmodj velem!

forrás: tarsasjatekok.com

Szintén olyan játékról van szó, amiben fontos kitalálni, ki van velünk, és ki az, aki ellenünk dolgozik. A játékosok egyike az álmodó szerepét ölti magára, míg mások álommanók, tündérek és mumusok lesznek. Az álmodó szemét eltakarják, és csak a többiek látják, milyen képkártya van a pakli tetején. Mindenki tesz egy utalást a képre: a mumusok célja, hogy megtévesszék az álmodót, a tündéreké az, hogy segítsék, az álommanók pedig igyekeznek egyensúlyt teremteni ebben a gyönyörű kivitelű, asszociációs partijátékban. A végén az álmodónak kell eldönteni, a kapott információk alapján kinek hisz.

Hullámhossz

Forrás: társasjátékok.com

Végül elértünk az egyik személyes kedvencemhez: a hullámhossz brutálisan egyszerű játékmenettel biztosít minden olyan tényezőt, amelyek szükségesek egy görcsölve nevetős, mégis gondolkodós társas élményhez. Ellentétpárok között lavírozva kell rávezetni a játékostársakat a gondolatfonalunkra, beszéd nélkül, csupán egy két végpontos skálát használva. A jó étel és a rossz étel skáláján hol helyezkedik el vajon a krumplis hal?

A remek és az elcsépelt filmjelenetek egyenesén a 0-hoz vagy a 100-hoz közelít inkább Darth Veder atyai vallomása a Birodalom visszavágban? Ilyen, és ehhez hasonló végletek közt kell kitalálni, mire gondol a másik ebben a nagyszerű, akár 12 fővel is játszható játékban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!